Connect with us

Minden ami NFL

Ki kaphat idén taget? – Franchise tag figyelő 2022

Március 8-ig lehet kiosztani a franchise tageket (arról, hogy mi is ez és mit érdemes róla tudni, ide kattintva olvashattok bővebben). Ez azt jelenti, hogy nagyon sok pénzért egy évre a csapat magához láncolhatja az egyik lejáró szerződésű szabadügynökét. Összeszedtük minden csapat azon játékosait, akik számíthatnak a tagre és azt, hogy ennek szerintünk mekkora az esélye (1 – szinte semmi, 10 – közel készpénznek vehető).

Mielőtt belekezdünk, egy kis ismertető. A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos a korábbi munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a franchise taget adó csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.

A 2011-es NFL-sztrájkig a franchise tag értékét a top 5 legjobban kereső játékos adott évi fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott: az utóbbi öt év fizetési plafon átlagának és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka (pont ennyire bonyolult kiszámolni, de a lényeg az, hogy nem egyszerűen az adott poszton legjobban keresők átlagáról van szó).

Ugyanakkor a franchise tag értéke játékosonként eltérő lehet a liga által meghatározott összegtől. Tag esetén ugyanis van egy úgynevezett 120 százalékos szabály, amely kimondja, hogy az adott játékos franchise tag esetén vagy az NFL által meghatározott összeget kapja meg, vagy az előző évi fizetésének (alapfizetés + minden bónusz) 120 százalékát – attól függ, melyik a nagyobb (a második tag esetében is 120 százalékkal nő az érték, míg a harmadik tag esetén vagy az előző évi fizetés 144 százalékát kell kifizetni, vagy a QB-tag értékét – amelyik a nagyobb). Tehát, ha egy pass rusher cap hitje 2021-ben például 22 millió dollár volt, akkor nem a 20 milliós taget kapná meg, hanem a 22 millió 120 százalékát, vagyis 26,4 millió dollárt.

A harmadik opció a transition tag. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még pickeket sem kap cserébe.

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher hárulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából és nem is lehet a pénzek elosztásával trükközni (ráadásul a játékosok simán kihagyhatják a teljes előszezont és a viszony is megromolhat, ami a franchise szereplésére is kihagyhat).

Ez tehát csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről – legalábbis sokáig így volt. Ma már gyakran azért tesznek taget egy játékosra, hogy az még egy évet bizonyítson (DeMarcus Lawrence), esetleg azért, hátha sikerül elcserélni (Frank Clark, Dee Ford) vagy mert ki akarnak belőle sajtolni még egy utolsó idényt.

Az idei franchise és transition tagek várható értéke az OTC szerint:

És akkor most térjünk rá a csapatokra:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]


Senki

A 49ers elég jól áll szabadügynökökből, kevés fontos kezdő szerződése jár le. Közülük a legnagyobb név a guard Laken Tomlinson és a corner Jason Verrett, akiket érdemes is lenne megtartani, de egyikük sem 10+ milliós kaliber.

Von Miller, Edge
Franchise tag értéke: $20,1M
Esély: 1

MVP közeli teljesítmény a Super Bowlon és elit játék egész évben. Von Miller még 32 évesen is egy prémium játékos, akit érdemes lenne megtartania a bajnoknak. Ugyanakkor a Rams pénzügyi helyzetébe nem férne be egy 20 milliós franchise tag, illetve a kora miatt már Miller is inkább csak 15-16 millió dollárt ér éves szinten. A teljesítménye alapján abszolút kaphatna taget, de ennek nincs sok realitása.


Senki

Lejár a szerződése többek között olyan kezdőknek, mint az LT Duane Brown, a safety Quandre Diggs vagy az RT Brandon Shell, de egyikük sem franchise tag kaliber. (Brown még esetleg lehetne az, de már 36 éves)

Chandler Jones, Edge
Franchise tag értéke: $24,1M
Esély: 1

A Cardinalsnak 2021-ben volt a legjobb esélye a bajnoki címre, most már össze kell húzni kicsit a nadrágszíjat. Ráadásul olyan játékosok szerződése jár le, mint az elkapó AJ Green, a tight end Zach Ertz, a pass rusher Chandler Jones és a futó James Conner és Chase Edmonds. Mind az öt játékos mellett lehetne érvelni, de közülük csak Jones és Ertz képvisel olyan szintet, akinek az esetében el lehetne gondolkodni a tagen. A helyzet viszont vele is ugyanaz, mint Millerrel: a kora miatt már 20 millió dolláros kategória, ráadásul a franchise tag szabályok értelmében a 2021-es fizetése miatt a 120 százalékos szabály lép érvénybe, vagyis 24,1 millió dolláros cap hitje lenne. Hasonló a helyzet Ertzcel is, aki bár jó játékos még mindig, de nem ér 10 millió dollárt.

JC Jackson,
Franchise tag értéke: $17,2M
Esély: 9

Devin McCourty (S) és Dont’a Hightower (LB) már öreg, Trent Brown (OT) nem elit, így a legfontosabb FA-k közül csak JC Jackson jöhet szóba. Ráadásul ő nemcsak jól játszik, de prémium poszton teszi mindezt. Karrierje során még soha nem engedett az ellenfelek irányítóinak 54,7 százalékos pontosságnál jobbat és átlagban a felé szálló labdáknak csak az 51,8 százalékából lesz elkapás. 10 engedett TD mellett 25 leszedett és 28 leütött labdánál tart, mindössze 50,5-es passer ratinggel dobálnak rá, ami félelmetes. A piacon a minimum 18 millió dolláros éves fizetés is teljesen reális lehet számára, szinte no brainer a megtartása.

Marcus Maye, S
Franchise tag értéke: $16,2M
Esély: 3

Ez lenne sorozatban a második idény, amikor Maye franchise taget kaphat. A safety tavaly egy sérülés miatt csak 362 snapen volt a pályán és akkor sem játszott különösebben jól, nem igazán érezte Robert Saleh rendszerét. Ráadásul 13 millió helyett 16 milliót keresne, ami elég sok.

Mike Gesicki, TE
Franchise tag értéke: $10,83M
Esély: 10

Ugyan új főedző van Miamiban, de a GM maradt a helyén, így nagyon nagyon meglepne, ha a liga egyik legjobb fiatal tight endjét kiengedné a piacra. Gesicki az elmúlt két évben 126 elkapásból 1483 yardot és nyolc TD-t jegyzett, pedig még egy közepes irányítója sem volt. A piaci értéke 12-13 millió dollár körül mozogna, 10 millió dollárért ajándék.


Senki

Jerry Hughes (Edge) és Mario Addison (Edge) öreg, ahogy az elkapó Emmanuel Sanders is. Nincs miről beszélni.


Senki

Egyedül a pass rusher Charles Harris tekinthető igazán fontos szabadügynöknek, de a piacon még így is csak 7-8 millió dolláros fizetésre számíthat legjobb esetben. A Lions idén sem fog taget osztani.

Davante Adams, WR
Franchise tag értéke: $20,1M
Esély: 8

Amennyiben marad Aaron Rodgers, úgy Adams megtartása a kötelezőnél is kötelezőbb, és ha nem sikerül hosszú távon megegyezni, akkor garantáltan érkezik a franchise tag. A veterán irányító nélkül viszont ez már közel sem biztos, a csapat ráadásul ramatyul áll a fizetési plafonnal, amihez bónuszként jön az, hogy Adams esetében a 120 százalékos szabály érvényesül. Alapvetően nem szabadna elengedni egy ilyen kaliberű elkapót, de van realitása ennek a forgatókönyvnek.


Senki

Allen Robinson akár még szóba is jöhetne, a Bears már tavaly is franchise taget tett az elkapóra. A döntés logikus volt, de végül nem sikerült hosszú távon megegyezni, ráadásul Robinson is rosszul teljesített. És már a tag+trade sem opció, mivel az elkapó tagének értéke 25,6 millió dollár lenne.


Senki

Anthony Barr (LB), Patrick Peterson (CB) és Xavier Woods (S) a három legnagyobb nevű szabadügynöke a csapatnak, de egyikük sem képvisel olyan minőséget, ami franchise taget érhetne.


Senki

A Steelers elég jól áll a fizetési plafonnal, de nincs olyan lejáró szerződésű játékosa, akire megérné franchise taget tenni (a corner Joe Haden már 33 éves lassan, az elkapó Juju Smith-Schuster pedig sérülékeny és nem is játszott jól).


Senki

Olyan 30+ éves veteránok szerződése jár le, mint a 35 éves iDL Calais Campbell és Brandon Williams, a pass rusher Justin Houston és a CB Jimmy Smith, akik a maguk idejében klasszisok voltak, de ma már nem érnek taget.


Senki

Minden fontos játékos szerződés alatt áll. Egyedül a 29 éves Jadeveon Cowney-ért nagy kár a lejáró szerződésűek közül, de ő a 20 milliós tagnek nagyjából a felét éri meg jelenleg.

Jessie Bates III, S
Franchise tag értéke: $13,5M
Esély: 9

Jessie Bates egészen parádés rájátszáson van túl, a wild card körben három leütött labdája volt, majd a következő három meccsen interceptiont érő játékot szállított (kettőt ő húzott le, egyiknél pedig felütötte a labdát és Vonn Bell szerezte azt meg). Az alapszakasz már nem sikerült ennyire jól, de a piacon 15-16 millió dollárt nagyon simán megkaphat, de akár még Jamal Adams 17,5 milliós rekordjára is veszélyes lehet (bár ez azért nem valószínű). Ehhez képest 13,5 millió dolláros áron ajándék lenne, bár ő ennek annyira nem örülne.

Marcus Williams, S
Franchise tag értéke: $16,2M
Esély: 4

“Marcus Williams egy kiváló safety, de 70 millió dollárral a fizetési plafon fölött még csak gondolni sem lehet semmilyen franchise tagre” – írtam ezt tavaly. Jelen állás szerint 75 millió dolláros mínuszban van a csapat és Williams is drágább a 120 százalékos szabály miatt, de a Saints esetében ezt nem tudom kizárni.

Chris Godwin, WR
Franchise tag értéke: $19,17M
Esély: 7

Tavaly a Bucs három játékosnak is adhatott volna franchise taget: a pass rusher Shaq Barrettnek, a klasszis LB Lavonte Davidnek és az elit elkapó Chris Godwinnak. Előbbi kettővel már hosszabbított és állítólag Godwinnel is szeretnének, a 19,17 millió dolláros tag pedig nem sok egy ilyen kvalitású elkapóért – még ha a csapat cap-helyzete miatt nem is ideális. Mellette még a corner Carlton Davis jöhet szóba, bár ő annyit még nem bizonyított, hogy mindenképp ragaszkodni kelljen hozzá.

Cordarrelle Patterson, RB
Franchise tag értéke: $12,5M
Esély: 2

Amennyiben sikerülne egy futó-taget rátenni a támadó fegyver Pattersonra, akkor még lehetne is rá minimális esély, de a 31 éves skill player még ennyit sem ér. Hasznos játékos, kivirágzott Atlantában, de az ő hozzáadott értéke 7-8 milliót ér a legjobb esetben is.


Senki

A corner Stephon Gilmore 31 éves, az elmúlt két éve nem volt jó és egyszerűen már nem ér 17,2 milliót egy évre (persze meg lehet vele próbálni hosszabbítani, de nem éri meg kockáztatni, hogy nem sikerül). Rajta kívül egyedül a pass rusher Haason Reddick átlagon felüli kvalitású szabadügynök, de ő még 10 milliót se nagyon ér, nemhogy egy 20 milliós taget.

Orlando Brown, LT
Franchise tag értéke: $16,6M
Esély: 10

Tavaly egy első kört adott érte a Chiefs, így kizárt, hogy kiengedjék a piacra. Pláne úgy, hogy a posztja miatt 18-20 millió dollárt, vagy akár többet is leakasztana a piacon, így legrosszabb esetben még egy (vagy akár két évig) évig áron meg lehetne tartani. Persze valószínűbb egy tag+hosszabbítás opció.

Mike Williams, WR
Franchise tag értéke: $19,1M
Esély: 5

Justin Herbert egyik kedvenc célpontja. Ugyan nem tenném a 19 millió dollárt keresők kalapjába (reálisan 14-15 milliót érhet), de a csapatnak 48 millió dollárnyi helye van a plafon alatt, így nem is lenne ördögtől való a dolog.


Senki

Casey Heyward All-Pro kaliberű szezont produkált, de egy lassan 33 éves cornernek nem szokás taget adni.


Senki

Kyle Fuller és Bryce Callahan is gyenge szezonon van túl, mindkét corner 30+ már, rajtuk kívül pedig még csak nagyobb nevű FA-ja sincs a csapatnak.


Senki

Nem hiszem, hogy a guard Connor Williams kapna egy 16,6 milliós taget, még ha a piacon simán kialkudhat magának egy 10+ millió dolláros szerződést. Mellette a lassan 30 éves Randy Gregory és az elkapó Michael Gallup érdemel még szót, de egyikük sem olyan jó, hogy a 25 milliós mínuszban lévő csapat taget tegyen rájuk.


Senki

Remekül áll FA-kkal az Eagles. A két safetyt, Anthony Harrist és Rodney McLeodot jó lenne megtartani, de ketten együtt nem érnek egy safety taget.


Senki

Brandon Scherff tavaly másodszorra is tagelve volt, így idén QB-taget kaphatna csak, ami nyilván esélytelen. Rajta kívül nincs fontos FA-ja a csapatnak.


Senki

Abszolút senki. Az LT Nate Solder hatalmas bust lett, a guard Will Hernandez és a tight end Evan Engram is mellé ment, ahogy a Jabrill Peppers csere sem sült el jól. Mehet mindenki.

Cam Robinson, LT
Franchise tag értéke: $16,6M
Esély: 3

Volt riport arról, hogy másodjára is taget kaphat, de mivel a tavalyi OL-tag csak 13,75 millió dollár volt, így a mostani tag értéke magasabb, mint a 120 százalékos szabályé. Ezzel együtt már tavaly sem ért Robinson 13 milliót, 16 milliót meg még annyira sem, de idén is okozhat meglepetést a gárda.

Harold Landry, Edge
Franchise tag értéke: $20,1M
Esély: 2

Bud Dupree nagyon mellé ment, Landry pedig nem egy rossz játékos. Igaz, 20 milliót nem ér, a Titans pedig 11 millió dollárral túllépi a fizetési plafont, de teljesen nem zárható ki – az biztos, hogy sokkal jobban járna a csapat, ha sikerülne őt megtartani és Dupree-tól vállalható körülmények között megszabadulni.


Senki

A tavalyi szezon alapján a Texans teljes rosterén nincs olyan játékos, aki megérdemelne egy franchise taget.


Senki

Eric Fisher (LT), TY Hilton (WR) és Xavier Rhodes (CB) jó játékosnak számít, de egyikük sem az a szint már, ami franchise taget érne.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!