Connect with us

Minden ami NFL

A nagy stadionmustra

Minden csapatnak van, elengedhetetlen kellékei a játéknak, mégis kevés szó esik róluk. Ezek az NFL stadionok, amik közt vannak hipermodernek, elavultak, kiváló atmoszférájúak, személyiség nélküliek, egyesek a város szívében, mások a semmi közepén. Most összeszedtük mind a 30-at.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

A legmodernebbek

SoFi Stadium, Los Angeles (Chargers és Rams)

A 2020-ban átadott stadion lélegzetelállító, az NFL igazi ékköve. Mivel az idei Super Bowlt itt rendezték, így hosszabban is írtunk róla, ahogy jó pár éve minden nagydöntőt rendező helyszínről. Így ezekről ebben a cikkben nem, vagy csak nagyon röviden olvashattok, ellenben átkattinthattok a bővebb bemutatójára.

Super Bowl LVI – A SoFi Stadium

 

Allegiant Stadium, Las Vegas (Raiders)

A világ második legdrágább stadionja is nagyon új még, hiszen 2020-ban nyitotta meg a kapuit. Két év múlva rendeznek itt Super Bowlt, így hamarosan erről is lesz hosszabb bemutatónk, addig is érdemes tudni róla, hogy gyakorlatilag Las Vegas ikonikus részének, a Stripnek a bejáratánál van, a Welcome to the Fabulous Las Vegas táblától mindössze egy utcányira. A Halálcsillagnak is nevezik kinézete miatt, illetve van benne egy hatalmas, 26 méter magas fáklya, a láng pedig a korábbi tulajdonos Al Davis tiszteletére ég benne. Ó, és igazi party box is van saját DJ-vel meg mindennel.

U.S. Bank Stadium, Minneapolis (Vikings)

A U.S. Bank Stadium – Super Bowl LII

Mercedes-Benz Stadium, Atlanta (Falcons)

A linkelt cikkben is van róla szó, de mindenképp itt is ki kell emelni, hogy a stadion bejáratánál egy hatalmas sólyom szobor található, ami Szőke Gábor Miklós alkotása.

Super Bowl LIII – A Mercedes-Benz Stadium

 

AT&T Stadium, Arlington (Cowboys)

Ugyan Jerry World már 2009-ben átadásra került, még így is a legmodernebb, legjobb stadionok közt tarthatjuk számon – habár egy fokkal a fentiek mögött, hiszen azok az utóbbi 6 évben készültek el. Persze nem meglepő, Jerry Jonesék mindig is adtak arra, hogy a legnagyobbak, legjobbak legyenek minden téren, és még ha a pályán nem is mindig sikerül ez, a pályán kívül mindenképp a Cowboys az egyik, ha nem a legextravagánsabb csapat. A SoFi Stadium átvette ezt a címet, de 2020-ig az AT&T Stadiumban volt a legnagyobb kivetítő, és egyébként akár 100 ezres befogadóképességre is képes, aminél nincs nagyobb az NFL-ben. Ráadásul a székek is extra kényelmesek egy stadionhoz képest, az egésznek van egy mini luxus feelingje. Egy nagy problémám van vele, hogy a délutáni napsugarak pont az irányító szemébe sütnek…

A legelavultabbak

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

FedEx Field, Landover (Commanders)

Teljesen egyértelműen a liga legrosszabb stadionja a FedEx Field, amely nem igazán rendelkezik jó tulajdonságokkal. Rossz helyen van, nehezen megközelíthető, az egész épület rossz állapotban van, ahogy a gyep is (lásd sok sérülés). Nem kell messzire mennünk az időben, idén szakadt be egy rész a szurkolók alatt és az emberek majdnem ráestek az épp kivonuló játékosokra, de volt itt csőtörés is többek közt. A franchise épp a napokban vett meg egy területet, ahol új létesítményt húzhat fel a jövőben, szóval lehet reménykedni (habár a helyszíne forgalom nélkül is egy órányira van a fővárostól).

Soldier Field, Chicago (Bears)

Az NFL legöregebb stadionja a Soldier Field a maga 98 évével, és ugyan 20 éve gyakorlatilag egy teljesen új belső részt húztak fel (aminek hatására a stadion el is vesztette a történelmi jellegét), még így is ráférne a csapatra egy teljesen új létesítmény – vannak is ezzel kapcsolatos tervek. Ez a legkisebb stadion is egyébként az NFL-ben, ráadásul még nehezen is bejárható.

Highmark Stadium, Orchard Park (Bills)

Nem csoda, hogy ide raktuk a Bills jelenlegi stadionját, hiszen már tervezik az újat. A szurkolók szuperek, a tailgating meg aztán főképp, de maga a stadion nem ad hozzá a meccsnézési élményhez. A süllyesztett stadionba borzasztóan tud befújni a szél, majd ott kavarogni, ezt a rossz élményt pedig nem tudja feljavítani a 46 éves épület.

A legjobb atmoszférával rendelkezők

Arrowhead Stadium, Kansas City (Chiefs)

A leghangosabb nyitott stadion a világon. Azt hiszem sokkal többet nem is kell mondanom, hogy miért került ebbe a kategóriába a Chiefs stadionja. Emellett ráadásul az is hozzátesz az atmoszférához, hogy mivel közös parkolója van az Arrowheadnek a Royal’s stadionjával, így hatalmas a tér a meccs előtti tailgatinghez, ami megalapozza a szuper hangulatot a kickoffra.

Lumen Field, Seattle (Seahawks)

Kétszer is Guinness világrekordot döntött az akkor még CenturyLink Field névre hallgató hely, mint a leghangosabb kültéri stadion a világon, így nem is kerülhetett más kategóriába ez a létesítmény – a BeastQuake-től pedig még most is borsódzik a hátam. A 12th man tradíció ugyan személy szerint nekem nem a kedvencem, de a helyiek természetesen imádják, ami hozzáad a hangulathoz. Ahogy az is, hogy mivel a belvárosban van és kevés a parkoló körülötte, így nem igazán van tailgating és hamar megtöltik a szurkolók a lelátót.

Caesars Superdome, New Orleans (Saints)

Sok mindenen keresztül ment már a Superdome, például egy egész várost lesöprő hurrikánon, így már nincs a legjobb állapotban, és emlékezhetünk az áramkimaradásra is a Ravens-49ers Super Bowlról. Azonban az atmoszféra egészen kiváló, a fedett stadionok közt szerintem a legjobb. Ráadásul a híres Francia Negyed is csak egy köpésre van.

Lambeau Field, Green Bay (Packers)

Azt hiszem az ikonikus Lambeau Fieldet nem kell bemutatnom senkinek. A liga messze legkisebb helyi piacával rendelkező csapata a Packers, ahol gyakorlatilag a stadion maga a város – de legalábbis e körül forog a hely az egész szezonban. Épp ezért ilyen különleges az egész hely atmoszférája.

Egyedi ismertetőjeggyel rendelkezők

EverBank Field, Jacksonville (Jaguars)

A Jaguars stadionja a legelavultabb kategóriába is mehetett volna, ugyanis elég öreg már és több sebből vérzik, de a medencéje miatt ebbe a csoportba soroltam, ugyanis ez talán a legismertebb egyedi ismertetőjegye egy NFL-stadionnak. Egyébként valóban elég menő lehet a vízből egy koktél társaságában lenézni a pályára és onnan követni a mérkőzést.

Raymond James Stadium, Tampa Bay (Buccaneers)

Egy 43 tonnás, bő 30 méter magas kalózhajó a stadionon belül, ahonnan baromi hangos ágyúdörrenések is szólnak a szerzett pontok után? Na ez tényleg egyedi!

Super Bowl LV – A Raymond James Stadium

Empower Field at Mile High, Denver (Broncos)

Bő 1600 méter magasságban a Sziklás-Hegységnél játszani és szurkolni mindenképp különleges, egyedi élmény. Itt van a liga egyik legnagyobb hazai pályás előnye a nehéz levegő és a hangos szurkolók miatt.

A város szívében

Lucas Oil Stadium, Indianapolis (Colts)

Felmerült már az NFL Scouting Combine helyszínének megváltoztatása, azonban a csapatok és a média tagjai is ragaszkodnak Indianapolishoz, ugyanis gyakorlatilag minden ott van egy helyen gyalogtávolságban, a stadiontól a szállodákba, éttermekbe, pubokba gyorsan el lehet jutni, az épület is könnyen bejárható, és igazából minden igényt kielégít. Nekem egyébként bejön ez a különlegesnek mondható gyárias kinézete is az épületnek.

Nissan Stadium, Nashville (Titans)

Kicsit koros már a stadion, azonban a környezete az egyik legjobb a ligában. Folyóparton fekszik, a nagy gyalogos híd mellett, ahonnan a szurkolók tömege érkezik meccsnapon. Közvetlen a nashville-i belváros szomszédságában található, így a Broadway is gyalogtávon belül van.

Heinz Field, Pittsburgh (Steelers)

Maga a létesítmény igazából átlagosnak mondható, viszont nagyon jó helyen van, szuper a környezet. Folyóparti stadion, nagyon szép látvány tárul a hidakra és a belváros felhőkarcolóira, közel vannak az éttermek és a bárok is, így minden adott egy jó meccsnapi élményhez, ráadásul a tailgating is elég jól meg van oldva ahhoz képest, hogy városi stadionról van szó.

Paul Brown Stadium, Cincinnati (Bengals)

Folytatva a folyóparti stadionok sorát, a Bengals otthona is ilyen, ráadásul innen is szuper kilátás nyílik a belváros felhőkarcolóira. Maga a létesítmény egyébként a legelavultabbak közé is besorolható lenne (annyira azért nem rossz a helyzet, mint a fővárosban), de a kilátás megmentette attól a kategóriától.

Bank of America Stadium, Charlotte (Panthers)

Maga a stadion nincs már a legjobb állapotban, le van maradva a modernkori elvárásoktól – az új tulaj kilátásba is helyezte, hogy majd épített egy újat –, de a kilátás gyönyörű Charlotte belvárosára, felhőkarcolóira (ha a jó oldalon ül az ember), és itt is elég sok mindent megtalálunk gyalogtávra.

Ford Field, Detroit (Lions)

A Ford Field Detroit belvárosában van, így gyalogtávra vannak az éttermek, sörözők, szóval jó az infrastruktúra, ráadásul közvetlenül ott van mellette a Tigers baseball-csapat otthona, a Comerica Park is.

Messze a várostól

State Farm Stadium, Glendale (Cardinals)

Jövőre itt rendezik a Super Bowlt, így februárban hosszabb bemutatóval is jelentkezünk majd a Glendale-i épületről. A stadion maga egyébként teljesen rendben van, de kis túlzással a semmi közepén épült, így lokációt tekintve azért nem a legjobb helyszín – bár legalább a hőséget jól ellensúlyozzák a légkondival.

Gillette Stadium, Foxborough (Patriots)

Foxborough elég messze van Bostontól, forgalom nélkül is fél óra az út kocsival, ráadásul ez értelemszerűen meccsnapon eléggé bedugul, hiszen nincs sok alternatív útvonal. Magával a stadionnal amúgy minden rendben van, de nincs benne extra ‘wow’ faktor – oké, a világítótorony azért elég egyedi. Persze az utóbbi 20 évben a pályán nyújtott teljesítmény mindenért kárpótolta a szurkolókat.

Hard Rock Stadium, Miami (Dolphins)

A nemrég összehozott renovációk miatt már nincs baj a létesítmény állapotával, ellenben kijutni a stadionig katasztrófa a forgalom miatt, ráadásul a környéken elég kevés étterem, bár vagy szálloda található, így az infrastruktúra nem valami jó. Az egyébként nem rossz, hogy tenisztornát is rendeznek a stadionban és a környéken ment végig a Forma-1-es futam is.

Super Bowl LIV – A Hard Rock Stadium

Jó a hangulat

Lincoln Financial Field, Philadelphia (Eagles)

Elég intenzív élmény Philadelphiában meccsre menni, a tailgating az egyik legjobb az NFL-ben, és meccs közben is elég nagy a hangzavar az egyik legszenvedélyesebb / legőrültebb szurkolótábor által – hogy ez épp pozitív buzdítás vagy hangos füttykoncert, az meg a csapaton múlik. Maga a stadion egyébként minden szempontból teljesen rendben van, de nincs igazi különlegessége.

M&T Bank Stadium, Baltimore (Ravens)

A stadion kicsit öregebb, de elég sokat költöttek a renovációra, így egyáltalán nem tűnik 25 évesnek. Közel van a belvároshoz, így a tailgating nem nagy parkolós élmény, de a meccs előtti hangulat így is elég jó a Ravens Walkon Ray Lewis és Johnny Unitas szobra mellett. Ugyan az 52-es linebacker idejében talán eggyel jobb volt a meccshangulat, most sem lehet erre panaszkodni.

First Energy Stadium, Cleveland (Browns)

Kiváló tailgating élmény várja a Clevelandbe látogatókat, és a Dawg Pound is a legszenvedélyesebb szurkolótáborok közé tartozik. Ha nézhető focit nyújt a csapat, akkor nagyon jó az energiája a helynek. A stadionra mondjuk ráférne már egy kis upgrade, ugyanis az öregebb és kopottabb létesítmények közt van a ligában. A környezet egyébként nem rossz, de az Erie-tó miatt a hideg szél nem a legkellemesebb.

Személyiség nélkül

Levi’s Stadium, Santa Clara (49ers)

A Candlestick Parknak megvolt a személyisége, a hangulata, azonban a Levi’s Stadiumban ez elveszett a 49ers meccsekről. Nyilván nem segít, hogy egy órát kell autózni San Franciscóból a Santa Clarában található létesítményig. Még nincs 10 éves a stadion, mégsem számít igazán modernnek vagy innovációkkal telinek.

A Levi’s Stadium – Super Bowl 50

MetLife Stadium, New Jersey (Giants és Jets)

Sok mindenben hasonlít az én szememben a Levi’s-hoz. Egyrészt messze van a várostól, New Jersey-be kell kiutazni a meccsre, másrészt ez is csak 12 éves, mégsincs benne semmi extra, egy teljesen általános stadion. A tailgating egyébként jó volt, mikor kint voltam, még a havazásban is, de belül elmaradt a hely hangulatában és felszereltségében is attól, amit várnék egy modern létesítménytől.

NRG Stadium, Houston (Texans)

Az NRG stadion egy teljesen jó létesítmény, de a hangulat nem szokott különleges lenni, és az épületnek sincs igazi védjegye. A kivetítő régebben még nagyobb számnak számított, mára azért többen lepipálták, és a kihúzható tető sem rossz, csak sosem használják. Több stadion is bekerülhetett volna ebbe a kategóriába egyébként, vannak még az NRG-hez hasonló “szürkébb” létesítmények, amikkel nincs semmi baj, de nem is tűnnek ki a tömegből. A tavaszi rodeók mondjuk elég menők a Texans stadionjában.

Az NRG Stadium – Super Bowl LI

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!