Connect with us

Beharangozó

FK! Premium Selection #16

premium-selection

 

Az év legkellemesebb időpontjában rendezett NFL-forduló természetesen idén is rendkívüli izgalmakkal szolgál, a hétvége során megrendezett 14-ből 11 mérkőzés hatással lesz a playoffra. Figyelem: a hétvége ezúttal is szombaton kezdődik az NFC East “döntőjével”! Aki pedig vasárnap fantasztikus társaságban, finom kézműves sörök kíséretében szeretné követni a mérkőzéseket, azt ezúttal is szeretettel várjuk a Kandallóba.

 

Redskins @ Eagles (szombat)

 

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki kedveli a karácsonyi pihenőt és az NFL-t, a szombatról vasárnapra virradó hajnalban induló „TNF” után kiválóan visszaaludhatunk.

 

A szezon előtt nem gondoltuk volna, hogy ez a meccs gyakorlatilag az NFC East döntője lesz – az Eaglest talán ennél a szintnél magasabbra, a Redskinst pedig jóval lejjebb jósoltuk. A valóság azonban nem az előzetes esélylatolgatást igazolta, Kirk Cousins szintet lépett, és nagyon úgy néz ki, hogy a lejáró újoncszerződését jó pénzért fogja meghosszabbítani csapata. Az igazi tűzpróbát a szombati meccs fogja elhozni, ahol Cousinsnak fenn kell tartania kiemelkedő redzone hatékonyságát (ligaszinten 6.), illetve játékba kell hoznia a volt csapata ellen várhatóan feltüzelten pályára lépő DeSean Jacksont. Fontos szerep hárulhat továbbá a futójátékra is, ugyanis mindkét csapat a hátsó régiókban található engedett futó yardokban, így érdemes lesz majd beizzítani a két committee-t, és megtalálni, hogy ki lesz majd a nyerőember, én Morris vs. Mathews összecsapásra számítok ezen a fronton.

 

A Redskins ugyan idegenben eddig nem brillírozott, de a Bears ellen megszerzett első idegenbeli győzelem megadhatja azt az alapot, amely lehetővé teszi, hogy a fővárosiak kihasználják a támadósoruk fölényét. A szerkesztőség megosztott a kérdésben, de a többség inkább Chip Kelly csapatának győzelmét várja a hazai pálya, és az utóbbi hetekben mutatott meggyőzőbb játék miatt.

 

redskinseagles

 

Panthers @ Falcons

 

Kinek ajánljuk? Hardcore NFC South rajongóknak, és azoknak, akik látni akarják a liga idei MVP-jét egy viszonylag tét nélküli meccsen.

 

camsocks

 

A Panthers hazai pályán 38-0-s büntetésben részesítette a Falconst, akik biztosan szeretnének visszavágni a csoportriválisnak, és mivel minimális esélyük még van a rájátszásra, így mindent meg fognak tenni az upset érdekében. A Pantherst mind támadó-, mind védőoldalon élmény nézni (ezt bizonyítja a 10 Pro Bowl jelölés is), a támadóknál Cam Newton mellett az újonc Cameron Artis-Payne-t lehet majd érdemes nyomon követni, aki a múlt héten közel 100 yardot tudott összegyűjteni. A Falconsnak pedig abba az irányba kell elindulnia, amit a Jags ellen is mutattak, szorosabb védelemre és lendületes támadójátékra lesz szükség: ezúttal azt nézhetjük meg, hogy Julio Jones mit tud kezdeni Josh Normannal (én kevesebb trash talkra számítok). A futójátékban Devonta Freeman egyedül fogja tartani a frontot, ugyanis Tevin Coleman fürdőszobai balesete után kiszállt a szezonból.

 

A Panthers számára nyitott a kapu a 16-0 felé, mind egyet értünk abban, hogy az Atlanta ezúttal is kevés lesz Newtonék megszorongatására.

 

panthersfalcons

 

Patriots @ Jets

 

Kinek ajánljuk? Akik a forduló legjobb, és várhatóan legizgalmasabb mérkőzését akarják megnézni (akár a Kandallóban a mi társaságunkban).

 

brady

 

Hazai pályán szoros meccsen győzött a Pats ebben a párosításban, így a lendületben lévő Jets számára itt lehet a lehetőség, hogy megpróbálják megcsípni a sérülésekkel terhelt hazafiakat. A motivációk mindkét oldalon erősek: a playoff remények megőrzéséhez mindenképpen nyernie kell a Jetsnek, a Patriots pedig biztosíthatja a nagyon kívánatos pihenőhetet. Mivel mindkét csapat védelme a liga jobbjai közé tartozik (futásban a Jets, passz ellen a Pats az erősebb), így a kiegyensúlyozott támadójáték lehet célravezető. A zöldeknek a kiválóan működő Fitzpatrick-Decker-Marshall trió (összesen 21 elkapott TD) mellé fel kell zárkóztatniuk a visszaeső futójátékot, amiben a megkopó Ivory helyett inkább a lendületben lévő, passzjátékban is jól használható Bilall Powell lehet a nyerőember (és a volt csapata ellen játszó Ridley is közbeszólhat). Bradynek természetesen ezúttal is elkapómentesen kell pályára lépnie (Amendola és Edelman a playoffra vissza tud majd térni), de amíg Gronk játszani tud (tud), addig a passzjáték miatt nem kell aggódni, Belichick futómágiáját pedig nem lehet megállítani, kíváncsian várjuk, hogy a héten igazolt, egy évet játékon kívül töltő Steven Jackson meddig fog jutni (ezzel az igazolással egyébként ez lett S-Jax karrierje első pozitív szezonja).

 

Egészen biztos, hogy a Jets képes lesz megszorongatni a sérültekkel küszködő (Chung és Hightower pályára küldhetősége nagyon fontos kérdés) Patriotsot, de a szerkesztőség jó része úgy érzi, hogy a szoros meccs nem lesz elég ahhoz, hogy összejöjjön az upset.

 

patsjets

 

Packers @ Cardinals

 

Kinek ajánljuk? Akik a forduló második legjobb, és várhatóan pontesőben végződő mérkőzését akarják megnézni (akár a Kandallóban a mi társaságunkban).

 

Az NFC 2. kiemelését már csak a Packers és a Cardinals szerezheti meg, így kiemelt jelentősége van a mérkőzésnek, ahol mindkét csapatnak van mit bizonyítania. Bár a Packers jelenleg 2 győzelemmel le van maradva, egy esetleges győzelem esetén már csak egy Vikings elleni győzelem és a Cards Seahawks elleni veresége kellene a 2. helyhez. Na, de vissza a vasárnaphoz: a meccs esélyese egyértelműen a Cardinals, hiszen jelenleg a sivatagiak átlagolják a legtöbb pontot meccsenként (31,8), emellett tökéletesen vigyáznak a labdára (a 11. forduló óta nem volt labdavesztésük), és a védelem is jól muzsikál (7. legkevesebb engedett yard), bár Matthieu kiesése várhatóan több teret fog engedni a Packers passzjátékának. Kellhet is a tér, ugyanis (fura ezt leírni) a Packers támadójátéka idén igencsak döcögős, és bár a futójáték feléledni látszik, a kőkemény Cards defense ellen tökéletes teljesítményre lesz szükség a vendégek oldaláról. A hazaiak oldalán sokkal ideálisabb a helyzet, a liga egyik legjobb elkapó triója ezúttal egészségesen áll Palmer rendelkezésére, a futójátékot pedig az a David Johnson fogja előrevinni, aki kezdővé való kinevezése óta 157 yardot átlagol (trükkös dolog volt Arianstól eddig pihentetni a játékost), így Clay Matthewséknak mindenképp megoldást kell találnia az újonc futóra.

 

Minket  – MZoli homer pickjét leszámítva – meggyőztek a Cardinalsnak álló előjelek, de egy Rodgers által vezetett Packerst semmiképpen nem lehet leírni, így legalább a szoros eredmény kivívását várnám a vendégektől.

 

packerscardinals

 

 

Texans @ Titans

 

Kinek ajánljuk? A gyenge QB-teljesítmény rajongóinak.

 

Orakpo leírhatatlan karácsonyi szettje

Orakpo leírhatatlan karácsonyi szettje

 

Az AFC South folyamatosan szállítja a kiváló QB-összecsapásokat, ezúttal Brandon Weeden / Brian Hoyer (egyelőre questionable a státusza) és Zach Mettenberger párharcát figyelhetjük majd meg. Pozitív előjel, hogy mindkét irányítónak voltak szép megmozdulásai a múlt héten, amikor is a kezdő sérülését követően kellett beugraniuk, de kérdéses, hogy egy egész meccsen konzisztensen tudnak-e majd dolgozni. Ha a passzjáték nem működne hatékonyan, akkor a Texans egyrészt számíthat a Blue által vezetett futójátékra (múlt héten 107 yard), illetve az utóbbi 7 meccsen átlagosan 14 pontot engedő védelemre. A hazaiak szűkösebb arzenálból válogathatnak: a védelem alapvetően korrektül helyt áll, de túl sok időt kell a pályán tölteniük, ugyanis a döcögős futójáték és a stabil elkapók hiánya a 30. helyre sorolja a csapat offense-ét.

 

A szerkesztőség egyöntetűen bízik a Texans sikerében, ami egyben azt is jelenti, hogy három szűk esztendőt követően újra a houstoniakhoz kerül az AFC South, a Colts pedig kifüggesztheti a „AFC South 2. hely” bannert.

 

texanstitans

 

Rams @ Seahawks

 

Kinek ajánljuk? Akik látni akarják a liga legjobb formában lévő QB-ját.

 

Az O-line továbbra is riasztó

A Seahawks O-line továbbra is riasztó

 

A Rams – Seahawks meccsek mindig magukban hordozzák a meglepetés lehetőségét, de hazai pályán mindenképpen az 5. kiemelésért (és az NFC East győzteséért) hajtó Seahawkst látjuk esélyesnek. A Rams visszaeső védelme nem fogja tudni megakadályozni Wilsont abban, hogy tovább folytassa őrült sorozatát, és mondjuk további 3 TD-t fog feltenni az utóbbi 5 meccsén gyűjtött 19 mellé, pláne így, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Doug Baldwin is harcra fogható lesz. Sokat segíthet az is, hogy a Browns elleni futócasting tapasztalatai alapján Christine Michael képes lehet kiegyensúlyozott megoldást nyújtani a posztján. Ezen a téren természetesen a Rams jelenleg jobban áll, de az biztos, hogy Gurley-nek nem lesz könnyű dolga a liga 3. legjobb futás elleni védelmével, így Case Keenum stabil játéka is fontos lesz, a múlt héten mutatott 230 yard – 2 TD egész jó előjel, pláne, ha Chancellor nem tud még pályára lépni. A Rams emellett támaszkodhat még hagyományosan eredményes trükkös játékaira, illetve az ezerarcú Tavon Austin futásaira.

 

Újra egyöntetű a véleményünk: a Seahawksnak jelenlegi formájában le kell gyűrnie a Ramst, akik ezzel rohamosan közelednek egy újabb 7-9-es szezonhoz.

 

ramshawks

 

Giants @ Vikings

 

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nosztalgiáznának, hogy milyen is volt a Giants támadójátéka Odell Beckham előtt.

 

A meccs tétjére nagy hatással lesz a szombati Redskins – Eagles, ugyanis a Giants playoff reményei csak az Eagles győzelmével maradnak meg. A Vikings számára biztosan fontos lesz a mérkőzés, hiszen ugyan a playoff szereplésről már csak egy armageddonnal maradhatnak le, de az 5. hely megszerzésével a Packers helyett az NFC East győzteséhez utazhatnak. A hazaiak a múlt héten megmutatták, hogy ha nagyon kell, akkor képesek a levegőben is előrehaladni (231 yard, 4 TD a Bears ellen), de az igazán megnyugtató az lenne, ha a kisebb sérüléssel küszködő Adrian Peterson is vállalni tudná a játékot. Más kérdés, hogy a Giants cseppet sem megnyugtató passz elleni védelme (legtöbb engedett yard) mégis csábítani fogja Bridgewatert, hogy nagyobb kockázatot vállaljon a levegőben. A New York iak támadójátéka várhatóan meg fogja szenvedni Beckham hiányát, hiszen a csapat passzolt yardjainak harmadáért az ecsetfejű játékos felelős. A csendben egészen nagy szezont összehozó Eli számára tehát kulcsfontosságú lesz az alternatív célpontok játékba hozatala: elsősorban Harris és az egyre jobb formába kerülő tight end, Will Tye lehet majd segítségére.

 

Szinte teljesen egyetértünk abban, hogy a Giants nem lesz képes feldolgozni Beckham hiányát, és a Pats szurkolók nagy örömére elbúcsúzik a rájátszástól.

 

giantsvikings

 

Jaguars @ Saints

 

Kinek ajánljuk? A védőfoci gyűlölőinek.

 

A Jaguars playoff reményei még élnek, de mivel a bejutásuk három további meccs eredményétől függ, most egyelőre inkább csak arra kell koncentrálniuk, hogy nyerjenek a Saints ellen. Bármennyire is csalódást keltő a Saints szezonja, amíg Drew Brees van a center mögött, addig mindenkire veszélyt jelentenek, pláne erre a bizonytalan Jaguarsra. A két csapat között bőven vonhatunk párhuzamot: mindketten 5-9-es mérleggel állnak, a futójáték a kezdő (Ingram / Yeldon) játékos kiesésével esetlegessé vált, a passzjátékot egy a labdával nem fukarkodó irányító vezeti, a védelmek hatékonysága pedig a liga hátsó részébe tartozik.

 

Nehéz megjósolni azt, hogy a várható shootout végén ki fog felülkerekedni, de mi a hazai pálya előnyét élvező Saintset érezzük inkább esélyesnek.

 

saintsjaguars

 

Steelers @ Ravens

 

Kinek ajánljuk? Akik hisznek abban, hogy a liga egyik legnagyobb rangadója mindig kiélezett küzdelmet tud hozni.

 

Mert hogy a rangadó hagyományain kívül nem sok minden utalhatna arra, hogy hogyan nehezíthetné meg a teljesen szétesett, Jimmy Clausen (esetleg Ryan Mallett)  által vezetett Ravens a megállíthatatlannak tűnő Steelers dolgát. A két csapat pittsburghi találkozóját (már akkor is nagy meglepetésre) a Ravens nyerte, de ekkor még Flacco, Forsett, Steve Smith és még sokan mások is a pályán voltak, így érthető, hogy a Ravens miért kap a történelme során 4. alkalommal kétszámjegyű hendikepet (+10) Vegasban. A Steelers robog a playoff felé, és ugyan Ben az utóbbi 6 meccsén 350 passzolt yard felett átlagol, elképzelhető, hogy a gyenge futásvédelem ellen helyzetbe hozzák az utóbbi hetekben hanyagolt DeAngelo Williamst.

 

Természetesen mi is egyöntetűen a Steelersre szavazunk, de azért nem számítunk arra, hogy a Steelers képes lesz megismételni az 1997-es 37 pontos győzelmét.

 

steelersravens

 

Browns @ Chiefs

 

Kinek ajánljuk? Aki annyira nem kedveli a Steelerst vagy a Ravenst, hogy inkább az ő meccsük lightos verzióját nézné. Vagy óriási JFF-rajongó.

 

A 8 meccse veretlen Chiefs számára a playoff tárva-nyitva lévő ajtaja mellett lassan a csoportgyőzelemé is kinyílik, így Smithék igencsak érdekeltek abban, hogy behúzzák utolsó két mérkőzésüket. A 8 meccses sorozatban átlagosan 29,8 pontot szerez és 12,3 pontot enged a Chiefs, így a Brownsnak igencsak össze kellene szednie magát ahhoz, hogy szoros meccsre kényszerítse a főnököket. A Brownsnak igazából különösebb motivációja sincs arra, hogy igazán ellenálljon, ráadásul sem a védelem (pláne Haden nélkül), sem a támadófal nem működik túl hatékonyan, így újra Manzielé lesz a lehetőség, hogy tovább erősítse a CV-jét a jövő évi munkakereséshez. Túlságosan könnyű dolga nem lesz, hiszen a vele szembe néző védelemből 4 játékos (Berry, Houston, Peters és Hali – az utóbbi két játékos kérdéses) is jogosan Pro Bowl kaliberű.

 

Az ítélet újra egyértelmű, mindannyian a Chiefs győzelmét várjuk.

 

brownschiefs

 

Colts @ Dolphins

 

Kinek ajánljuk? A tét nélküli fociban rejlő lehetőségek híveinek.

 

A Colts a Texans elleni vereséggel elbúcsúzott a reális playoff esélyektől, és abba a faramuci helyzetbe került, hogy a Dolphins elleni mérkőzés igazából nem is számít, csak a 17. heti Titans elleni győzelmet és a Texans két vereségét kell kiszurkolniuk. Ez a tét nélküliség várhatóan rá fogja nyomni a bélyegét a mérkőzésre, pláne úgy, hogy a Coltsnál a sérülésekkel küszködő Hasselback fog kezdeni, aki hatékony futójáték és az elkapók által nyújtott segítség nélkül nem lesz képes érdemi pontmennyiséget tenni a táblára, pláne, ha a Pro Bowlról lemaradás miatt bedühödő Reshad Jones képes lesz haragját a pályára összpontosítani. A Dolphins támadóoldala egy fokkal jobb állapotban van, a megszokott Tannehill-hullámzást Jay Ayaji hozhatja a szinkronba – mivel Lamar Miller várhatóan a szezon végén távozik a Dolphinstól, így inkább a tehetséges újonc meccsrutinját akarja bővíteni az edzői stáb.

 

A szerkesztőségi vélemények megoszlanak, de 7-3 arányban inkább a hazai csapatnak adjuk a mérkőzést.

 

coltsdolphins

 

49ers @ Lions

 

Kinek ajánljuk? A két csapat rajongóinak? Azoknak, akik nem láttak eleget DuJuan Harrisből?

 

A Lions játékosait 5000 dollárra büntették az MNF-en viselt cipők miatt.

A Lions játékosait 5000 dollárra büntették az MNF-en viselt cipők miatt.

 

A forduló három tét nélküli mérkőzésének egyikén a megcsapzott 49ers próbálkozhat a Ford Fielden, de a szezonban átlagosan szerzett 14,4 pont kevés lesz ahhoz, hogy megszorongassák a Lionst, akik talán nem is olyan rosszak, mint azt a mérlegük mutatja. Míg a vendégeknek mind a passz-, mind a futójátéka összeomlott, addig a Lionsnál a szezon második felére beindulni látszik a támadójáték, mind Bell, mind Abdullah egész szép futásokat hozott össze a Saints ellen, a passzjátékban pedig nagy segítség lehet Johnson és Tate fizikai fölénye a 49ers secondaryjével szemben.

 

A tutira megyünk, és a szezon során talán először all-Lions tippel állunk elő.

 

49erslions

 

Cowboys @ Bills

 

Kinek ajánljuk? A Cowboys idei meccseinek nézhetetlensége miatt nem ajánljuk jó szívvel senkinek.

 

A Cowboys jelképesen is eltemette a szezonját, IR-re tette Tony Romot, jó eséllyel kivonja Dez Bryantet a hátra lévő két meccsből, és a szezon negyedik kezdő irányítójával vág neki a Bills elleni meccsnek. Kellen Moore-nak voltak értékelhető megmozdulásai, de a Jets ellen gyűjtött 3 interception nem túl bizalomgerjesztő előjel. Így hát a Billsnek nincs is egyéb dolga, mint hogy néhányszor végigsétáljon a pályán, és kihasználja a Tyrod Taylor – Watkins kapcsolat, valamint a Karlos Williams – Mark Gillislee páros frissességében lévő potenciált.

 

A véleményünk természetesen itt is megegyezik, mindenki Bills sikert vár.

 

cowboysbills

 

Bears @ Buccaneers

 

Kinek ajánljuk? A futójáték lelkes rajongóinak.

 

Mivel egyik csapat sem érintett már a playoff küzdelmekben, így egy nem különösebben parázs, de várhatóan szoros meccsre számíthatunk Tampában. A Bucs Pro Bowler RB-je, Doug Martin mindössze 9 yarddal van lemaradva futott yardokban Petersontól, és az edzői stáb ígéri, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy átvegye a vezetést. Amennyiben mégis passzolásra kényszerül a Bucs, úgy érdekes lehet a tavalyi draft két top15-ös játékosának, Mike Evans és Kyle Fuller összecsapása Winston labdáiért. A Bears szintén inkább a futásra összpontosíthat majd, hiszen úgy tűnik, Jeffery kihagyja a mérkőzést (a szezon során ez lehet a 6.), így a csapattól várhatóan távozó Forte és a helyettesítését már idén megkezdő Langford vállalhat jelentősebb szerepet.

 

A hazai pálya előnyét élvező Bucs megkapja a bizalmunkat, 8-2 arányban őket várjuk a találkozó győzteseként.

 

bearsbucs

 

Tippverseny

 

tipp15

Bold predictions

 

Egy kicsit elfáradtunk a boldok gyártásában, de azért jöjjenek az erre a fordulóra vonatkozó jóslataink:

 

gomes88: A Jaguars@Saints meccsen több, mint 90 pont lesz

 

renningan: A denveri támadósor legalább 20 pontot tesz fel a második félidőben.

 

leonidasz: A Chiefs defense több pontot tesz fel, mint az Chiefs offense.

 

tszajko: Bortles 6 passzolt TD-t szed össze.

 

katonadani: DeSean Jackson még az Eagles mezében szerzett egyszer 210 yardot egy Dallas elleni találkozón. Most az Eagles ellen ennél többet szerez,

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group