Connect with us

Szabadügynök

Alapokat Wentzylvanianak! – FA-kitekintő

 

A Philadelphia Eagles úgy gondolja, hogy az előző drafton megtalálta a jövő franchise irányítóját, aki ha nem is jó, de egy rookie-hoz képest elfogadható szezont futott úgy, hogy az offense-ben nem sokan könnyítették meg a dolgát. Az építkezésnek tehát folytatódnia kell, csak kérdés, milyen pénzből, mert a jelenleg meglévő alig 10 millió dollárból nem lesz könnyű megváltani a világot.

 

 

Akik szabadügynökök idén

 

Leodis McKelvinnek már nem sikerült megérnie a szabadügynökké válást, nélküle viszont eggyel kevesebb lett az Eagles amúgy sem túl hosszú FA-listája, melyből az alábbiakról mindenképp érdemes néhány szót ejteni:

 

DT Bennie Logan

LB Stephen Tulloch

CB Nolan Caroll

S Jaylen Watkins

OL Stefen Wisiewski

RB Kenjon Barner

TE Trey Burton

 

A szabadügynökök közül egyértelműen Logan megtartása lehet az elsőszámú prioritás, hiszen a belső védőfalemberek között igen csak jó értéket képvisel és a futás ellen kiemelkedően tud védekezni, ráadásul a sémaváltás sem okozott neki problémát. Nem úgy az Eaglesnek a futás elleni védekezés, mikor Logan nem volt a pályán, hiszen 45 yarddal többet tettek meg ellenük földön, mikor nem volt a pályán. 27 éves, még van benne néhány jó év, ezért kinézhet neki egy jobb szerződés és ha sikerül felszabadítani némi pénzt kivágásokkal, cserékkel, akkor maradni is fog Pennsylvania zöld részén.

 

logan_fa

 

Tulloch semmi vizet nem zavart 2016-ban a maga 69 snapjével, nem fogja visszaigazolni a csapat, hiszen a drafton lehet ilyen kaliberű tehetséget lopni a hátsóbb körökben, kár lenne a pénzt egy öregedő linebackerre pazarolni. Csakúgy, mint Carollra, aki szintén a 30-as éveibe lépett és már nem igazán van impactja a játékra. Kényes kérdés maradt tehát a CB pozíció, hisz nem igazán van kiemelkedő játékos itt a Phillynek, kénytelenek lesznek vagy a piacon találni egy jobb cornert vagy pedig a drafton. A második elég jó opció, hiszen az utóbbi évek egyik legjobb felhozatalával fog bírni a ’17-es játékosbörze. Watkins nem egy kezdő safety kaliber de egy olcsó szerződéssel vissza lehetne hozni, hogy maradjon kellően mély ez a poszt és legyen egy kis versengés a holtszezonban. Wisiewski sem azt kapta az Eaglestől, amit várt, nem lett kezdő és ezzel el is döntötte, hogy ő bizony tesztelni fogja a piacot. Valószínűleg meg fognak tőle is válni, habár nem lenne rossz biztosíték a fal belső felére. Kérdés, hogy Roseman feccölne-e belé pénzt vagy inkább fiatalítana, ha fogadni kéne, akkor inkább a másodikra tennék. Barner és Burton pedig “csak” epizódszereplők a támadóegységben, míg ez első egy elég kreatív, robbanékony játékos, addig a második egy igazi Munkásember, aki a harmadik tight end szerepét tölti be. Olcsó pénzért megtarthatóak és hasznos tagjai lehetnek – leginkább a speciális csapategységnek.

 

 

Akik még áldozatként végezhetik

 

A legtöbb híradás arról szól, hogy az Eagles nagyon szívesen megválna Connor Barwintól, akinek nem annyira sikerült átállni a korábban használt 3-4 OLB-ről a 4-3 DE-re. Nem is lenne rossz biznisz, hiszen 7,75 millió dollár szabadulna fel a fizetési sapkából és minimális dead moneyt kellene lenyelniük az üzlet során. Jó eséllyel valaki be fog jelentkezni érte, leginkább a Packerst emlegetik itt, ami a politikájukat ismerve fura, de már nem kizárt, viszont több olyan pletyka is napvilágot látott, ahol a Colts, Titans, Bears és Ravens négyest is megemlítik, mint potenciális landolási célpont.

 

Buffalo Bills v Philadelphia Eagles

 

Kell a pénz a zöldeknek, ezért biztosan menni fog a holtszezonban. Szuperduónak indult a Murray-Mathews kettős, melynek a második eleme is könnyű szerrel lapátra fog kerülni. 4 millió zöldhasú szabadulna fel, egy maradna halott pénz, mely nem jó arány, de abból a négy millióból hasznosabb dolgokra is lehetne költeni a pénzt, mint egy not-so-feature backre, melyet simán pótolni fognak a drafton, nem is akármilyen játékosokkal. Ugyanígy lehet Jason Kelce is a cutolás áldozata, mely némileg meglepő lehet, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem pótolhatatlan ebben a csapatban, sőt. Nyilván gyengülne vele a támadófal, de legalább 3,8 millió dollárral lehetne tovább nyújtani a takarót. Az viszont biztosra vehető, hogy Wis és Kelce közül az egyik maradni fog, nyilván az olcsóbb.

 

 

Akik szeptembertől Sasok lehetnek

 

Ha a három legnagyobb needet kell meghatározni, akkor egyértelműen a WR, a CB és a RB lenne, nagyjából ilyen sorrendben. Persze más egységre is ráfér az erősítés (DE, LB, OL), de azért ezeken a posztokon nem annyira égető a szükség. Sokkal inkább kellene egy potens célpont Wentznek, aki a kedvenc játszótársa lehetne, mert J-Matt és Agholor (+DGB) rendre cserben hagyták és gyengébb nevű elkapók is simán hozták a szintjüket. Az Alshon Jeffery-álom nyilván meseszerű, de nem lesz olcsó egyik csapatnak sem a leigazolása és nem az Eaglesnek lesz a legjobb az alkupozíciója.

 

jeffery_fa

 

Sokkal inkább elképzelhető egy másik veterán és egyben ex-Eagle érkezése, aki nem más, mint DeSean Jackson. D-Jax szép éveknek örvendhetett zöldként és a fővárosban is bebizonyította, hogy megbízható és értékes célpont, nem mellesleg a széleken sincs elveszve. Pont egy wide receiver kell a Ginger Jesusnak, akihez szorult helyzetekben is fordulhat, de ha kell, a 40 yardos bombát is behúzza. Akár ilyen lehetne Kenny Stills is, akinek a képességeit többen kérdőre vonják, de én nem félteném őt, bőven jó a potenciálja és az egyik legjobb mélységi célpont a piacon. De ha nem szabadügynökkel akarnak Wentz-nek elkapót hozni, akkor ott a draft, ahol az első körben újra rámehetnek egy jónevű elkapóra, legyen az Corey Davis vagy Mike Williams. Kell tehát az elkapó csakúgy, mint a running back, amit már nehezebb FA-ról beszerezni. Legutóbb épp egy újabb Murray, Latavius haverkodott a franchise legújabb arcával, többen hamar is összeboronálták őt és az Eaglest. Én azonban a draftban hiszek, hiszen közel 10 kezdő potenciállal bíró futót lehet találni, és ha nem elkapóra szánják az első választást, akkor Dalvin Cook lehet az álompick. Cook nagyon hasonlít stílusban Jamaal Charleshoz, akit épp Doug Pederson edzett az előző munkahelyén, tehát adja magát a párosítás. Később Alvin Kamara vagy Wayne Gallman lehet majd a vezetés célpontja.

 

dalvincook_fa

 

Az Eagles védelme eléggé rendben van, kivéve a corner posztot, ahol azért a szezon előrehaladtával több meccsen is teljes volt a homály. McKelvin ugye ment, Carroll is jó eséllyel távozik, ezért itt a piacon is körül kell nézni, nem lehet csak az újoncokban bízni. Felmerült már A.J. Bouye neve, akiért bankot kell majd robbantani, viszont a csoport riválistól jó eséllyel távozó Morris Claiborne egészen jó választás lehet. Itt is az fog majd dönteni, hogy kire szeretnének pénzt költeni, de bármi legyen, a draft második-harmadik körében simán jöhet egy projekt corner. Azt is meg lehet kockáztatni, hogy a WR-RB-CB trióra fogja a csapat ellőni az első három picket és teljesen védhető is lehet, habár a támadófalra is költhetnének a második napon. De nem csak a játékosbörzén jöhet név, egy jobb nevű, ámbár olcsó OL a piacon is szerezhető, kérdés mennyire lesz majd elérhető áron. Ugyanez a helyzet a defensive end pozícióval is, ahol javarészt korosabb veteránok irányába tekintgethet a front office.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!