Connect with us

Hír

Mivé lettél, ó Kansas?

Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës Kansas City Chiefs vogymuk. Mënyi milosztben terömtevé elevé miü isëmüköt Alex Smith-t, ës aduttá valá neki divízióelsőséget hazoá.

 

Mióta a Pittsburgh repülőjének futóműve leért Kansas City repterén, a Chiefs összeomlott. 5-0 kezdés után 1-5 a mérlegük, és az egykoron még dicső Alex Smith, kiről bárdok MVP-címet daloltak meg, odáig süllyedt, hogy Andy Reid nagyságos úrnak meg kellett nyugtatnia a lázongó tömegeket: nem fogják az első körös ifjú apródot, Pat Mahomest beállítani Smith helyére.

 

YPG: yard/meccs, TO/G: támadó-turnover/meccs, PPG: pont/meccs, Oexp/G: támadó-várhatóérték/meccs (magasabb jobb), Dexp/G: védő-várhatóérték/meccs (alacsonyabb jobb), 1st/G: első kísérlet/meccs.

 

AC%: kiigazított pontosság, aDOT: átlagos passzmélység, ANY/A: kiigazított yard/kísérlet, Cmp%: natúr pontosság, Deep rate: 20yardra vagy mélyebben dobott passzokon szerzett rating, INT%: interceptionok száma a passzkísérletek arányában, Pressure rate: rating nyomás alatt, PYds/G: passzol yard/meccs, Rate: natúr rating, TD%: TD-k száma a passzkísérletek arányában.

 

Várhatóérték-mutató: idősoros adatok alapján megnézik, hogy adott szituációban mit értek el a csapatok, mennyivel kerültek átlagosan közelebb a pontszerzéshez, ehhez képest mérhető minden egyes play “értéke”. A támadóknál a nagy érték jó (hiszen ekkor felülteljesítik a várakozást), a védőknél pedig az alacsony (hiszen alulteljesítenek velük szemben a támadók). Szezonszinten lehet nettó értéket is nézni, vagyis nem meccsátlagot, hanem összesített várhatóérték-változást nézünk.

Kiigazított pontosság: a sima pontossághoz képest leszűrésre kerülnek az elejtett passzok, pályán kívülre dobott és földhöz vágott (spike) labdák, valamint a sackek passzkísérletei sem kerülnek be a nevezőbe.

aDOT: passzok átlagos mélysége a scrimmage-től számolva.

ANY/A: (passzolt yard+20*TD-45*INT-sack yardok)/(passzkísérletek-sackek). A győzelmekkel egyik legjobban korreláló írányítóstatisztika, ami abban múlja felül a versenytársait, hogy évről-évre nézve a legnagyobb konzisztenciát mutatja fel, így legkevésbé hatnak rá egyéb exogén hatások.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!