Connect with us

Összefoglaló

Ha nincs a 28-3, ezt behúzza a 49ers – töketlenül nem lehet SB-t nyerni

Egy végtelenül izgalmas Super Bowlon vagyunk túl, Chiefs 10 pontos hátrányt ledolgozva győzte le 31-20-ra a 49erst. Túlzás lenne azt állítani, hogy a jobb csapat nyert, de a tökösség és a két irányító közötti különbség meghozta a jutalmát. Kyle Shanahan belelépett ugyanabba a folyóba, nincs nála szerencsétlenebb zseni. Vélemény.

 

 

 

1. Éljen a Rozmár!

 

Andy Reid végre révbe ért. Eddig az volt a leggyakoribb kritika vele kapcsolatban, hogy nem nyert Super Bowlt, ezért nem is tartozik a legjobbak közé – ez már korábban is nevetséges volt, most pedig tényleg nem lehet fogást találni rajta. És könyörgöm, senki ne jöjjön azzal, hogy Patrick Mahomes. A fiatal QB-t ő fedezte fel, ő építette be, az ő rendszere tette naggyá, Matt Nagy vagy Eric Bieniemy vagy bárki más legfeljebb asszisztált hozzá. Egy 1/1-es csapatot juttatott a csúcsra, még Alex Smith-szel is a legjobbak között volt, Mahomes pedig a kirakós utolsó darabja.

 

Természetesen nem lehet Mahomestól sem elvenni az érdemet, de higgyük el neki, hogy igazat beszélt, amikor azt mondta, hogy a lehető legjobb helyre került. Amikor legutóbb egy top edző és egy top tehetségű irányító találkozott, annak egy dinasztia lett az eredménye – a siker közös, az irányító nélkül nem jöhetne létre, de ahogy a Patriotsban is Belichick a kulcsfigura, úgy a Chiefsben is Reid. És már nagyon kijárt neki ez a siker.

 

2. Töketlenül nem lehet

 

A Saints kiesése után a számomra lehető legjobb forgatókönyv valósult meg, ugyanis a 49ersnek és a Chiefsnek is tudtam örülni (főleg Shanahannek és Reidnek szurkoltam). Nem tagadom, a Super Bowl is úgy zárult, ahogy szerettem volna (bár az sokat elvett a örömből, hogy az internetszolgáltatóm a döntő utolsó két percére időzítette a rendszere frissítését, így csak fél órával később, az idegösszeomlás szélén tudtam megnézni a meccs végét), de így is van bennem némi keserűség. Shanahan egy rendkívül szimpatikus figura, a Falcons 28-3-as bénázása után is őt sajnáltam csak igazán, de úgy néz ki, nem tanult az esetből – vagy ha igen, akkor is a rossz következtetéseket vonta le.

 

 

Ez a Super Bowl – minden apró lehetőséget meg kell ragadni a pontszerzésre. Andy Reid szokatlanul tökös volt, kétszer is neki ment negyedikre, egy-két esetet leszámítva nem lehetett panasz rá. Ezzel szemben Shanahan ultrakonzervatív volt, Jimmy Garoppolo INT-je teljesen megingatta, aminek az lett a vége, hogy kvázi lepörgette az utolsó két percet az első félidő végén. Egy Super Bowlon, egy amúgy az ellenfélnél overall jobban játszó csapattal nem megpróbálni pontot szerezni már-már gyáva dolog volt.

 

A csapat lendületben volt, legalább egy mezőnygól összejöhetett volna (így is majdnem összejött, pedig nem akarták), az a három pont pedig a végén nagyon sokat érhetett volna. De ugyanez a biztonsági játék jött elő 10 pontos előnynél is, megint nem tudta lezárni a meccset. Ha nincs az a 28-3, ha nem ennyire óvatos, akkor meg lett volna a mérkőzés.

 

3. A Super Bowl MVP-t át kellene gondolni

 

Hacsak nem teljesen homály egy irányító, gyakorlatilag garantálva van neki az MVP-cím. Nem mintha ennek lenne jelentősége, de már csak a miheztartás végett is: nem Mahomes volt a Chiefs legjobbja. Az első három és fél negyedben talán karrierje legrosszabb játékát hozta, gyakorlatilag csak a rá hívott futások ültek: pontatlan volt, teljesen üres embereket nem talált el, elnézte az olvasásokat, dobott egy elképesztően ciki interceptiont, illetve volt még egy elejtett pickje is (amit később a sors visszaadott a 49ersnek egy Hilltől felpattanó labda formájában). Az, hogy a Chiefs hátrányban volt, jórészt a Mahomesnak köszönhető (a fal nem segítette, de a liga top 2-3-as irányítójától még ennek fényében is elvárhatunk bőven többet).

 

Az utolsó fél negyedre viszont összekapta magát, hozzátette végül a részét a sikerhez, de ennek nem kellene elégnek lennie az MVP-címhez. Damien Williams például az elvárásokhoz képest sokkal nagyobbat játszott és többet tett hozzá a győzelemhez, a csapat utolsó két TD-jét ő szerezte – nemcsak megfordította, de el is döntötte a meccset. Úgy járt, mint James White a Falcons ellen.

 

4. Jimmy Garoppolo az új Goff

 

Na jó, ez nem teljesen igaz, ugyanis Garoppolót nem nagyon gondolta senki igazán jónak, míg Goff esetében felmerült tavaly egy MVP-cím is, de a lényeg nagyjából ugyanaz. Ő is egy támadózseni terméke, aki van annyira ügyes és tehetséges, hogy Super Bowlba lehessen vele jutni, de ahhoz már nagyon kevés, hogy önerőből hozzátegyen a sikerhez.

 

Nem lehet azt mondani rá, hogy összességében rossz lett volna, de tipikusan az a játékos, aki csak annyira jó, mint a rendszer körülötte. Ha porszem kerül a gépezetbe, akkor máris nem megy annyira (a 4. negyedben például 3/11, 36 yard, interception, negyedik kísérletre benyelt sack), jönnek a rossz döntések, ami pedig kihat az egész gameplanre. Nem hiszem, hogy például Matt Ryannel vagy Patrick Mahomesszal nem próbált volna meg Shanahan támadni az első félidő végén, ami sok mindent elárul. Pedig ha csak feleannyi extrát tudnának hozni, mint például egy Eli Manning, már McVay és Shanahan is bajnok lenne.

 

 

5. A védelmek jók voltak

 

A 49erstől ez annyira nem meglepő, a négy sack, három fumble és két INT abszolút jól mutat. Persze utóbbiból lehetett volna három, a három fumble-ből pedig egyet sem sikerült összeszedni, de abszolút nem a védőkön múlott. A Chiefs egysége pedig kifejezetten kellemes csalódás volt.

 

Frank Clarknak megint bejött a nagy pofa, ezúttal egy 4. kísérletes sacket sikerült összehoznia a mérkőzés végén, amivel kvázi a védelem hősévé vált (több sackje nem is volt a csapatnak). Csapatszinten a red zone (közeli) és a negyedik negyedes védekezést lehet kiemelni, pont akkor tette oda magát az egység, amikor a legjobban kellett.

6. Chiefs elkapói egyszerre zsenik és idióták

 

Hill, Watkins és Kelce brutálisat játszottak, hárman együtt 20 elkapásból 246 yardot és egy TD-t szerzetek, le a kalappal előttük. Azt azonban elmagyarázhatná nekik valaki, hogy a first down vonalnál nem kötelező önszántukból hátramenni pár yardot. Ezt többször is eljátszotta Hill és Kelce, nem nagyon értem, hogy egy biztos first down helyett mi értelme van ugrabugrálni, a 3&rövid semmi esetre sem jobb, mint az 1&10.

 

7. Nem a bírókon múlt

 

Bizonyára sokan lesznek, akik előjönnek a bírókkal, de nem volt égbekiáltóan rossz döntésük, sőt. Kittle offensive pass interference büntetése, a Kelce javára bedobott DPI, illetve Williams megadott TD-je egytől egyig korrekt döntés volt (csak hogy a legemlékezetesebbeket említsem, vélt vagy valós holdingokra nem térek ki). Kittle az élőkép alapján lökött, még ha a lassítások alapján nem is volt annyira komoly az eset, de legrosszabb esetben is szigorú volt az ítélet, nem pedig téves. A Kelce-eset egyértelmű, akkora defensive pass interferece volt, mint a ház, Williams pedig elsőre egyértelműen bent volt és az lett volna a fura, ha alapból nem adják meg a TD-t. Mivel nem volt egyértelmű bizonyíték az ellenkezőjére, így ez is minimum korrekt ítélet volt.

 

Persze 49ersesként nehéz lehet megemészteni, hogy a legnagyobb szabálytalanságok mind a csapatot sújtották, de ez a meccs nem ezen ment el.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!