Connect with us

Prémium cikkek

Jól kezdődött, aztán… – Broncos FA-értékelő

Izgalmas offseason elé nézett a Broncos, mert sok lejárú szerződésű játékosa volt a csapatnak és a rosteren is volt elég lyuk, amit be kellett foltozni. Szerencsére pénzszűkében sem volt a gárda, de jobban be kellett osztani az elköltendő keretet, mint tavaly.

 

Kezdésnek – ahogy valamennyire várni lehetett – a csapat elengedte Ronald Learyt, ami a játékos kórlapját és fizetését tekintve nem volt meglepő, ellenben megtartotta Todd Davist és Jeff Heuermant, amit én személy szerint nem nagyon tudok üdvözölni.

 

A kötelező házifeladatot gyorsan letudta a csapat, a fontosabb ERFA-k és RFA-k a csapatnál maradtak. Közülük Elijah Wilkonson és Mike Purcell nevét érdemes megjegyezni, előbbi egy több poszton is bevethető támadófalember, aki korrekt teljesítménnyel szállt be tavaly, utóbbi pedig egy főleg futás ellen jól használható védőfalember. Nem ők fogják felívelő pályára állítani a csapatot, de hasznos rotációs emberek, akik mindenképp megérték a pénzüket.

 

 

Szintén papírforma, hogy franchise tag került Justin Simmonsra, ami nagyon jó döntés a csapat részéről, mert mindenképpen meg kellett tartani a fiatal és fejlődő pályán szárnyaló Simmonst, ellenben egy kimagasló év után hiba lett volna hosszú távú szerződéssel megkínálni. A másik, vele egyidőben érkezett safety, Will Parks elhagyta a csapatot, de az ő megtartása már koránt sem volt  kulcskérdés.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az igazi cirkusz Denverben kezdődött a legkorábban, mert a nyitás előtt két héttel a csapat megszerezte AJ Bouye-t a Jaguarstól egy negyedik körért cserébe. Felemás érzéseket keltett bennem a trade, mert Bouye-t egy korrekt kezdőnek tartom, mindenféle sztárpotenciál nélkül, így a negyedik kör abszolút reális érte, de már akkor tudtuk, hogy ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a csapat egyik ikonja, Chris Harris elhagyja a csapatot. Ez később be is körvetkezett és ha figyelembe vesszük, hogy jóval kevesebbért írt alá, mint várni lehetett és még csoportriválishoz is került, akkor nem tudok maradéktalanul elégedett lenni. A corner sorban így lényegében egy csere történt, továbbá a csapat egy évre hosszabbított De’Vante Bausbyval, de ez csak kiegészítő lépés.

 

Ezen kívül volt még egy nagyobb cseréje a Denvernek, Jurrell Casey érkezett a Titansből egy hetedik körért cserébe. Mondhatni tökéletes trade a Broncos részéről, mert lényegében semmit nem áldoztak be, Casey egy kiváló veterán és a fizetése sem borzasztó. Ez a lépés ellenben szintén azt jelentette, hogy valószínűleg meg kell válni egy ikonikus figurától, Derek Wolfe szerződtetése már nem férhetett bele a csapat számára, valamint Shelby Harris sem maradt a csapatnál (legalábbis jelen helyzet szerint, de még egyikük sem írt alá sehová). Ezzel lényegében a védőfalba egy minimális upgrade történt, de hosszútávon Harris elengedése fájhat.

 

 

A kisebb cserék már koránt sem ennyire érthetőek és pozitívak a csapat számára. Andy Janovich, a liga egyik legjobb fullbackje egy hetedik körért távozott, ami még akkor is fejvakarós döntés, ha tudjuk, hogy a megálmodott jövőbeli támadósémában nem feltétlenül van szerepe fullbacknek. Ellenben semmi pénzt nem foglalt a sapkából, így pedig meg lehetett volna tartani szituációs játékosnak és special teamernek. Szintén kevesen értik Jeff Driskel megszerzését, mert a csereirányító tavaly csúnyán leszerepelt Detroitban és ennél jóval olcsóbb megoldásokat is lehetett volna találni.

 

Történt még egy fontos változás a támadófalban is, ahol Connor McGovern távozott és Graham Glasgow érkezett. Útóbbi érkezése olyan szempontból mindenképp pozitív, hogy a legjobb belső támadófalember volt a piacon, aki mellesleg kiválóan és stabilan teljesít már évek óta, így még az évi 11 millió dolláros fizetés sem tűnik soknak. Ellenben McGovern 9 millióért írt alá a Jetshez, tehát olcsóbb volt és a rendszert is ismerte. Glasgow megszerzésével legalább egy guard és center poszton is bevethető játékossal lett gazdagabb a csapat.

 

Mikor pedig már majdnem hátradőltek volna a Broncos szurkolók, hogy ez egy elég korrekt piac volt, akkor Elway ismét csak megcsillogtatta, hogy képes érthetetlen döntésekre. A piac érdemi részének lecsengése után ugyanis Melvin Gordon érkezett 2 évre 16 millió dollárért, ami nem csak sok pénz, de szükségtelen is. Először is láthatjuk, hogy a liga nagy része hogy szabadul a sokat kereső sztárfutóitól, még jelentős dead money benyelése ellenére is, másodszor pedig Lindsay és Freeman közel tökéletes duót alkottak. Hallani hangokat, hogy Shurmur kérésére jött Gordon, mert vele jobban el tudja képzelni a támadósémát, de én semmit nem látok Gordonban, főleg nem évi 8 milliót.

 

Ráadásként még Nick Vannett is Denverben kötött ki, amit megint csak nem igazán tudok érteni. Évek óta halmozza a tight endeket a csapat és többségükkel jól be is fürdött a gárda. Vannett elkapásoknál egyáltalán nem használható, de blokkolásban is inkább átlagos, mint kiemelkedő. A fizetése nagyjából rendben van, de akkor válik elfogadhatóvá, ha ez végül Jeff Heuerman kivágásával jár.

 

Láthatjuk tehát, hogy a legtöbb helyen csak egy csere történt a rosteren, de pozitív, hogy ez minden esetben minőségi javulással járt. Ellenben abszolút negatívum, hogy néhány posztot teljesen elhanyagolt a csapat és mindent nem lehet a draftról megoldani. Sutton mögött továbbra sincs minőségi elkapó, a linebacker poszt pedig a liga egyik leggyengébbje mind minőségében, mind mélységében. A támadófal egyre szebben néz ki, de csak akkor örülhetnek igazán a Broncos fanok, ha James egészséges tud maradni, Bolles pedig az év végi formáját hozza. A corner sorban nincs sztárjátékos, de ha Callahan végre pályát lát és Bouye nem esik vissza, akkor korrekt átlag feletti szintet hozhatnak. A közelgő drafton így az elkapó és a linebacker poszt lesz kiemelten fontos, szerencse hogy előbbi szekció régen látott mély lehet.

 

Összességében nem vagyok maradéktalanul elégedett, de volt több nagyon szép húzás is a csapat részéről és fölösleges pénzszórásba sem ment bele a gárda (kivéve Gordon). A Casey trade és Glasgow megszerzése sokat nyom a latba, így sterilen az FA tevékenységre egy B osztályzatot tudok adni.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!