Connect with us

Draft

Csípjenek meg, hogy nem álmodunk – Cowboys draftértékelő

Álomszerű. Ezzel a szóval lehet leginkább leírni azt, ami a 2020-as NFL Drafton történt a Dallas Cowboys csapatával, mert egészen nehéz elképzelni, hogy valaki egy ilyen végkimenetelt maga előtt látott volna. A csapat ellopta a class egyik legjobb elkapóját, szert tett két potens cornerre, tovább töltötte a védő- és támadófalat, valamint talált egy izgalmas csereirányítót is. 

Az első nap

Nehéz szavakba önteni azt, ami a draft első estéjén történt, mert úgy alakult minden, ahogy kevesen vizionáltak – legalábbis a Cowboys és a csapat szurkolóinak oldaláról. Ott álltunk, hogy a 1/16-on a Falcons volt az órán és a legfelkapottabb nevek közül még CeeDee Lamb és K’Lavon Chaisson is bent volt, de az Atlanta más irányba mozgott és inkább AJ Terrell mellett döntöttek. Ekkor pedig felsejlett, hogy ha BPA alapon gondolkodik a csapat, akkor egy igazi blue chip játékost szerezhet Lamb személyében, de ott volt még Chaisson is, aki ordító needre jött volna. A vezetőség viszont úgy döntött, hogy nem akar a bennlévő legjobb játékos ellen játszani, sokkal inkább szeretné, hogy a csapatot erősítse.

Így került a csapathoz Lamb, akinek az érkezése nem csak azért édes, mert az Eagles nem tudott felcserélni érte, hanem azért is, mert egy nagyon különleges tehetség, aki ékes köve lesz a Cowboys 2020-as támadósorának. Lehetne még sokáig ragozni, mennyire jó húzás volt ő, de ahhoz, hogy megértsük, mit kapott a csapat, meg kell nézni a a felvételeket róla, hogy mennyire rendkívüli prospect elkapó poszton, aki nagyon jól fogja kiegészíteni Coopert és Gallupot az offense-ben azzal, hogy mozgatható bármerre a formáción belül.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A második nap

Az első nap le lett dobva a bomba, a draft egyik legnagyobb stealje a Cowboysé lett, de a munka nem lett még elvégezve, fontos feladatok vártak még a front office-ra. Itt pedig érdemes megjegyezni, hogy az egész vezetésre, nem csak Jerry Jonesra, mert tévedünk akkor, ha azt hisszük, hogy ő mondta meg, kit kell kiválasztani, ő csak tudatta a nagyérdeművel. Sokkal inkább volt Will McClay, a csapat játékosállományáért felelős alelnök az, akinek a keze volt az egészben, hogy azt láthassuk, amit csak legvadabb álmainkban. Így fordult a csapat a pénteki napra, ahol újfent nagy dolgok következtek.

A sort Trevon Diggs draftolása nyitotta, aki tekintető egy kellően jó értéken húzott cornerbacknek, de sokan mást vártak volna erre a posztra – többek között én is. A csapat azonban egy új felfogást követve egy olyan cornert húzott ki, aki magas, agresszív és labdaügyes, így esett a választás Stefon kisöccsére. Nem tekinthető egy gyengébb húzásnak, de vitathatatlanul needre jött, kell valaki, aki majd átveszi Byron Jones helyét a lyukas secondaryben. Diggs pedig illik Mike Nolan elképzeléseibe, aki majd sok nagy játékot és turnovert szeretne a széleken úgy, hogy a cornerek végig agresszívan és a labdára veszélyesen játszanak.

A Diggs pick kevésbé volt tetszetős, de a csapat a harmadik választási jogával újra a Soonersből húzott egy sztárt, a kanadai bulldózert, Neville Gallimore-t. Az Oklahoma belső védőfalemberét sokan top50-es játékosnak vélték és valóban meglepő volt, hogy nem talált gazdára a második körben, sőt egészen a 82. pickig, így tekinthetjük őt is egy kiváló értéken történő húzásnak, aki még needre is jött. Ugyan feltöltötte a Cowboys a védőfal belsejét az FA-időszak során és még ott van a tavalyi második körös Trysten Hill is, de Gallimore egy olyan magas plafonnal rendelkező, robbanékony, gyors és domináns prospect, akit itt nem szabadott bent hagyni. Poe és McCoy nem jelentenek hosszútávú megoldást, mögöttük viszont pallérozódhatnak a fiatalok.

A harmadik nap

Némi meglepetéssel nyitotta az utolsó napot a Cowboys azzal, hogy újfent a corner poszt felé mozgott és nem inkább a safety vagy az edge rusher pozíciót akarta jobban feltölteni. Többek között bent volt még K’Von Wallace vagy Kenny Robinson, de említhetjük Khalid Kareem és Alton Robinson nevét is, de velük szenben a Tulsa kiváló védője, Reggie Robinson jött. Talán az értékével nem sokan egyeznek ki, de ha jobban megnézzük, milyen gyors, labdaügyes és kompetitív játékos, akkor nincs okunk panaszkodni. És ha észben tartjuk, hogy Awuzie és Lewis is szabadügynök lesz a 2020-as szezon után, akkor gondoskodni kell, hogy legyen megfelelő mélységű és minőségű utánpótlás.

Nem sokkal a Robinson pick után robbant a bomba, a Cowboys az Eaglesszel cserélve feljött a 4. kör végébe és kivitte azt a játékost, akire a rivális (legalább is a szurkolók szemszögéből) is fenhette volna fogát. Ő pedig Tyler Biadasz, a Wisconsin centere, akit a szezon elején még első körbe vártak, de a sérülések és az inkonzisztens játék sokat rontott az értékén. Személyében egy kiváló tanulót és intelligens játékost ismerhetünk meg, aki három év kezdő tapasztalattal jön a Badgersből, ahonnan magas kvalitású falemberek szoktak profivá válni. A negyedik kör végén ez egy steal, hiszen potenciális kezdőre talált a Dallas – ha sikerül Biadasznak megbírkóznia a sérüléseivel.

Az ötödik körös kompenzációs cetlit a Cowboys megint csak egy olyan nagyra becsült játékosra lőtte el, aki korábban nagyközönség előtt mutatott szenzációs dolgokat, mégis nagyon a radarok alatt repült. Bradlee Anae, a Utah Utes edge rushere egy nagyon produktív játékos, akinek az első lépése villámgyors, kezei pedig kellően agresszívak. Ennek köszönhetően a Senior Bowl hetén sok gondot okozott a tackle-öknek, úgy tűnt, lehet belőle második napos pick is. Nem lett, a Cowboys pedig az amúgy is brutális draftján húzott még egy nyerő lapot Anae draftolásával.

Végül, de nem utolsó sorban, a csapat utolsó választási jogával kihúzta Ben DiNuccit, a másodosztályú James Madison irányítóját. Talán az összes húzás közül ez volt a legmeglepőbb, mert például a sokkal felhype-oltabb Anthony Gordon is ott lett volna még, de Jonesék DiNucci atletizmusával, mobilitásával és improvizációs készségével estek szerelembe. Mindenesetre, itt a végén nem nagyon lehet támadni egy ilyen picket, de egészen biztosan nagy harcban lesz Rush-sal és Thorsonnal, hogy egyáltalán rostert tudjon fogni.

Érdekesebb UDFA nevek: Rico Dowdle, RB, South Carolina; Aaron Parker, WR, Rhode Island; Stephen Guidry, WR, Mississippi State; Kendrick Rogers, WR, Texas A&M; Sean McKeon, TE, Michigan; Francis Bernard, LB, Utah; Azur Kamara, Edge, Kansas

Értékelés

Összességében nagyon elégedett lehet a csapat az elvégzett munkával, sikerült az idén az NFL-ben az egyik legjobb draftot lehozni, már ami az első ránézést illeti, természetesen minden évek múlva kerül csak igazi perspektívába. Addig viszont legyen minden Cowboys-szurkoló elégedett az új sztárelkapóval, a fiatal, kezdőbe igyekvő cornerekkel és a falat hasznos építőköveivel. Egy húzástól eltekintve, mindenki értéken jött, sikerült a vezetésnek elhappolni magas kvalitású játékosokat a késői körökben és a draftolatlan szabadügynökök közül, szisztematikus és átgondolt folyamatot láthattunk a csapattól.

Osztályzat: A

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!