Connect with us

Érdekességek

Ezeket a csapatokat sújtották legjobban a sérülések és a koronavírus

Épp a ma közzétett, Az NFL legfontosabb mérőszámai című cikkben írtunk a Football Outsiders sérülésekkel foglalkozó mutatójáról, az Adjusted Games Lostról, ami megmutatja, hogy mennyire sújtották az egyes csapatokat a sérülések. Ez a legelfogadottabb mutató arra vonatkozóan, hogy mennyire volt szerencsétlen a sérülésekkel egy csapat egy adott szezonban. Az FO pedig kiválóan időzített, ugyanis tegnap rakta közzé a 2020-as adatait ezzel kapcsolatban, így most meg tudjuk nézni, kinek mennyire volt szerencsétlen a csapata a sérülésekkel, illetve idén a Coviddal.

Kezdjük a Coviddal együtt nézett számokat, hiszen ez is nagy része volt az idei szezonnak. Összesen 67 játékos döntött az opt out mellett, viszont csak egy csapat volt, amelyik egynél több kezdőt vesztett el a szezonra: a Patriots (összesen 8 játékos döntött New Englandben a szezon kiülése mellett, a második helyen lévő Brownsnál három).

A koronavírus tehát magasan a Patriotsot sújtotta leginkább a szezonban, 67 adjusted games lost került a nevük mellé, míg a második helyen a Giants 27-tel végzett, a harmadikon a Broncos 25-tel. Az opt outokat nem számolva egyébként a Raiders járt legrosszabbul a Coviddal, a szezon közbeni megbetegedések és közeli kontaktok miatt ők szenvedtek a legtöbbet (18 adjusted games lost, a második helyen a Browns és a Ravens 13-mal végzett). Ezzel szemben a Jaguarst, a Seahawkst és a Washington egyáltalán nem sújtotta a vírus.

Csapatok a “Covid only” oszlop alapján rangsorolva.

Coviddal együtt a tavalyi év volt a “legsúlyosabb” kihagyott meccseket figyelembe véve, Covid nélkül viszont a tavalyi volt a legegészségesebb éve volt az NFL-nek 2013 óta. Ebben persze közrejátszottak a 2020-ra bevezetett könnyített roster szabályok is, de az egyébként implementált szabályváltozások is a sérülések elkerülését segítik, és működik a rendszer, évről évre csökkenő tendenciát mutatnak ezek ligaátlagot figyelembe véve.

Ha már megnéztük a “Covid only” oszlopot, most vegyük ki az egyenletből a koronavírust és nézzük meg azt is, hogy pusztán sérüléseket figyelembe véve melyik csapat mennyire volt szerencsés. A sérülések 2020-ban a Buccaneers, a Falcons, a Saints, a Bills és a Rams csapatait kerülték el leginkább, a lista túloldalán pedig a 49ers, a Eagles, a Cowboys, a Jets és a Chargers tanyázik, ők szenvedtek a leginkább a sérülések miatt.

Csapatok a “Without Covid” oszlop alapján rangsorolva.

Végül pedig nézzük meg együtt is a listát, tehát sérüléseket és koronavírust együtt számolva. Az jól látszik összehasonlítva a fenti listákkal, hogy a sérülések sokkal nagyobb faktort jelentettek, mint a koronavírus.

Sérülések és Covid együtt.

Érdekes, hogy míg a Patriots ennyire szenvedett, addig Tom Brady új csapatát, a Buccaneerst a legkevésbé sújtotta a szerencse ilyen szempontból. A Bucs egyébként tavaly is a top3-ban végzett, és 0,3-as korreláció ki is mutatható évről évre, aminek elsődleges oka a csapatok átlagéletkora. A Buccaneersnek volt 2019-ben az ötödik legfiatalabb kerete, és Bradyn kívül nem idősödtek sokat 2020-ra sem. A túloldalon az Eagles három éve a legrosszabbak közt van, ami szintén az átlagéletkorral hozható összefüggésbe, hiszen az egyik legöregebb gárda volt tavaly is az Eaglesé. A 49ers épp ezért bizakodhat a 2021-es szezont figyelve, ugyanis tavaly sok fiatal játékosuk szenvedett komoly sérülést.

Az is érdekes egyébként, hogy a rájátszás tele volt egészséges csapatokkal. A top10 legegészségesebb csapatból 7 ott volt a playoffban, és a top15-ből 11 rájátszásrésztvevő volt, és csak a Washington volt a lista alsó harmadában.

Végül pedig megnézhetitek támadósorokra és védősorokra is a helyezéseket (támadók alapján rendezve):

Támadósorok alapján rendezett sorrend, mellette a védelmi rangsorok.

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Farubcek
Farubcek
2021-03-24 07:12

Brady elvitte a csodadokit Bostonból, és máris kidőlt a fél csapat.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  Farubcek
2021-03-24 08:08

neméppen, ha megnézed a Covid nélküli oszlopot, totál átlagos volt a New England, nem dőlt ki a fél csapat.
elsősorban a Covid miatt a szezont kiülő játékosok miatt végzett az élen a csapat, de az meg nem csodadokifüggő, hogy bocs én inkább idén nem játszom. és itt pont sokan döntöttek úgy hogy pihiznek, és azok közül többen is fontos játékosok voltak.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  Farubcek
2021-03-24 08:12

illetve ha megnézed a tavalyihoz képest +49,8 az érték, de a Covid száma 69, amiből az következik, hogy idén egészségesebb volt a csapat, mint tavaly, ha a Covid-ot kivonjuk a képletből.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Farubcek
2021-03-24 13:20

Hát nem ismersz meg fijam?
Én vagyok a keresztanyád, a Birinéne!!

conspiracy theory
conspiracy theory
2021-03-24 09:27

Azért ősszel New York – Boston környékére eléggé odacsapott a vírus. Floridában (JAX, TB) talán a klíma is kevébé kedvezett a terjedésnek – bár ennek meg némileg ellentmond a Miami.
Arról van hír, hogy a rugamasabb roster/IR/PS szabályok maradnak idén?

ahanem
ahanem
Reply to  conspiracy theory
2021-03-24 14:54

tudtommal Floridában volt a legrosszabb a covid, bár az inkább az átlag lakó intelligenciaszintje miatt
na nem mintha egy enefel játékosnak érintkeznie kéne a többi rezidenssel, ha ezt munkája megkívánja, de ezt is tudjuk, hogyan működik valójában

atis123Juve
atis123Juve
Reply to  conspiracy theory
2021-03-25 06:45

Melyik univerzumban nem kedvez a meleg, párás levegő a vírusok terjedésének?

Danika
Danika
2021-03-24 14:33

Nagyon érdekes , hogy végre az első nyert Bár rendszeresen beszoktak jutni a legegészségesebb csapatok, de általában a divisonal körig ki is esnek. Egyszer összeszedtem, ezeket adatokat 2010-2019 között és táblázatokba rendeztem a playoff csapatokra vonatkozva a mostani nevük alapján. Egy eredmény biztos: nem feltétlenül kell egészségesnek maradnod. A 120 csapatból csak 56 volt (46%) a legegészségesebb 12 csapat között és a top egészséges csapatok nem is nyertek korábban. A tampa előtt a győztes a Pats volt 2016-ban, hogy 8. legegészségesebbként tudtak SB-t nyerni. A szűrt adatok itt vannak képként.comment image

Danika
Danika
Reply to  Danika
2021-03-24 14:36

Magyarázat: Oszlopok alapján
Csapatnéz, AGL szám, Hányadik volt AGL alapján, Hány győzelme volt az alapszakaszban, PO részvevő volt-e (itt mindenki), hány PO győzelme volt, és hol végzett a rájátszásban (1=wild card vereség, 2=divisonal vereség, 3=konferencia döntő vereség, 4 SB részvétel). A megvastagított csapatok a SB győztesek.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x