Connect with us

Érdekességek

Ezeket a csapatokat sújtották legjobban a sérülések és a koronavírus

Épp a ma közzétett, Az NFL legfontosabb mérőszámai című cikkben írtunk a Football Outsiders sérülésekkel foglalkozó mutatójáról, az Adjusted Games Lostról, ami megmutatja, hogy mennyire sújtották az egyes csapatokat a sérülések. Ez a legelfogadottabb mutató arra vonatkozóan, hogy mennyire volt szerencsétlen a sérülésekkel egy csapat egy adott szezonban. Az FO pedig kiválóan időzített, ugyanis tegnap rakta közzé a 2020-as adatait ezzel kapcsolatban, így most meg tudjuk nézni, kinek mennyire volt szerencsétlen a csapata a sérülésekkel, illetve idén a Coviddal.

Kezdjük a Coviddal együtt nézett számokat, hiszen ez is nagy része volt az idei szezonnak. Összesen 67 játékos döntött az opt out mellett, viszont csak egy csapat volt, amelyik egynél több kezdőt vesztett el a szezonra: a Patriots (összesen 8 játékos döntött New Englandben a szezon kiülése mellett, a második helyen lévő Brownsnál három).

A koronavírus tehát magasan a Patriotsot sújtotta leginkább a szezonban, 67 adjusted games lost került a nevük mellé, míg a második helyen a Giants 27-tel végzett, a harmadikon a Broncos 25-tel. Az opt outokat nem számolva egyébként a Raiders járt legrosszabbul a Coviddal, a szezon közbeni megbetegedések és közeli kontaktok miatt ők szenvedtek a legtöbbet (18 adjusted games lost, a második helyen a Browns és a Ravens 13-mal végzett). Ezzel szemben a Jaguarst, a Seahawkst és a Washington egyáltalán nem sújtotta a vírus.

Csapatok a “Covid only” oszlop alapján rangsorolva.

Coviddal együtt a tavalyi év volt a “legsúlyosabb” kihagyott meccseket figyelembe véve, Covid nélkül viszont a tavalyi volt a legegészségesebb éve volt az NFL-nek 2013 óta. Ebben persze közrejátszottak a 2020-ra bevezetett könnyített roster szabályok is, de az egyébként implementált szabályváltozások is a sérülések elkerülését segítik, és működik a rendszer, évről évre csökkenő tendenciát mutatnak ezek ligaátlagot figyelembe véve.

Ha már megnéztük a “Covid only” oszlopot, most vegyük ki az egyenletből a koronavírust és nézzük meg azt is, hogy pusztán sérüléseket figyelembe véve melyik csapat mennyire volt szerencsés. A sérülések 2020-ban a Buccaneers, a Falcons, a Saints, a Bills és a Rams csapatait kerülték el leginkább, a lista túloldalán pedig a 49ers, a Eagles, a Cowboys, a Jets és a Chargers tanyázik, ők szenvedtek a leginkább a sérülések miatt.

Csapatok a “Without Covid” oszlop alapján rangsorolva.

Végül pedig nézzük meg együtt is a listát, tehát sérüléseket és koronavírust együtt számolva. Az jól látszik összehasonlítva a fenti listákkal, hogy a sérülések sokkal nagyobb faktort jelentettek, mint a koronavírus.

Sérülések és Covid együtt.

Érdekes, hogy míg a Patriots ennyire szenvedett, addig Tom Brady új csapatát, a Buccaneerst a legkevésbé sújtotta a szerencse ilyen szempontból. A Bucs egyébként tavaly is a top3-ban végzett, és 0,3-as korreláció ki is mutatható évről évre, aminek elsődleges oka a csapatok átlagéletkora. A Buccaneersnek volt 2019-ben az ötödik legfiatalabb kerete, és Bradyn kívül nem idősödtek sokat 2020-ra sem. A túloldalon az Eagles három éve a legrosszabbak közt van, ami szintén az átlagéletkorral hozható összefüggésbe, hiszen az egyik legöregebb gárda volt tavaly is az Eaglesé. A 49ers épp ezért bizakodhat a 2021-es szezont figyelve, ugyanis tavaly sok fiatal játékosuk szenvedett komoly sérülést.

Az is érdekes egyébként, hogy a rájátszás tele volt egészséges csapatokkal. A top10 legegészségesebb csapatból 7 ott volt a playoffban, és a top15-ből 11 rájátszásrésztvevő volt, és csak a Washington volt a lista alsó harmadában.

Végül pedig megnézhetitek támadósorokra és védősorokra is a helyezéseket (támadók alapján rendezve):

Támadósorok alapján rendezett sorrend, mellette a védelmi rangsorok.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!