Connect with us

Minden ami NFL

Hogyan segítik a scoutok az NFL draftot?

A játékosfigyelő szakma az én megítélésemben nagyon komplex. Egyszerre elemző és detektív, pszichológus és HR-es, utazó riporter és oknyomozó újságíró. De nélkülük nem létezne draft a franchise-ok számára, hiszen a scoutok a fő mozgatórugói az előkészületeknek, nem véletlenül fordítanak erre a területre egyre nagyobb figyelmet a csapatok.

Támogatóink kérésére ebben a cikkben a draftra való felkészülésről, a játékosfigyelők szerepéről, és sok más ezzel kapcsolatos dologról lesz szó. Amennyiben szeretnéd megszavazni, hogy december hónapra milyen témákból szeretnél cikk formájában olvasni az oldalon, úgy légy a támogatónk.

Scouting

A draftok legnagyobb értéke egy franchise számára nem a pickek száma vagy a minél értékesebb cetli, hanem az információ. Minél többet tudsz meg a profinak álló játékosokról, annál nagyobb, sokrétűbb draft boardot tudsz összerakni, amivel sikerülhet a csapat számára értékes játékost találni. Ezért is lehetett Mike Mayock TV-s szakértőből general manager a Raidersnél, mert olyan kapcsolati hálózata van, amellyel rengeteg információt tud szolgáltatni a stáb számára. Ez annak ellenére is igaz, hogy szemmel láthatóan Jon Gruden kiemelt választásai egyaránt buktának számítanak.

Ennek érdekében ma már minden franchise-nak elég nagy létszámú alkalmazottja van a draftokra, legyen szó játékosfigyelőről, elemzőről vagy stratégáról. A gördülékenyebb adathalmozás érdekében már komplett hálózata van a csapatoknak játékosok megfigyelésére, akiket országszerte küldenek ki az egyetemi meccsekre, illetve akiknek döntő szerepe van a draft board összeállításában is. Bár sokszor szeretjük ekézni a GM-eket, az ő feladatuk sokkal kisebb mint azt gondolnánk. Toto Wolff, a Mercedes Forma1-es csapatának vezetője mondta azt, hogy ő nem mérnök, nem pilóta, nem szerelő, nem ért az autók mechanikájához, viszont főnökként igyekszik azok érdekében tenni a csapatnál, akik igen – és hasonló egy general manager szerepe is, aki ennek a nagy létszámú személyzetnek a fő döntéshozója, viszont ezekhez az ítéletekhez az alkalmazottjai által biztosított információkat használja fel.

Erről az NFL Network egy remek anyagot rakott össze videós formátumban.

Ezért gondolom kiemelkedően fontosnak a játékosfigyelési hálózatot, és hogy egy GM attól jó, ha kiváló katonákkal veszi körül magát. Na de hol és hogy lehet ezeket az információkat összeszedni a döntések megszületéséhez?

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!