Connect with us

Érdekességek

Tom Brady top fizetése miatt nehéz helyzetbe került a Buccaneers

Egy korábbi cikkben írtam, hogy Tom Brady csak akkor játszik olcsón, ha kitölti a 2022-es szezon végéig érvényes szerződését – ha nem, úgy két év alatt 64 millió dollárt keres, ami átlagban a 4. legmagasabb az egész ligában. Úgy néz ki, az utóbbi forgatókönyv fog megvalósulni, ami így elég nehéz helyzetbe hozza a Buccaneerst.

Brady az utolsó idényében 12,2 millió dollárt keresne az OTC adatai alapján, ami nagyon kevés. Ellenben a 2020-as Álomcsapat összerakás és a 2021-es bajnokcsapat együtt tartás miatt a Bucs folyamatosan átalakította az irányító szerződését, aki így 32 millió dollárnyi, még el nem könyvelt aláírási bónusszal rendelkezik (8-8 millió dollár 2025-ig automatikusan megszűnő szerződésekkel). Magyarán, ha Brady visszavonul, akkor 32 millió dollárnyi halott pénz (dead money) maradna utána, ami a valaha volt második legmagasabb lenne Carson Wentz 33,8 milliós DM-e után. Ez 12 millió dollárral növelné az idei 20 milliós cap hitjét, vagyis a Bucsnak konkrétan semmi helye nem maradna a fizetési plafon alatt (jelenleg 11,1 millióval vannak a plafon alatt).

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tehet most a Bucs? Az első lépés, hogy amennyiben Brady be is jelenti a visszavonulását, a csapat csak június elseje után teszi hivatalosan is visszavonult listára, mert így az említett 32 millió dollárnyi halott pénzt el tudja osztani: 8 milliót idén, 24 millió dollárt jövőre benyelve. Csakhogy ez azt jelenti, hogy a QB a nyár elejéig ott lenne a rosteren a maga 20 millió dolláros cap hitjével, és mivel a Bucsnak csak 11 millió dollárnyi költőpénze van jelenleg, ez nem túl szerencsés.

A második lépés tehát az, hogy a csapat megegyezik Tom Bradyvel egy szerződésmódosításról: ezzel az alapfizetését levinnék a veteránminimumra (1,12 millió dollár), így 11 millió dollárral csökkenne Brady eredeti 20 milliós cap hitje. Ez a csapat szempontjából nagyon fontos, ugyanis ehhez a pénzhez így nem csak júniusban jut hozzá, hanem már a szabadügynökpiacon is felhasználhatja (aztán a QB visszavonulása után még 1 millió dollárral nő az elkölthető pénzmennyiség).

Mindez persze azzal jár, hogy 2023-ban lesz Tom Brady után egy 24 millió dolláros mínusz, bár ez alighanem senkit sem fog érdekelni az elmúlt két szezon után. Az all in bejött, most pedig kell 1-2 év, míg pénzügyileg is teljesen rendben lesz a csapat (bár jó eséllyel senkit sem érdekelne a folyamatos szerződésmódosítás és halott pénz görgetés, ha Kyle Trask helyett egy elit irányítót kellene nézni).

Sőt, arra is van esély, hogy ez a 24 millió dollárnyi halott pénz jövőre csak 8-9 millió dollár legyen. Brady szerződésében ugyanis állítólag van egy olyan kitétel, mely szerint akár 16 millió dollárnyi aláírási bónuszt a Bucs visszaigényelhet bárminemű jogi hercehurca nélkül, ha az irányító visszavonul. Ami nem is lenne olyan nehéz, mivel 15 millió dollárt az irányító még meg sem kapott. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Bucs tényleg élni fog ezzel a jogával, a veterán QB ennyi pénzt nyilván megérdemel a szolgálataiért.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!