Connect with us

Minden ami NFL

Utolsóból első rangsor – 2022

2002 óta mindössze kétszer (2014 és 2019) fordult elő olyan, hogy egyetlen csoportutolsóból sem lett csoportelső. 2021-ben a Cincinnati Bengals mentette meg a csoportutolsók becsületét, ráadásul nem is akárhogyan, hisz egészen a Super Bowlig menetelt a gárda. Hasonlóra idén is sor kerülhet, ugyanis két bajnokesélyes gárda is csoportutolsóként végzett tavaly.

8. Seattle Seahawks

2021-es mérleg: 7-10
PO-csapat a csoportból: 3

Russell Wilsonnal a fedélzeten soha nem lehetett leírni a Seahawkst, az elmúlt években egyedül az ő zsenije tartotta a PO közelében ezt az átlag alatti kerettel rendelkező csapatot, nélküle viszont nincs miről beszélni. Nincs olyan csoport a ligában, ahol ez a gárda eséllyel indulna a rájátszásért:

  • Drew Lock és Geno Smith csere kaliberű irányítók, akikkel bizonyítottan lehetetlen a rájátszás még egy top rosterrel is.
  • A támadófal legjobb játékosa egy újonc, a védelemben pedig a két safetyn és a védőfal közepén kívül nincs sehol minőség.
  • Ugyan az elkapósor jó, de már Wilsonnal sem sikerült kiaknázni a bennük lévő potenciált a gyakran indokolatlanul konzervatív, futásközpontú felfogással, vagyis nem csak a keret minősége vagy az irányító hiánya, de az edzői gárda is aggodalomra ad okot.

További probléma, hogy a csapat sorsolásának erőssége a 11. legnehezebb (többek között játszani kell az AFC West csapatai ellen is), miközben az NFC Westből a Seahawkson kívül mindenki rájátszásba jutott tavaly: a Rams megnyerte a Super Bowlt, a 49ers a Los Angelestől kapott ki az NFC-döntőben, a Cardinalst pedig szintén a Rams ejtette ki a Wild Card körben. Az előző idényben Wilsonnal sem volt esélye ennek a Seattle-nek, és bár az NFL-ben minden megtörténhet, a Seahawks csoportgyőzelmének valószínűsége a lehető legközelebb van a nullához.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

7. Detroit Lions

2021-es mérleg: 3-13
PO-csapat a csoportból: 1

Ahogy tavaly, úgy most is a Lionsé az utolsó két hely egyike a listán, ami nem meglepő: Jared Goff továbbra sem egy jó irányító, a védelem tele van lyukakkal, az első körös elit elkapótehetség pedig jó eséllyel kihagyja a szezon felét, ráadásul még a Packers is ott a csoportban.

Alapvetően ugyan nem lenne teljesen reménytelen a csapat, hisz a támadófal minimum top 5-ös, a skill személyzet potenciálja nagyon magasan van, illetve a védelemben is lenne lehetőség, ha a sok top 100-as pick elkezdene teljesíteni. Emellett a Lions sorsolása az ötödik legkönnyebb, miközben Bears teljesen összezuhant és nulláról kezdik újjáépíteni a csapatot, a Vikings egy lutri, a Packers pedig elkapók és jelen állás szerint a két elit tackle-je nélkül kezdi a szezont.

Tavaly a Bengals sem nézett ki sokkal jobban vagy indult jobb esélyekkel, aztán egy elit Joe Burrow-val és egy okosan összerakott védelemmel támadófal nélkül is majdnem a csúcsra értek. Goffal viszont erre nincs reális esély, a támadósort jó eséllyel idén is nettó fájdalom lesz nézni – pénzt ne tegyünk a Detroit csoportgyőzelmére.

6. New York Jets

2021-es mérleg: 4-13
PO-csapat a csoportból: 2

A Jets edzői gárdájában hatalmas a potenciál, ráadásul nagyon jól néz ki a roster. Idén érkezett a piacról DJ Reed a CB-sorba és Laken Tomlinson a támadófal belsejébe, a draftról sikerült elhozni az elit corner-tehetség Ahmad Gardnert és az elkapó Garrett Wilsont (plusz a pass rusher Jermaine Johnsont), illetve egészséges a tavaly szinte az egész évet kihagyó elkapó Corey Davis és az edge rusher Carl Lawson is. A right tackle Mekhi Becton ugyan megint megsérült, de Duane Brown potenciális leigazolásával ezt is orvosolni lehetne, így ideális esetben a 2021-es idényhez képest akár 7-8 Pro Bowl kaliberű játékossal erősödött a roster.

Persze mindez semmit nem ér, ha a tavaly kritikán aluli Zach Wilson nem kezd el brutális léptékben fejlődni. Mint mindig, általában az irányító a sikeresség kulcsa, így hiába tűnik jónak a roster és ígéretesnek az edzői gárda, Wilson miatt a Dolphins és a Patriots is erősebbnek tűnik, a Bills meg sokak szerint egyenesen a liga legjobb csapata jelenleg. Kicsit boom or bust szagú a New York-i történet, de még a legoptimistább forgatókönyv szerint sem érdemes a Jets csoportgyőzelmére fogadni, pláne a hatodik legkeményebb sorsolással.

5. Carolina Panthers

2021-es mérleg: 5-12
PO-csapat a csoportból: 1

A Panthersé a 14. legkönnyebb sorsolás, gyakorlatilag csak ez, illetve Baker Mayfield miatt előzte meg a Jetset. A carolinai védelemben van tehetség és a rendszer is egész jó, így amennyiben az offense nem omlik össze, úgy az egység hosszú távon is a liga első felébe tartozhat. A támadófalat is sikerült megerősíteni, de úgy is minden az irányítón fog múlni.

Egyelőre Baker Mayfield nem robbantott nagyot, még nyílt a verseny, de nagy meglepetés lenne, ha nem a korábbi 1/1-es lenne a kezdő az első héten. Ugyan nem tartom franchise irányítónak, de ő bőven magasabb szintet képvisel, mint Sam Darnold vagy a jelenlegi Cam Newton (mondjuk ez nem nagy kihívás), és ha sikerülne kihozni belőle a 2020-as teljesítményét, akkor azért nem lenne kutyaütő ez a Panthers.

A fő probléma, hogy Matt Rhule nem tűnik egy jó főedzőnek, Ben McAdoo sem egy jó támadógurunak, így nehéz megjósolni, hogy Mayfieldre tudja-e szabni a támadósort. Amennyiben ez sikerülne, úgy a Falcons azért a verhető kategória lenne Marcus Mariotával, illetve a Saints sem megugorhatatlan akadály Sean Payton nélkül, pláne ha Jameis Winston megint nem bírja végigjátszani a szezont (erre van esély, hisz megint összeszedett egy kisebb sérülést). A Bucs ellenben már nagy falat és hacsak Tom Brady nem zuhan be vagy Todd Bowles nem szúr el mindent, úgy nincs reális esély a csoportgyőzelemre, bár a Panthersnél alighanem már a rájátszással is megelégednének.

4. New York Giants

2021-es mérleg: 4-13
PO-csapat a csoportból: 2

Ugyan azon lehetne vitatkozni, hogy a Giants rostere van-e azon a szinten, mint a mögötte lévő csapatoké, azonban így is van három dolog, ami a csapat mellett szól.

  • Edzői stáb

Az eddig felsoroltak közül a Giants edzői gárdáját tartom a legjobbnak, vagy legalábbis bennük látom a legmagasabb potenciált. Brian Daboll egy kiváló, modern felfogású, remek eredményekkel érkező főedző, aki elég jó stábot rakott össze, így rendszerszinten egyértelműen a Giantsből nézem ki a legtöbbet idén.

  • Könnyű csoport

Az NFC East legjobb irányítója a Cowboysban játszik, míg a legjobb roster egyértelműen az Eaglesé. Ugyanakkor előbbit az a Mike McCarthy irányítja, aki már tavaly sem tudott mit kezdeni a jobb csapatokkal és egy Aaron Rodgersszel is képes volt teljesen összeomlani, míg utóbbi esetében Jalen Hurts a csapat Achilles-sarka. A Cowboys rostere nem néz ki jól, amihez hozzáadva McCarthyt egy szezon közbeni kivágás és teljes összeomlás sem lepne meg, Hurts pedig boom or bust, így benne van a csoportban a negatív meglepetés. Ja, és persze ott a Washington, ami Wentz-cel egyelőre teljesen komolyan vehetetlen, és bár a Giants sem tud felmutatni egy jó irányítót, Dabollékban így is jóval többet látok, mint bármelyik edzői gárdában.

  • Könnyű sorsolás

A Giants sorsolása a legkönnyebb a mezőnyben, igaz az Eagles is a második, a Washington a hatodik és a Cowboys a 10. listán. Alapvetően tehát az egymás elleni meccsek fognak dönteni, hatalmas lehet a keresztbe verés, így ha a legkönnyebb meccseket hozza a New York, akkor már reális esély lenne a csoportgyőzelemre. Pláne az NFC Eastben, ahol emberemlékezet óta senki nem tudta megvédeni a csoportelsőségét.

3. Jacksonville Jaguars

2021-es mérleg: 3-14
PO-csapat a csoportból: 1

A Jaguars nem egy jó csapat, de ahogy a Giants esetében, úgy mellette is lehet érvelni. Bár én nem rajongtam Doug Pederson kinevezéséért, de az vitathatatlan, hogy nagyon jót tehet Trevor Lawrence-nek, aki ha tényleg akkora tehetség, mint gondoltuk, akkor képes lehet különbséget jelenteni egy normálisabb rendszerben.

Joe Burrow-éhoz hasonló felemelkedést túlzás lenne tőle várni, de ha már egy top 10 közeli szintet hozna, akkor a legjobb irányító lenne a csoportban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Texans 1/1 esélyes, a Colts egy évről-évre gyengülő rosterrel és a kiöregedő Matt Ryannel vág neki a szezonnak (és mindig kikap a Jaxtől), a Titans pedig elveszítette a legjobb elkapóját és Ryan Tannehillben is megtörni látszik a bizalom, így egy erős 9-8-as/10-7-es mérleggel már bőven elérhető a csoportgyőzelem.

Nyilván klisés mindig az irányítókkal jönni. De mivel edzői kvalitásokban nincsenek óriási különbségek az AFC South csapatai között, ráadásul a rosterek minősége is nagyjából egy szinten van, így nem túlzás azt mondani, hogy a legjobb formában lévő irányító csapata húzza be a csoportot.

2. Denver Broncos

2021-es mérleg: 7-10
PO-csapat a csoportból: 2

A Broncos már tavaly is a listán volt, de mint tudjuk, QB nélkül nem lehet. Azóta lett egy teljes menedzsmentváltás és sikerült megszerezni Russell Wilsont, így papíron minden adott nemcsak a rájátszáshoz, de akár a csoportgyőzelemhez és a Super Bowlhoz is. A csapat és Wilson balszerencséje, hogy az AFC-ben is a nyugat a legbrutálisabb, így az is benne van a pakliban, hogy a 2022-es Broncos lesz a 2021-es Seahawks.

60 milliós irányítók

Alapvetően a roster jó, még ha nincs is teletűzdelve sztárokkal és összességében előrelépés a Seahawkshoz képest. Ugyanakkor a csoportban ott van a Davante Adamsszel és Chandler Jonesszal erősítő Raiders, mellette a támadófal- és a védőfal belsejét is megerősítő, illetve a Khalil Mack és JC Jackson személyében két All-Pro kaliberű védőt beújító Chargers, valamint az AFC új Patriotsa, a Kansas City Chiefs is. Ha van csoport, ahol 10-7-tel is simán csoportutolsóként végezhet valaki, akkor az ez.

1. Baltimore Ravens

2021-es mérleg: 8-9
PO-csapat a csoportból: 2

Ha nem sérül le tavaly szó szerint a fél csapat, köztük Lamar Jacksonnal, akkor a Ravens alighanem megnyeri a csoportját. Tekintve, hogy a gárda gyakorlatilag csak erősödött tavalyhoz képest (Marcus Williams jött a piacról, Kyle Hamilton és Tyler Linderbaum a draftról, illetve visszatér a sérüléséből többek között Marcus Peters, Ronnie Stanley és persze Jackson), így abszolút van realitása a csoportgyőzelemnek – a fogadóirodáknál konkrétan a Baltimore a legesélyesebb.

Ehhez hozzájön, hogy a Ravens edzői gárdája a legjobb a csoportban és a 11. legkönnyebb a csapat menetrendje. Eközben a Steelers kezdő irányítója vagy Mason Rudolph vagy Mitch Trubisky lesz, a Browns jó eséllyel egész évre elveszíti Deshaun Watsont (de minimum a szezon nagy részére), míg a Bengals sorsolása a hetedig legkeményebb. Az túlzás, hogy ezt csak elveszítheti a Ravens, de normál körülmények között szinte kötelező lenne behúzni a csoportot.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!