Connect with us

NCAA

Már csak 21 veretlen csapat maradt az egyetemi ligában, de számuk tovább csökken a héten

Már csak 21 veretlen csapat maradt az egyetemi futball berkein belül és ez tovább csökken az ötödik fordulóban, ugyanis több olyan párharc is lesz, ahol még egyik csapat sem könyvelt el vereséget. Négy kör után kezdenek kirajzolódni a valódi erőviszonyok, ráadásul a héten több fontos konferenciarangadó is lesz, ahol az esélyesek nagy részéről lehullhat a lepel.

Michigan Wolverines @ Iowa Hawkeyes 18:00

A Michigan múlt héten megverte a liga egyik legdinamikusabb offense-ét, most pedig megteheti ezt a liga egyik (ha nem a legjobb) védelmével szemben is. Az Iowa ugyanis mindössze 5,8 pontot enged mérkőzésenként, ennél pedig nincs jobb mutató az országban. Phil Parker legénysége már tavaly is az egyik legjobb volt az országban, de a sok távozó után azt gondoltuk, hogy visszaeshetnek.

Ez azonban nem hogy nem történt meg, de talán még jobbak is mint valaha. Az első négy forduló alatt ugyanis összesen két darab touchdownt engedtek, ebből ráadásul az egyiket garbage time-ban – párját ritkítja az egység. Lehetne vezéreket hozni, mint Riley Moss és Cooper DeJean a cornerback sorból vagy Jack Campbell a linebackerek közül, de azt gondolom nem lenne igazságos, ugyanis ez egy együtt mozgó kiváló rendszer.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ezzel a gépezettel jön most szembe egy eddig nem hibázó, ezer fokon pörgő támadósor a Michigan személyében. A vendégek ugyanis félelmetesnek számító 50 pontot átlagolnak négy mérkőzés után, nem túlzás azt mondani, hogy titánok csatáját láthatjuk szombaton egymás ellen. Az offense lelke a futójáték, Blake Corum már 478 futott yardnál jár, ami a hetedik legtöbb a ligában, de minden előtte állónak több próbálkozása volt már a szezonban. A 7,5 yardos playenkénti átlaga messze a legtöbb az élmezőny tagjai között, de kilenc futott hatpontosával sem tudja senki felvenni a versenyt.

Is Blake Corum a Heisman Candidate? - Gridiron Heroics

A mérkőzésnek kulcskérdése lehet még, hogy a két irányító hogyan teljesít. Spencer Petras a hazaiak karmestere idén eddig finoman fogalmazva sem találja az ütemet, mindössze 524 yardja és egyetlen egy passzolt TD-je van négy meccs után. Viszonyításképpen a Washington vagy a Tennessee mérkőzésenként passzol majdnem 400 yardot. Ezzel szemben a michigani QB, J.J. McCarthy felfelé ívelő pályán van, mióta kiszorította Cade McNamarát, azóta nem ismer kegyelmet, azonban a legnagyobb teszt ezen a héten vár rá. Nem mellesleg ez a találkozó a tavalyi Big10 döntő visszavágója is, ahol az Iowa hatalmas verést kapott, így van mit visszaadni a hazaiaknak.

A meccs kulcscsatája a két fal között valósulhat meg. A Michigan támadófal eddig szenzációs, az egyik legkevesebb sacket engedik és az egyik legtöbb futott yardot teszik meg átlagosan mögöttük a running backek. Ezzel szemben az Iowa védőfal brutális, 12 sack mellett már 31 negatív yardos szerelésnél járnak. A főszereplővé Lukas Van Ness lépett elő, aki már három zsákolásnál jár a szezonban.

Kentucky Wildcats @ Ole Miss Rebels 18:00

A bevezetőben említett veretlenek csatájának egyik párosítása egy SEC rangadó, ráadásul két magasan kiemelt csapat vívja. A Kentucky eddig nagyon magabiztos a labda mindkét oldalán, a karmesteri székben pedig Will Levis robog a jövő évi első körös választás felé. A túloldalon Lane Kiffin rendszerébe ezúttal Jaxson Dart fúródott bele, de meglepetésre eddig a defense a csapat motorja.

Ez a védelem ugyanis 10 pontot enged mérkőzésenként és már 13 sacknél jár a szezonban, ami nem várt jó teljesítmény tőlük. Ellenben eddig elég könnyű volt a sorsolás, most végre találkoznak egy olyan támadófallal, amely az egyik legkevesebb nyomást engedi százalékosan a ligában és Levis is nagyon jól mozog el a védők elől. A védelem ereje, hogy nagyon jó a rendszer és nagyon mély is a keret, összesen 12 játékos osztozik a 13 sacken – bármikor, bárhonnan jöhet a nyomás.

Jaxson Dart getting more comfortable as Ole Miss quarterback competition heats up | Ole Miss | djournal.com

A labda másik oldalán is nagy stratégiai csatára van kilátás, az Ole Miss támadósor egyelőre kevesebb tűzzel lobog mint tavaly, de Dart eddig szinte makulátlan és a futójáték is ott folytatja, ahol abbahagyta a tavalyi évben. Ugyanis a földön 280 yard felett átlagolnak mérkőzésenként, ami a negyedik legjobb a ligában. Kisebb meglepetés, hogy a prímet nem a transfer futó Zack Evans viszi, hanem Quinshon Judkins, de Dartnak is már több mint 200 yardja van. A győztes várhatóan top10-ben lesz rangsorolva jövő héten, a vesztes viszont nehéz helyzetbe kerülhet.

Alabama Crimson Tide @ Arkansas Razorbacks 21:30

A forduló SEC rangadója azonban mégsem a fenti, hanem a Crimson Tide és a Razorbacks összecsapása, akik tavaly az év egyik legjobb mérkőzését játszották, a két irányító összesen kis híján 1000 yardot termelt, végül pedig az Alabama túlélte az Arkansas rohamát.

Idén hasonlóan kiélezett találkozóra van kilátás és meglepő lenne, ha az irányítók hasonlóan nagyot mennének, mert a két defense szenzációs. A vendégek mindössze 7,3 pontot kapnak átlagban mérkőzésenként, ami a harmadik legjobb statisztika és 12 sackjük is top20-as mutató, míg a hazaiak bár relatíve sok pontot kapnak, de vezetik a sack listát 20 szerzett egységgel. Mindkét védelemnek van egy olyan vezére, akitől jogosan retteg az ellenfél támadósora, Will Andersont az Alabamáról senkinek nem kell bemutatni, jelenleg a legtöbb mock draftban előzi az irányítókat is az 1/1-ért folytatott harcban, miközben a túloldalon Drew Sanders már 5,5 sacknél jár három kierőszakolt fumble mellett, és két leütött labdája is van.

Jahmyr Gibbs and Jase McClellan could be best duo in the country

Azonban a két irányító szintén kiváló formában játszik. Bryce Young talán a statisztikai lapokon nem is néz ki annyira jól mint ahogy valójában játszik, K.J. Jefferson pedig továbbra is hozza azt a dual threat fenyegetést, amit tavaly megkaptunk tőle. Mindkettőjük mellett ráadásul ott van egy dinamikus futó is, aki idén magasabb fokozatra kapcsolt. Jahmyr Gibbs az Alabamáról futott yardokban ha nem is elképesztő, de passzjátékban bemutatott szerepével az Alabama offense egyik legfontosabb tagja lett rögtön megérkezése után, Raheim Sanders az Arkansasnál pedig negyedik a futott yardok ranglistáján 508 egységgel.

Oklahoma State Cowboys @ Baylor Bears 21:30

A nap másik konferencia döntő visszavágóját a BIG12-ben rendezik, ahol két kicsit csalódást keltő, de mégis kiemelt csapat találkozik. A vendégek bár veretlenek, de 68 kapott pontjuk három meccs után elképesztően sok azok után ,hogy tavaly úgy zárták az évet, hogy az utolsó hat meccsen kaptak 72-t, míg a hazaiak konferenciagyőztesként már elhasaltak egyszer az idei szezonban.

Ha már a vendégek védelme nem is olyan mint tavaly, a támadósor olyat rántott elő, amit kevesen gondoltak. Konkrétan a Cowboys átlagolja a legtöbb pontot az első négy forduló után (igaz ők csak három meccset játszottak), 51,7 pontot tettek fel táblára mérkőzésenként! Spencer Sanders irányító élete formájában játszik, azt eddig is tudtuk, hogy végtelen rutinnal bír, de azt senki sem látta jönni, hogy ilyenre képes. Most a Baylor defense egy elég jó erőfelmérő lehet neki, mert a Bears védelme a gyengélkedés ellenére is bivalyerős. Sanders legnagyobb segítségére Braydon Johnson lehet, aki 100 elkapott yardot átlagol meccsenként és úgy van 300 elkapott yardja, hogy mindössze 14 elkapást mutatott be.

A Baylor oldaláról már jóval több a kérdőjel. A védelem még hagyján, de a támadósor nem sokat javult Blake Shapen előretörésével, alig érték el a 300 yardot a legjobb meccsükön. Amire talán támaszkodhatnak, hogy a passzjátékkal ellentétben a futójáték életképes, több mint 200 yardot tesznek meg a földön meccsenként és három játékosnak is van legalább 100 futott yardja. Az USC kiváló formájával, valamint a Washington meglepő szereplésével az egészen biztosnak tűnik már most, hogy aki itt veszít, az nem valószínű, hogy versenyben lehet a konferencia döntőért folytatott harcban.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!