Connect with us

NCAA

Három kihagyhatatlan mérkőzés az NCAA első fordulójából

Elérkezett az egyetemi futballszezon első hete és rögtön több izgalmas mérkőzés közül csemegézhetünk. Megnézhetjük, hogy mire megy egymással két olyan csapat, amelyeket több szakértő is a rájátszásra esélyes gárdák között emleget. Emellett két olyan összecsapást emelnék ki, ahol többek között a 2024-es játékosbörze első két körébe várt irányító prospectek bemutatkozását lehet nyomon követni. Természetesen amellett, hogy megpróbáljuk kitalálni, hogy ezen találkozóknak mik lehetnek a döntő mozzanatai, megkülönböztető figyelemmel kísérjük már most a jövő évi draft szempontjából releváns játékosokat. 

LSU Tigers @ Florida State Seminoles (hétfő 01:30)

A forduló legjobban várt összecsapása az LSU vendégjátéka lesz a Florida State ellen, ahol két top 10-es gárda méri össze az erejét egymással. A felek tavaly szintén a szezon első fordulójában mérkőztek meg, akkor egy rendkívül kiélezett küzdelemben 24-23 arányban nyert a Seminoles, és most is parázs összecsapás várható.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Amikor az LSU-nál van a labda

Az LSU Tigers a százszázalékos teljesítménnyel elnyert bajnoki címet követő két idényben egy teljesen középszerű csapat képét mutatta. A 2022-es szezonban azonban Brian Kelly vezetőedző és Jayden Daniels irányító vezérletével 10-4-es mérleget ért el a program, idén pedig még nagyobbak az elvárások. Daniels tavaly a legtöbb yardot futotta az irányítók között az egész országban (1079 yard), emellett mindösszesen 3 interceptiont dobott az egész szezonban. A fiatal irányító legpozitívabb jellemzője, hogy nagyon vigyáz a labdára és jó döntéseket hoz. A legnagyobb kérdőjel vele kapcsolatban, hogy képes lesz-e kellően agresszívan játszani az elit csapatok ellen a győzelemhez, meri-e bevállalni a mély passzokat, a játéknak ebben az elemében még fejlődnie kell.

Az LSU támadófala és a Florida State védőfala egyaránt a szűk elitbe tartozik az országban, így összecsapásuk meghatározhatja a mérkőzés kimenetelét. Will Campbell, az LSU vakoldali tackle-je tavaly Peter Skoronski mögött a második legjobb értékelést kapta a PFF-től a Power 5 konferenciás tackle-ök között. A fal közepén Miles Frazier, Charles Turner és Garrett Dellinger is megbízhatóan teljesített. A fal jobb széle lehet az Achilles-sarok, ugyanis Emery Jones az SEC tackle-ök között az egyik legrosszabb volt az engedett nyomások számában.

Ha jelentkezett volna a 2023-as NFL draftra, a Seminoles védőfalembere, Jared Verse minden bizonnyal top 20-as, egyesek szerint top 10-es kiválasztott lehetett volna. A gimi után egyetlen egy elsőosztályú csapatból sem kapott ajánlatot, így az FCS-es Albanyban kezdett, ahol kiemelkedett a mezőnyből, majd a Florida State-re transzferelt, ahol ugyancsak dominált. Verse sokoldalú passzsiettető, aki robbanékony első lépésével azonnal nehéz helyzetbe hozza a támadófalembert. Emellett nagyon jó pass rush tervvel érkezik, és a futás ellen is képes rendszeresen negatív yardos szereléseket kikényszeríteni.

Elsősorban Verse-t kellene lelassítania a Tigers támadófalának, de a Seminoles védőfala egy nagyon mély egység. A transzferportálról érkezett Darrell Jackson és Braden Fiske a fal belsejében képesek pusztítani, utóbbi futás és passz ellen is hatékony. Nem lesz tehát könnyű dolga az LSU támadófalának, kulcskérdés lehet, hogy melyik egység tudja érvényesíteni az akaratát, és lenyomni a labdát az ellenfél torkán.

Ami a passzjátékot illeti, az elkapó Malik Nabers jelentheti a legnagyobb veszélyt a Florida State secondaryjére. Nabers egyetemi karrierje lassan indult be a Tigriseknél, azonban a 2022-es szezon utolsó 4 mérkőzésén 122,3 yardot átlagolt, a Georgia elleni SEC döntőn és a Purdue elleni bowl meccsen is dominálni tudott. Nabers robbanékony elkapó, aki mélyen is tud nyerni, továbbá press ellen is hatékony. Labdával a kezében pedig rendkívül veszélyes, nagyon sok elhibázott szerelést harcol ki. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hogy képes-e egy egész szezonon keresztül fenntartani azt a kiemelkedő teljesítményt, amit tavaly az idény végén mutatott. A Seminoles cornerbackek között ugyan nem találunk kiemelkedő tehetséget, de igazán nagy gyenge pontot sem. Van olyan szakértő, aki rendszerszinten sokat vár az egységtől, ezért elképzelhető, hogy képesek lesznek limitálni az LSU passzjátékát.

Amikor a Florida State-nél van a labda

A Seminoles 2018 és 2021 között zsinórban négy negatív mérleges szezont tudott felmutatni, majd tavaly az LSU-hoz hasonlóan 10 győzelemmel végeztek. Jelentős szerepet játszott a javulásban Jordan Travis, aki a 2022-es szezon irányítói közül egyedüliként a legjobb 15 között végzett a nagy értékű dobásokban, valamint a turnovert érő passzok elkerülésében is. Travist a földön sem kell félteni, tavaly 417 futott yardot és 7 TD-t szerzett, de első szándékból a levegőben szeret operálni, ami érthető, ha az ember megnézi, milyen célpontok közül válogathat.

A találkozó legnagyobb mismatche ugyanis a Florida State elkapószemélyzete és a LSU secondaryje között alakulhat ki. A transzfer portál segítségével sokat erősödött a Seminoles támadóarzenálja, ahol a csapatba visszatérő Johnny Wilson mellé Keon Coleman elkapó érkezett a Michigan State-ről, valamint Jaheim Bell tight end a South Carolinától. Mindhárom játékos top 100-as tehetség lehet a jövő évi drafton. Közülük leginkább Colemanre hívnám fel a figyelmet, aki egy igazi contested catch specialista, remek testkontrollal, az atletikus képességei fenomenálisak. Ugyanakkor az útvonalfutása és release-e még nem eléggé kifinomult, érdekes lesz nézni, hogy mennyit fejlődött tavaly óta.

Komoly teszt lesz a mérkőzés a Tigers cornerbackjeinek, akik közül feltehetően a korábbi FCS védő Zy Alexander lesz az egyik kezdő. A másik szélső corner pozíció kérdése jelenleg megoldatlannak tűnik, ami ezen a találkozón könnyedén visszaüthet. A front 7 játéka és a folyamatos nyomásgyakorlás ellensúlyozhatná a várható coverage problémákat, ugyanakkor a védőfal legjobbja, Maason Smith eltiltás miatt nem léphet pályára. Érdemes lesz figyelni ugyanakkor a linebacker/edge rusher hibrid Harold Perkins Jr. játékára, aki freshmanként már megvillantotta passzsiettető képességeit.

Mindkét együttesen nagy a győzelmi kényszer, hiszen két ennyire tehetséges kerettel kizárólag a rájátszás lehet a cél. Emellett mindkettő csapatnak van még legalább egy nagyon nehéznek ígérkező mérkőzése az alapszakaszban (a Seminolesnak a Clemson, a Tigersnek az Alabama ellen), ezért egy esetleges vereség jelentősen csökkentené a vesztes playoff esélyeit.

Clemson Tigers @ Duke Blue Devils (kedd 02:00)

A forduló zárómérkőzésén az ACC címvédője, a Clemson Tigers a tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata, a Duke Blue Devils otthonába látogat. Ugyan a vendég együttes 13 pontos favoritnak számít a fogadóirodák szerint, ne lepődjünk meg, ha a hazai gárda alaposan megszorongatja a Tigriseket.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

A Duke 2021-ben mindössze három győzelmet szerzett, és Mike Elko elsőéves vezetőedzőtől a szakértők nagy része nem is várt ennél sokkal többet a tavalyi idényben. Ehhez képest a Blue Devils 9-4-es mérleget tudott összehozni, az irányító Riley Leonard pedig berobbant a köztudatba, 33 TD-t szerezve 10 eladott labda mellett. Az idei szezonra megnőttek az elvárások a fiatal irányító felé, aki a Clemson tehetséges védelme ellen rögtön bizonyíthatja, hogy akár az első körben is érdemes lehet őt elvinni a 2024-es drafton.

A Duke irányítóját a letisztult dobómechanika, a labda tűpontos helyezése, és az átlagosnál jobb atletikusság jellemzi. A karereje ugyanakkor nem kiemelkedő, inkább időzítéssel nyer, és előfordul, hogy túlvállalja magát. A Clemson ellen is nagyon kell vigyáznia a labdára, főleg ha a pálya közepét támadja, hiszen a Tigers rendelkezik az egyetemi foci legjobb linebacker duójával Jeremiah Trotter Jr. és Barrett Carter személyében.

Leonard kisegítő személyzetében nem sok jövőbeli NFL tehetség található, egyedül az offensive tackle Graham Bartont emelném ki. A Duke támadósorának nem lesz könnyű haladni ezen a mérkőzésen, hiszen a Clemson secondaryje az egyik legjobb az egész országban. Az egységből Nate Wigginsre lesz leginkább érdemes figyelni, akit a sebessége és hosszú karjai is arra predesztinálnak, hogy a profi ligában is megkeserítse az elkapók életét.

Ezen a mérkőzésen debütál a Clemson új támadókoordinátora, Garrett Riley, aki tavaly a TCU-nál töltötte be ugyanezt a pozíciót. Riley kiváló munkát végzett a Horned Frogsnál, hiszen a csapat a döntőbe jutott, őt pedig az ország legjobb segédedzőjének választották meg. A Tigers irányítója, Cade Klubnik tavaly freshmanként még csere volt, a North Carolina elleni ACC döntőn azonban már megmutatta, hogy mire képes. Az idei szezonban már kérdés nélkül kezdőként számolnak vele a csapatnál, és az új támadókoordinátor segíthet kiaknázni a Klubnikban rejlő potenciált. A Duke védelmének nagyon nehéz dolga lesz, amennyiben a fiatal irányító és Riley azonnal megtalálják az összhangot.

North Carolina Tar Heels @ South Carolina Gamecocks (vasárnap 01:30)

A carolinai ütközet lesz a College Game Day helyszíne ebben a fordulóban, ami nem meglepő, mert komoly pontháborúra számíthatunk a mérkőzésen. A Tar Heels 2,5 pontos favorit jelenleg, ugyanakkor a két együttes elmúlt kilenc összecsapásából hetet a Gamecocks nyert meg. A South Carolina tavaly két top 10-es csapatot is legyőzött a szezon második felében, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha borulna a papírforma.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Leginkább azon múlhat a mérkőzés, hogy melyik támadósor fogja utoljára birtokolni a labdát. Egyik csapat sem a védelméről híres, a 2022-es szezonban a Tar Heels védelme több mint 30 pontot engedett mérkőzésenként. A várható légi parádéra tekintettel a két irányítót emelném ki, akik teljesen ellentétes karrierutat jártak eddig be.

Drake Maye prototípus felépítéssel, erős karral, és egyetemi szinten rendkívül fejlett feldolgozókészséggel rendelkezik. Ha ismerősen hangzanak ezek a tulajdonságok, az nem véletlen, hiszen a legtöbb scout Justin Herberthez hasonlítja Maye-t. A Tar Heels irányítója 45 nagy értékű dobást mutatott be tavaly, amivel toronymagasan vezette az egyetemi ligát. Kiválóan érzi a zsebet, és minden dobásfajta megtalálható a repertoárjában, emellett improvizatív játékokra is képes. A legnagyobb gyengesége jelenleg lábmunkája, és az alsótestes mozgása, ami pontatlan dobásokhoz vezet, ezen még javítania kell. Maye jó eséllyel pályázik arra, hogy Caleb Williams mögött 2. irányítóként keljen el a 2024-es NFL drafton (sőt néhány szakértő jelenleg egy kicsit jobbnak is tartja Williamsnél), így a játékosmegfigyelők biztosan árgus szemmel fogják követni a mérkőzést.

A North Carolina támadófala bottom 15 volt a 2022-es szezonban az országban, a tavalyi fő célpontok közül pedig Josh Downs és Antoine Green is az NFL-be távozott; kérdés, hogy sikerült-e őket pótolni. A csapat ráadásul támadó szisztémát vált az új koordinátor, Chip Lindsey érkezésével, így nem biztos, hogy azonnal ezer fokon fog pörögni a Tar Heels offense.

A South Carolina irányítója, Spencer Rattler hype vonata 2021-ben kisiklott Oklahomában, azóta pedig a Gamecocks színeiben igyekszik megmenteni a karrierjét. A tavalyi szezon utolsó öt mérkőzésén kifejezetten jó számokat produkált, 69 százalékos passzpontosság mellett 13-3 TD/interception arányt tudott felmutatni. Rattler természetes adottságait senki nem vonhatja kétségbe, viszont eddig soha nem volt képes konzisztens játékra. A játéka rendszeresen összeesett nyomás alatt vagy clutch szituációkban. Amennyiben a jövőben a profi ligában akarja megállni a helyét, akkor bizonyítania kell, hogy elbírja az irányító poszttal együtt járó mentális terhet.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!