Connect with us

Beharangozó

5+1 statisztika a Chiefs-Broncos csütörtök esti rangadó elé

Nem az eheti csütörtök esti rangadó ígérkezik a legkiélezettebbnek az idei évben, hiszen a tavalyi bajnok és jelenleg is 4-1-gyel álló Chiefs méri össze erejét a tavaly katasztrofális, idén pedig ha lehet még lehangolóbb, 1-4-gyel kezdő Broncosszal. De azért megnéztük a párharcot főleg statisztikákra alapozva, amiből végülis jóval több lett, mint a címben említett 5+1. 

1. A Chiefs igazi mumusa a Broncosnak

Egy egészen hihetetlen statisztikával kezdenék: kevesebbet kell visszamennünk az időben, hogy Broncos Super Bowl győzelmet találjunk, mint Broncos győzelmet a Chiefsszel szemben. Szóval a Broncos régebben nyert utoljára a Chiefs ellen, mint Super Bowlt. 🤯

A denveriek 15 meccse nem tudják legyőzni a csoportriválisukat, ami a leghosszabb ilyen széria a rivalizálásban. Emellett ez a Patriots-Jets párharccal holtversenyben a leghosszabb aktív sorozat. Egyébként a 15 meccs során egyetlen egyszer sem tartották 22 pont alatt a Chiefst, és ahogy a továbbiakban látni fogjuk, most sincs sok esélyük ennek megszakítására.

Ha (a várakozásoknak megfelelően) 16 meccsesre nőne ez a statisztika, akkor a Broncos beállítaná a története legrosszabb szezonkezdetét. Eddig négyszer kezdtek 1-5-tel (1964, 1966, 1967 és 1994), most újra összehozhatják ezt az első körért megszerzett hiperszuper sztár főedzőjükkel.

2. Beindul a Chiefs mélységi passzjátéka?

A Chiefs offense eddig nem volt valami lehengerlő idén. Rossznak azért nem nevezném egyáltalán, tekintve hogy EPA/playben 4., sikerességi rátában 12. helyen állnak öt forduló után, de az utóbbi évek kimagasló 1. helyétől azért messze vannak. A mély passzok pedig nem akarnak ülni. Átlagos passzmélységben Mahomes a 34 kvalifikáló QB közül csak a 26., a 20+ yardos sikeres passzainak száma (8) pedig a középmezőnyre elég csak.

Most számíthatunk ennek fellendülésére, hiszen a Broncos védelme katasztrofális. A passzvédekezésnél maradva a liga legrosszabb pontosságát, passzonkénti átlagát, touchdown rátáját engedik, mély passzoknál pedig kifejezetten gyengék: 10+ yardos passzoknál 74%-os pontosságot, 15,6 yardos passzonkénti átlagot és 132,5-ös passer ratinget engednek. Viszonyításképp a ligaátlag 49,3%, 10,7 YPA és 86,4-es rating. És ők engedték a legtöbb 15+ yardos (48) és a legtöbb 20+ yardos (28) átadást is.

3. Vagy csak szétfutják a denverieket?

De ha nem akar vagy nagyon nem tud mélyen passzolni a Chiefs, akkor választhatják a futójátékot is, hiszen a Broncosnál csak a Panthers rosszabb futás elleni EPA-t tekintve. A fantasy nyilván nem mindig releváns NFL-elemzésnél, de azért sokatmondó, hogy az utóbbi négy hétben a Broncos engedte fordulónként:

  • a legjobb (Brian Robinson),
  • a legjobb és második legjobb (DeVon Achane és Raheem Mostert),
  • a nyolcadik legjobb (Khalil Herbert) és
  • a harmadik legjobb (Breece Hall)

running back teljesítményt a fantasy felületeken. Szóval Pachecót nem érdemes kihagyni a fantasy kezdőkből, ha esetleg eddig kérdés lett volna.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, hogy a Broncos védelme DVOA mutató alapján a liga valaha volt legrosszabbja 5 forduló után. Tökutolsók engedett pontokban, yardokban, futott yardokban, passzpontosságban és játékonként engedett yardokban. Az utóbbi két hétben a Bearstől kaptak 28 pontot, a Jetstől meg 31-et. Azt gondolom a Chiefs egy kicsit felettük áll.

4. Mire képesek Wilsonék?

A két egységből egyértelműen a támadósor jobb Denverben, de ugyebár elég alacsonyan van a léc. Mindenesetre Russell Wilsonék időnként képesek tök jó játékra is, csak az a baj, hogy ezt nem igazán tudják fenntartani. Vannak nagyon jó periódusaik, félidőik, képesek pontokat szerezni, de egész meccsen keresztül nem tudják ezt hozni. Lásd 21 pontot szereztek a Commanders ellen 20 perc alatt, aztán legközelebb csak egy Hail Maryvel jött össze a TD. A Bears ellen 7 pontot szereztek az első félidőben, aztán 24-et a másodikban.

A Broncos 24 pontot átlagol meccsenként, ami átlag feletti, sőt drive-onkénti pontokban a top10 végét is elérik. Szóval itt tényleg kisebb kritikát lehet megfogalmazni velük szemben, csak hát ezzel nem sokra mennek a történelmien rossz védelmük mellett.

Most nem lesz egyszerű dolguk, mivel a Chiefs védelme még egyetlen egyszer sem engedett idén 20 pont felett, a meccsenként engedett 16 pontjuk top5-ös mutató, a meccsenként engedett 2,8 pontszerző játék pedig a második legjobbak az egész ligában. Engedett yardokban és játékonként engedett yardokban is a top10-ben vannak, és a fejlettebb EPA mutatóban is 7.-ek. Általában a szezon végére szokott összeállni Spagnuolo védelme, de idén már az év elején is jól teljesítenek.

5. Elkezdik végre rendesen használni Marvin Mimst?

Az idei szezon egyik legkülönlegesebb statisztikája, hogy az újonc Marvin Mims vezeti a ligát útvonalanként megfutott yardokban, ami talán a legjobb WR statisztika, ami létezik. Ő 4,82 yardot gyűjt össze útvonalanként, a második Tyreek Hill 4,72-t, a harmadik Brandon Aiyuk pedig 4,02-t. A vicces az egészben az, hogy kevesebb célbavétele van, mint a múlt héten első meccsét játszó Cooper Kuppnak.

Mimsnek eddig összesen volt 85 snapje a profik közt, 12 célbavételből 10 elkapást és 246 yardot termelt. Nyilván anomália a dolog és ha többet lenne a pályán, akkor nem lenne ennyire hatékony, de az azért nehezen érthető, hogy miért nem használják többet.

+1. Mekkora lesz a különbség?

Azt gondolom a nagy kérdés az, hogy mekkora lesz a különbség a meccsen, nem az, hogy ki fog nyerni. A fogadóirodák szerint a Chiefs 10,5 pontos favoritnak számít hazai pályán. A KC eddig 3-2 a spreaddel szemben idén, ebből egyszer volt legalább 10,5 pontos favorit, akkor hozta is a spreadet a csapat. A Broncos ezzel szemben idén 0-4-1 a spreaddel szemben, szóval egyetlen meccsükön sem tudták felülmúlni Vegas várakozásait (és az egy push is a Bears elleni nagy fordítás volt). Mindezekből kiindulva szerintem a Chiefs több mint 10 ponttal fog nyerni.

Tipp: Chiefs -10,5

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!