Connect with us

Interjú

“A 800 dolláros kártyámat apukám kidobta a kukába”

Az egyik Kandallóban tartott meccsnézésen szinte a teljes emeletet lefoglalta egy lelkes társaság, aminek a tagjai hatalmas dobozokkal érkeztek és megállás nélkül NFL-es kártyákat cserélgettek. Kívülállóként is nagyon szórakoztató volt az eseményt, így megkerestem a Breakers Group alapítóját, Metzler Róbertet (MR) és a King of Hoops relikvia üzlet munkatársát, Kozák Gábort (KG), hogy vezessenek be az NFL-es kártyagyűjtés világába!

Mi volt előbb: a kártya vagy a futball?

KG: Természetesen a foci. Egy gyerekkori barátomnak köszönhetően ismerkedtem meg az amerikai futballal, aki annak idején még a Budapest Wolvesban is játszott. Sajnos már nincs köztünk, de gyakran gondolok rá és miatta szerettem meg a sportot még a 2000-es évek elején. Akkoriban nagyon felkapott volt Michael Vick, így 2004 óta hivatalosan is Falcons szurkoló vagyok.

MR: Én is a 2000-es évek elején kezdtem el ismerkedni a játékkal. Aztán 2007-ben láttam egy Cowboys mérkőzést, amikor Tony Romo dobott vagy öt interceptiont a Bills ellen, de végül egy világvége mezőnygóllal mégis sikerült nyernie a Cowboysnak. Ez nagyon mély benyomást tett rám és azóta elkötelezett híve vagyok a csapatnak.

Akkor hozzám hasonlóan sok sikerélményben nem volt részetek az elmúlt években…

KG: 2016-ban majd meghasadt a szívem, de ez már csak ilyen. Van, aki ugrál a csapatok között és mindig annak szurkol, aki épp a csúcson van, de én próbálok kitartani a kedvenceim mellett még akkor is, ha épp nem könnyű.

Az NFL-es kártyagyűjtés honnan jött? Amolyan pótcselekvés, ha már a csapatnak nem megy?

KG: A kártyagyűjtésnek nagyon komoly hagyománya van az Egyesült Államokban, de nem csak az NFL, hanem a kosárlabda és a baseball is nagyon népszerű. Itthon viszont ez még nagyon gyerekcipőben jár. A mi boltunk, a King of Hoops például csak egy éve van jelen Magyarországon, ráadásul ahogy a névből is kikövetkeztethető, az alap koncepció a kosárlabdára épült. Persze vannak más kártya- és ereklye áruházak, amik már régebb óta működnek, de összességében azért elmondható, hogy sajnos ez még nem örvend olyan nagyon nagy népszerűségnek nálunk.

MR: Pontosan. Talán a pandémia alatt kezdett el kicsit népszerűbbé válni a kártyagyűjtés, hisz az embereknek valamivel el kellett foglalniuk magukat. Ekkor sokan elkezdtek a sportkártyák felé mozdulni, én is 2020 elején vettem meg az első alap csomagomat a Vateráról 1500 forintért és nagyon örültem neki. Aztán beléptem különböző csoportokba, ahová beírtam, hogy Cowboys szurkoló vagyok és szeretnék megalapozni egy gyűjteményt. A többi gyűjtő pedig már az elejétől fogva nagyon kedves volt, sokan ingyen is nekem adták az egyszerűbb cowboysos lapjaikat és szinte pillanatok alatt lett több száz kártyám. Nagyon jó élmény volt.

Ennek hatására döntöttél úgy, hogy létrehozod a Breakers Groupot?

MR: Igen. Egyelőre elég instabil lábakon áll az NFL-es kártyagyűjtés Magyarországon és szerettem volna erősíteni hazai gyűjtői közösséget. Ennek érdekében folyamatosan szervezünk különböző rendezvényeket, ahol a gyűjtők összeülhetnek beszélni és csereberélni. Most hálaadáskor is lesz egy közös eseményünk a Kandallóban, ahol várunk mindenkit, kezdőket és profikat egyaránt. Emellett gyakran vannak közös breakjeink is, amihez szintén lehet csatlakozni – ez is egy hatalmas élmény.

Mit értesz “break” alatt?

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!