Connect with us

Playbook

Hogyan verd meg a Cover2-t?

Legutóbb az emberezős coverage-ekkel és konkrétabban azok kijátszásával foglalkoztunk, most pedig áttérünk a zónázásra. Ezt több részre bontom, hiszen teljesen máshol vannak a cover2, a cover3 és a cover4 gyenge pontjai, így teljesen más útvonalkombinációkkal, koncepciókkal lehet őket megverni. Ma a Cover2 lesz soron.

Cover2 egy nagyon alap védekezési séma, ahol a négy védőfalember megy az irányítóra, mindenki más pedig zónázik, és fontos ismertetőjegye, hogy két mély safety van a pályán, akik megfelezik egymás közt a hátsó területeket. Ez tehát egy középen nyitott (MOFO, azaz Middle of the Field OPEN) coverage. A két hátsó safety mellett öt úgynevezett underneath védő van, akik a line of scrimmage-hez közelebbi zónákat osztják el maguk közt. A védők szeme alapvetően az irányítón van és nem az elkapókon, így megnő az interception esélye és a QB-futások sem lesznek olyan sikeresek, mint emberezés ellen.

A védőfalon nagy a felelősség, mert blitzelés ilyen coverage-nél elég problémás tud lenni. A cover2 igyekszik elvenni a rövid-közepes játékokat, betömni a területeket ebben a sávban, így az irányítóknak nagyon precízen kell megtalálniuk a réseket a zónák közt, vagy nagyon jó touch-csal kell rendelkezniük, hogy átdobják a védők felett a labdát a mögéjük befutó elkapóknak. A szélső cornerek az elkapók külső vállán állnak fel és igyekeznek megállítani a receivereket, hogy a szélről kerüljék meg őket, hiszen akkor a safetynek nehezebb dolga lenne kiérni az oldalvonal mellé (ha befelé terelik kicsit a cornerek, akkor annyival kevesebb utat kell megtennie a safetynek a szél felé, ha oda megy a labda). Azzal, hogy a CB-k a flat zónáért felelősek, elveszik a rövid laterális útvonalakat, amik sokszor egyszerű opciót nyújtanak az irányítóknak.

Na de hol vannak a lyukak a cover2-ben? 

Egyrészt a két szélen az oldalvonalhoz közel a cornerek mögött. Ez az egyik legnehezebb dobás az NFL-ben (szokás hole shotnak is hívni), hiszen nagy távot kell megtennie a labdának a levegőben (főleg ha túloldali hashmarkról indulunk), és be kell dobni a CB és az S közé, akik a dobás elindításakor már tendálnak abba az irányba. Másrészt középen a linebackerek mögött és a safetyk között is van egy rés, ahová sokszor a tight endek vagy slot elkapók futnak be. A tampa2 védekezés ugye ezt volt hivatott elvenni a támadóktól, de persze annak is megvoltak a maga hátrányai.

BigBlueView.com

Úgyhogy ha a Cover2-t akarjuk megverni, akkor leginkább ezt a kétféle lyukat kell céloznunk. Hogyan tehetjük meg ezt? Ha a szélső zónát vesszük célba, akkor onnan minél távolabb kell küldeni az adott oldali CB-t (felhúzni a line of scrimmage-hez) és a safetyt (behúzni középre). Ha a safetyk közti rést célozzuk, akkor a két safetyt kell minél jobban kifelé terelni, illetve a középső linebackert felhúzni az LoS közelébe. Nagyjából ezek lehetnek a taktikáink, nézzünk erre pár koncepciót és útvonalkombinációt.

Milyen útvonalak, koncepciók, útvonalkombinációk működnek leginkább?

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Önmagában egy útvonalat nehéz kiemelni, hiszen kell mellé egy másik is, hogy elterelje a szélső cornerback vagy a safety figyelmét. De ha mégis meg kéne ezt határozni, akkor a corner vagy a post-corner route lenne az. Ezzel ugyebár a mély, oldalvonal melletti üres területet célozzuk meg, a cornerhez képest mélyen, a safetyhez képest a szélen. Egy jól időzített go route is működhet, habár ott a safetynek több ideje lehet kiérni, amennyiben az irányító nem fedi el a terveit. A slotból indított post útvonal is működőképes a középső terület bejátszására (ha közben kihúzzuk a safetyket), ugyanez igaz a tight end seamre, de play action esetén egy deep cross is jó lehet a linebackerek mögé és a safetyk elé középre.

Na de nézzünk meg pár koncepciót és kombinációt.

Smash koncepció

Ez talán a legklasszikusabb Cover2-beater. Alapvető célja, hogy a szélső cornert hozza konfliktusba, hiszen az ő környékére megy két útvonal is: egy curl/hitch a szélső elkapótól és egy corner a slotból. Alapesetben a cornerback feladata, hogy fellépjen a flat zónába és levédekezze a curlt/hitchet futó szélső elkapót, így pedig mögé menne be a slot WR corner útvonala. Persze sokszor előfordul, hogy úgy tanítják a CB-t, hogy inkább figyeljen jobban a mögötte lévő területre, ha ilyen kombinációt lát, ebben az esetben természetesen a QB a rövidebb, de biztosabb szélső opciót választja.

Alább a Steelers egyik ilyen játéka látható az Eagles ellen. A bal oldalon harmadik számú elkapó ráadásul fut egy go útvonalat, amivel arra kényszeríti az adott oldali safetyt, hogy ne tudjon kisegíteni a szélre, illetve ha mégis megtenné, akkor belül ő lenne szabadon.

Az Eagles itt úgy tűnik, mintha Cover2-ben állna fel, de valójában Cover6-ra váltanak a snap után, amivel ügyesen levédekezik a két smash kombinációt a szélen (bár a Cover6 egy safetys felén meg lehetett volna oldani), ellenben középen a linebacker és a safety is hibázik, így hosszú TD lesz belőle (bővebben itt elemeztem a játékot).

Flat-Fade

Szintén a szélső cornerbacket akarja nehéz helyzetbe hozni a flat-fade kombináció, de a flat helyett lehet akár quick out is a belülről induló útvonal, ugyanezt éri el. Az ilyen rövid útvonalas, fél pályát olvasó playek jól működnek a jó pass rush-sal rendelkező és Cover2-t használó védelmek ellen, hiszen az irányítónak könnyű az olvasása, és bármit csinál a CB, a QB épp a másik opciót fogja választani.

BigBlueView.com

Comeback-seam-flat

A két útvonalas kombinációról továbbfejlődhetünk három útvonalasra. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy három elkapót tesz két védő felségterületére, tehát elméletben egyikük mindenképp szabadon lesz. Itt a cornerbacket és a safetyt is nehéz helyzetbe hozzá a támadósor, hiszen a safetynek fel kell vennie a slotból induló elkapó vertikális útvonalát, a cornerbacknek pedig elsődleges feladata a flat zóna levédekezése, így ugyan egy ideig követheti a szélső elkapót, klasszikus irányelvek szerint fel kell lépnie a futóra, aki a flat zónába megy ki. Így pedig üresen marad a szélső WR a deep comeback útvonalával.

Természetesen itt is előfordulhat, hogy azt tanítják a CB-nek, hogy inkább védje a mélyebb opciót, ebben az esetben nyilván a running back lesz üresen. Annyiban jobb ez a fenti flat-fade kombinációnál, hogy így fixen elvonják a safetyt a játéktól és biztosan nem tud kiérni a szélre.

BigBlueView.com

Smash + Corner-post-flat

A bal oldalon lévő smash játékot már fentebb ugye taglaltuk, a másik oldalon viszont most egy másik kombináció lesz, ez pedig egy corner-post-flat. Alapvetően hasonló az elgondolás, mint a fenti comeback-seam-flat koncepciónál, de itt reális veszélyt nyújt a mély középső útvonal is. Az irányító először a bal oldali corner route-ot nézi ki magának, de ha az adott oldali safety arra tendál és a corner is jól helyezkedik, akkor továbblép a jobb oldalra. Itt is először a corner útvonalat próbálja megdobni, hiszen alapvetően a szélső CB fellép a flatbe a running backre, a safetyt pedig leköti a postot futó szélső WR, tehát elvileg a corner útvonallal üresen lesz a slot elkapónk a szélen. Viszont ha a safety elmozog a pálya széle felé (mert észleli, hogy a hozzá közelebbi WR corner útvonalat fut), akkor üresen lesz a két safety között a pálya közepén a post útvonalat futó szélső WR. Ahhoz, hogy ezt a hosszú játékot el lehessen sütni, fontos részlet, hogy a postot futó elkapó kicsit lassabban induljon el és 2-3 yarddal lemaradva kövesse a slot WR-t, aki így elviheti az útjából a safetyt.

WinWithThePass.com

Seam-dig

Eddig főleg az oldalvonal melletti lyuk kihasználásával foglalkoztunk, de mélyen középen is sebezhető a Cover2 a két safety között, vagy épp az egyiket konfliktusba helyezve. Erre nyújt megoldást a seam-dig kombináció, ami kvázi egy Dagger conceptnek feleltethető meg (a klasszikus Daggerben a túloldalról érkezik még egy keresztező útvonal). Ennek a lényege, hogy az adott oldali safetyt hozza kellemetlen helyzetbe, hogy ne hozhasson jó döntést.

A tight end (vagy akár a slot elkapó) fut egy vertikális útvonalat, amit a safetynek fel kell vennie, hiszen nincs mögötte senki. Mikor ő felveszi a TE-t, akkor jön be a képbe a szélső elkapó, aki egy dig útvonalat fut, azaz mélyen bevág 90 fokos szögben a pálya közepe felé. Mivel a safety elment hátra a tight enddel, így ő üresen kaphatja a labdát a linebackerek mögött.

BigBlueView.com

Különösen jól működik ez a koncepció, ha play actiont használ a támadósor, hiszen akkor könnyebb bedobni az LB-k mögé a labdát. Sőt, igazából szinte bármilyen mély keresztező útvonal play actionnel párosítva jól működhet Cover2 ellen, de nyilván nem árt a safety elmozgatása.

Verticals, amiből egy post

Lehetne hozni a klasszikus four verticals játékot is például, ahol a slot elkapó go útvonal helyett postot fut, de most ennél egy fokkal bonyolultabbat mutatok. Itt két vertikális útvonalról van szó, plusz egy postról, és van egy flat, illetve egy sit útvonal, hogy odaragasszon egy-egy védőt a helyére.

BigBlueView.com

Cover2 ellen nem nehéz egy safetyt izolálni és két vertikális útvonalat futtatni az oldalára, azonban ha nem foglaljuk le (elsősorban) a szélső cornereket és a középső linebackert, akkor azért meg tudja oldani a védelem ezt is. A fenti ábrán a free safety lenne lehetetlen helyzetbe hozva, hiszen a két vertikális útvonalat nyilván nem tudja egyedül megállítani, a befelé vágó WR-t pedig a túloldali safety nem tudja átvenni, hiszen figyelnie kell a saját oldalán futó vertikális útvonalra. A középre “leülő” sit útvonal a tight endtől azért hasznos, mert a középső linebacker sem tud hátralépni, hogy betöltse a hátsó középső zónát, a flatbe kimozgó running back pedig az adott oldali cornerbacket foglalja le. (Persze ha az SS oldalán lévő cornerback látja, hogy senkire sem kell majd figyelnie, akkor hátra tud lépni a WR-ével és akkor az SS át tudja venni a postot.)


Így lehet tehát megverni a Cover2-t. Illetve mivel két hátsó safety van a pályán, így kevesebben vannak a boxban, ami azt jelenti, hogy a futójáték jobban működik, mint egy safetys felállások ellenében (Cover1, Cover3). A Cover2 tehát valamilyen szinten csalogatja a futásokat, ellenben passzjátékok ellen azért elég jó opciónak számít a védőkoordinátorok számára, figyelembe véve, hogy a két gyenge pontjából az egyik talán a legnehezebb dobás a fociban. Összességében egy “biztonsági” védekezései fajta, ami ellen nehéz hosszú passzokat összehozni, ellenben a rövid passzokat azért jobban engedélyezi a támadóknak, viszont utána gyorsan ott is teremnek a védők megcsinálni a szerelést.

Jövő héten a Cover3-mal és annak megverésével érkezek. 

Források:

Win With The Pass
Big Blue View
Smart Football

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!