About the author

46 Comments

 1. 1

  bradycardia

  TB12, mint ” top2-es irányító”. Komolyan? Még mindig itt tartunk? Ugyan már…

 2. 2

  Ádám Jakab

  Igen, mivel nem csapatról beszélünk, hanem irányítóról. Top 2-es.

 3. 3

  Fetyke

  A Packers a futók miatt nem fért fel ide?

 4. 4

  Tizenkettes

  Kicsit vitatkoznék azért. Ha támadósort nézünk, akkor jogos, hogy mindenkit tekintetbe veszünk. Az összes elkapót, a futókat, a falat. A Saintsnél éppen az derült ki, hogy miért nem kellene őket a 2. helyre rakni. Mert Brees és a futóduó remek, de a fal nem igazán van rendben, Thomason kívül meg nincsenek jó elkapók, és nincs TE… Ha már egységet nézünk, a Steelers B betűsei nagyon jók, de Brownon kívül csak egy korrekt elkapó van. A WR csapat tehát egyemberes, ráadásul nincs TE sem. A gond a Steelersszel a mélység. Ha kiesik Brown és/vagy Bell, akkor nagy a zuhanás. Szerintem náluk lenne a legnagyobb visszaesés ebben az esetben. Ha támadósort nézünk, akkor én az Eagles vagy a Patriots támadósorát jobbnak, összetettebbnek tartom. A Philly fala (hehe) olyan, mint egy All Pro csapat, az elkapók meg nagyon is rendben vannak, a futók az egység gyengéje. A Pats a futók miatt nem lehetett talán előbb a listán, de szerintem az elkapók rendben vannak, és hát a rendszer velük is működik. Ezt a négyest azért nagyon nehéz lesz megfogni. Dorsett és Patterson is veszettül gyors, Hogan nem elit, de megbízható, Edelman meg a futók, valamint Gronk miatt nem kell félni a passzjátéktól. Ha én állítottam volna össze ezt a listát ezekkel a csapatokkal, akkor ez lenne a sorrendem:
  5. Saints
  4. Steelers
  3. Patriots
  2. Falcons
  1. Eagles

 5. 5

  bradycardia

  Vajon mit kellene még elérnie a top1-hez?
  Vannak szempontok, amikről hónapokig lehetne vitatkozni. A többé-kevésbé mérhető mutatókat (gyűrűk száma pl.) is egybevetve viszont mi a kérdés?

 6. 6

  Nyílméregbéka

  Én is ezen gondolkodom, hogy mi kellene még ahhoz, hogy Brady lehyen top1-es irányitó a cikk írója szerint is… :D
  alapesetben nem az a kérdés, hogy Brady-e jelenleg a liga legjobbja, hanem hogy Brady-e a valaha volt legjobb irányitó :D

 7. 7

  FitzMagic

  Ez pont fordítva van. Általánosan őt tartják már a valaha volt legjobbnak, viszont 40 éves és Rodgers pedig talán a valaha volt legtehetségesebb irányító és még a fénykorát éli.
  Elég nehéz amellett érvelni, hogy Brady nem a valaha volt legjobb, de az idei szezonra én biztos Rodgerst választanám.

 8. 8

  renningan

  Elsősorban igen. És a támadófallal sem voltam megelégedve, de így is 6.-ak lettek nálam. Vagyis inkább 7. a chiefs miatt.

 9. 9

  renningan

  A gyűrűk a lehető legrosszabb mutatói egy irányító teljesítményének. Zseniális irányítók fejezik be a karrierjüket egy vagy nulla gyűrűvel, miközben középszerűek egy jó csapatban kettőt négyet is szerezhetnek.

  Nem akarom Brady érdemeit csökkenteni semmilyen módon, HoF, a valaha volt egyik legnagyobb. De nem kell nagyon megerőltetnie magát az embernek, ha más irányítók (Montana, Marino, Rodgers, Manning) mellett szeretne érvelni.

  Én például sokra értékelem azt, ha valaki több csapatban, különböző edzőkkel képes sikert aratani. Ha gurulóst nézünk, akkor ezért tartom Ronaldot jobbnak, mint Messit (direkt gurulós példát hoztam), vagy Ibrát közel egyszintűnek velük. De persze nem lehet Bradynek felróni, hogy nem igazolt el, nincs ezzel baj. De például Rodgers mellett nagyon sok olyan érvet lehet felsorokaztatni, ami azt igazolja, hogy van olyan jó, mint Brady.

  A gyűrű a csapat érdeme. Ha nem az lenne, el kellene hinnünk, hogy Foles vagy Eli Manning jobb, mint Brady.

 10. 10

  renningan

  Sok mindenben nem értünk egyet :D de ha érdekel, nálam pozikként:

  QB: 1. Patriots, 2. Saints, 3. Steelers 4. Falcons 5. Eagles
  RB: 1. Steelers, 2 Saints, 3 Falcons 4. Patriots 5. Eagels
  OL: 1. Eagles, 2. Steelers, 3. Falcons, 4. Saints, 5. Patriots
  TE: 1. Patriots, 2. Eagles, 3. Saints, 4. Steelers, 5. Falcons
  WR: 1. Steelers, 2. Falcons, 3. Saints, 4. Eagles 5. Patriots

  Steelers: 3+1+2+4+1= 11
  Saints: 2+2+4+3+3= 14
  Falcons: 4+3+3+5+2= 17
  Eagles: 5+5+1+2+5= 18
  Patriots: 1+4+5+1+5= 16

  Alapból, ha csak ezt nézzük, akkor a Patriots a harmadik lenne, de a TE poszt miatt, amit én nem tartok annyira fontosnak, kisebb súllyal vettem figyelembe, inkább csak az elkapókat húzta fel.

  De alapból nem így számoltam, hanem az egész ligára vetítettem ki, hogy hányadik a támadófal, az irányító stb, és mindenkihez viszonyítva lett a Patriots az 5. Mert például az Eagles vagy a Steelers támadófalához képest azért a Patriotsé messze nem az 5. (asszem valahol 16. volt az egész ligában), ahogy a futók és az elkapók terén is elmaradt az Eaglesön kívül mindenkitől. 32 es mezőnyben nagyobb a szakadék.

  Egyébként, ha már pl elkapók: a Patriotsban még olyan jó elkapó sincs, mint Juju szerintem, AB-ről nem is beszélve, harmadiknak pedig mindegy, hogy kit teszünk be így is jobb lesz mindenkinél szinte, ahogy a Julio-Sanu és a Michael-Gin is elég ütős duó. Ezért vettem Gronkot kvázi elkapónak, mert így legalább pariban van a többiekkel (ahogy ERztöt az Eaglesnél, így csökkentve a poszt értékét) és akkor TE-ben is ott vann mindenki kb egy szinten.

  De persze ez nem matek alapján ment, hanem megérzés, nekem meg ilyen van :D

 11. 11

  Fetyke

  OK! Most tényleg csak kíváncsiságból kérdeztem, nem kötekedésből. :)

 12. 12

  Fetyke

  Hát akkor nézzük tételesen! :)
  Brown jobb Jones-nál, Smith-Schuster nem kicsit jobb Sanunál, Bell is jobb Freeman-nél, Big Ben jobb Ryannál, TE posztot pedig mindkét csapatnál el lehet felejteni, bár ebben tényleg jobb az Atlanta. Ráadásul a QB posztot leszámítva az összes többiben jelentősen jobb a Steelers. Hozzáteszem, hogy ez az összevetés az összes többi csapattal ugyanerre az eredményre jönne ki.
  A Steelers mindenkinél jobb támadósorral rendelkezik ez szerintem nem is kérdéses.

 13. 13

  Misi56

  Az idei szezon még elvállik, de a tavalyiban a SB-n kívül Ő volt a legjobb!

 14. 14

  László Varga

  Rodgers pillanatokon belül 35 éves lesz, PM, Marino 39 évesen hagyta abba. Rá kell kapcsolnia, ha a top1-re tör, a fénykor szvsz már megvolt. (Egyébként nagyszerű irányító, vitathatatlan!)

 15. 15

  László Varga

  Kérdezem, a TE poszt miért nem fontos? Csak? Miért olyan kiemelkedően fontos az 1.RB és az1.WR minősége? Csak?
  Erősen szubjektív minősítés, játéknak jó. :)

 16. 16

  Tizenkettes

  Mondjuk a QB-ek esetében legyünk optimisták, hogy nem sérül le egyikük sem. Ez alapján Big Ben harmadik helye azért nem annyira egyértelmű, Ryan és/vagy Wentz jobb nála szerintem (Bradyt és Breest egyértelműen jobbnak gondolom nála).
  A Saintsnél a fal “gyengesége” és az elkapóbrigád hiánya miatt van az 5. hely, hiába a futóik a legjobbak.
  A Steelersnél is a mélység a problémám. Én a Saintset futásban (Ingram+Kamara) jobbnak gondolom, mint Bellt, de Brown mellett van egy Juju, valamint egy remek fal.
  A Patsnél a futójátékot még hangsúlyosabbnak érzem, mint korábban, ráadásul nagyon sok yardot szereznek a futók elkapásokkal. Az elkapó csapat nem megasztárból (na jó, Gronk…) meg a többiekből áll, hanem eloszlik a teher. Hogy Brown vagy Jones közelébe sem ér egyikük sem, az nem kérdés, de itt nem a kezdőcsapatról volt szó, hanem a támadókról.
  A Falconsnál ugye a TE a probléma, de a többi elem nagyon is rendben van. Jó futók (akik elkapni is tudnak), remek elkapók (talán a mélység…), korrekt fal, szerintem egy Big Bennél már jobb QB.
  Az Eaglesnél a futók erejét kompenzálja (szerintem) a fal és az elkapók, na meg Wentz.

  Azért tényleg kíváncsi lennék egy Steelers-drukker véleményére, hogy a brutálisan erős Pittsburgh-offense-t mennyire félti. Abból a szempontból, hogy Brown vagy Bell kiesése mennyire vetné vissza őket. New England-szurkolóként úgy gondolom, a Patriotsnak nem jelentene nagy érvágást egyik elkapó kiesése sem.

  Csak egy tipp. Lehetne egy olyan cikk is, hogy mondjuk az első számú futó és/vagy elkapó és/vagy TE kiesik, hogy akkor hogyan alakulnának az erőviszonyok. Lásd a 2017-es AFC döntőt, amikor a NE egészen jól elvolt Gronk nélkül, de a Steelers megérezte Bell kiesését.

 17. 17

  DrBaji Mihály

  Tom Brady Top 2-es irányító? Hmhm…meséljetek még!!!

 18. 18

  demonsss

  Payton M. és A. Rodgers alapszakasz irányítók , Brady meg a goat erről ennyit válasszátok nyugodtan Rodgerst inkább a kövi szezonra vele SB-t már úgyse nyertek soha többet

 19. 19

  katonadani

  miért, nem fér be a top2-be? :O

  Az ugye megvan, hogy ez azt jelenti, hogy a két legjobb irányító egyike?

 20. 20

  Fetyke

  Csak megjegyezném, hogy az első vagy a legjobb is a TOP2-ben van. :) Párosítsd össze őket és akkor minden rendben lesz. :D

 21. 21

  renningan

  Hát, mivel ez egy ERŐSEN SZUBJEKTÍV lista, így azért nem kell meglepődni, hogy szubjektív :D pláne, hogy ezt objektíven nem is nagyon lehet megítélni :D vagy legalábbis nem egy óriási adatbáziselemzés nélkül :D

  És hogy miért nem olyan fontos a TE poszt? Mert hacsak nem egy elit játékosod van, akkor kb WR2-3 számokat hoznak. Nyilván, egy Gronk ér annyit, mint egy top elkapó, de ha megnézed, tavaly a Lions, a Saints, a Rams vagy a Steelers úgy tudott a legmagasabb szinten teljesíteni, hogy nem kellett nekik TE.

  Az én véleményem szerint a TE egy olyan dolog, amiből nagyon jó, ha van egy top játékosod, de ha nincs, akkor az sem akkora baj. WR1 vagy RB1 nélkül, még ha nem is top10-es mondjuk, sokkal rosszabb.

 22. 22

  renningan

  Brady szerinted GOAT, és ez jól van így. Ez nem tény, nem is lehet tényszerűsíteni, szóval mindenki feel free, azt gondolom, amit csak szeretne :)

 23. 23

  renningan

  Egyébként fun fact: Tom Brady háromszor kikapott Peyton Manningtől az AFC döntőben (és csak kétszer nyert a rájátszásban) és kétszer Eli Manningtől a Super Bowlon. Összesen 2-5-ös mérlege van ellenük rájátszásban. Egyébként pedig az alapszakaszban bucira verte mindkettőt. Még szerencse, hogy a rájátszásban ritkán találkozott Manningékkel :)

 24. 24

  tmbb

  mondjuk az egyik Colts elleni vereség nagyon véleményes volt.Csak kb. 2 yarddal hátrébb tette le a labdát a zebra a valós helytől a negyedik kísérletnél.Mivel időkérése már nem volt a Patsnek,így challange-elni sem lehetett.
  De ez már történelem!

 25. 25

  demonsss

  Azért tedd hozzá , hogy az 5 vereségéből hányszor manningek miatt nyertek brady ellen 5-ből 4szer minimum liga elit védelem volt brady ellen a túl oldalon meg egy átlagos védelem

 26. 26

  Zotya

  Ez most komoly? A Pats-drukkerek már azon is hisztiznek, hogy Brady top2-es irányítónak van titulálva??!! :D :D :D

 27. 27

  László Varga

  Azért egy jó! TE nemcsak “elkapó”, hanem 6. falember is lehet, így “javíthatja” a fal minőségét és uez érvényes egy RB-re is. Egy támadó play minősége sokkal bonyolultabb, mint a külön-külön minősített szekciók összessége. Arról nem is beszélek, hogy a depht mennyire számít.
  Elengedtem a játékot! :)

 28. 28

  DrBaji Mihály

  Mind játékbeli, mind vezetői habitusa, na meg pénzügyileg is TOP 1-es, nem is kérdéses.

 29. 29

  Attila

  nem tudom, nagyon kíváncsi leszek mostmár az eagles-re mindig nagyon magasra van téve a léc SB után, meg nagy a hype, emlékeztek még a néhány évvel ezelőtti carolina panthers-re? 15-1es szezon után 6-10-es.

 30. 30

  Tzimisce25

  A Steelers nem a PO-ban kapott ki Bradyéktől, mert a Jaguarson se jutottak túl…

 31. 31

  AwesomeOne

  Hát de Eli jobb is mint Brady…
  Vajon hányszor kellene még elvernie a kecskét a PO-ban? xD

 32. 32

  AwesomeOne

  A Top1 szerintem benne van a Top2-ben ;)

 33. 33

  AwesomeOne

  Ja xD
  Pedig szembe jön Eli v. Foles és már remeg is a fal mögött :D
  .
  .
  .
  .
  (még mindig csak viccelek)

 34. 34

  Józsefné Varga

  A többit nem vitatnám, mert nehezen számszerűsíthető, de a pénzügyi részhez:
  A Business Insider szerint 2018 elejéhez számolva a TOP5 (career earnings):
  5. Philip Rivers, QB — $187.9 million
  4. Drew Brees, QB — $194.7 million
  3. Tom Brady, QB — $197.2 million
  2. Eli Manning, QB — $219.3 million
  1. Peyton Manning, QB — $248.7 million

  Ehhez ugye hozzá kell tenni, hogy az öreg Manning 3 éve visszavonult, tehát azóta egy fillért sem kapott.

 35. 35

  Kopi3.14

  Akkor itt vagyok!
  Ha Brown kiesik, akkor Juju és Bell tudják pótolni elkapásokban, nem marad egy emberes az elkapó egység. Ha Bell esik ki, most is láttuk, ezen fal mögött mások is jól boldogulnak, korábban meg Tussaint is tudta Bellt pótolni. Ha Big Ben esik ki, akkor lesz gond. Viszont láttuk, ha gyakorlatilag Ben irányít, akkor az offense nagyon hasít, a legnagyobb fék pedig a szezon végével eltűnt a csapattól.

 36. 36

  ducksfan

  Kíváncsi vagyok, mi alapján mondod, hogy Brady a legjobb evör?
  Nem vezeti a passzolt yard listát, se összesítve se szezonban, se átlagban; se a passzolt TD-t (se szezon, se összes), nem övé a legtöbb MVP cím. Az egyik legjobb valaha volt QB, de messze nem a legjobb. És mielőtt megkérdeznéd, nem tudom ki lenne az, mert volt/van kb. tucatnyi QB, aki szóba jöhet (pláne, ha a különböző korokat nézzük).

 37. 37

  Arnold Patsenegger

  Van valami ami jobb mint a top1? 😀 Na az Brady 😉

 38. 38

  wolandrule

  “A tavalyelőtti”, így kezdődik a mondat, nem a legutóbbi szezonról van szó.

 39. 39

  Debreceni József

  Gyürük száma mint jó mutató?! Muhaha, akkor ezek szerint Nick Foles jobb irányító mint Dan Marino? Ekkora sületlenséget…

 40. 40

  Debreceni József

  Ha a legsikeresebb irányítót keressük, akkor Brady az. Ha a legtehetségesebbet, akkor nem.
  A sikeresség nem egy emberen múlik, azaz nem csak egy ember teljesítményétöl függ, hanem az egész rendszerétöl. Hajthatna akármennyit Brady ha mondjuk Jeff Fisher lenne a föedzöje, kb sehol se lennének.
  A tehetség maga viszont nem rendszerfüggö, az egyénfüggö. Ezzel nem azt akarom mondani hogy Brady nem tehetséges, de nem “A” legtehetségesebb irányító aki valaha is az NFL porondjára lépett. A legsikeresebb meg a legszorgalmasabb igen, de nem a legtehetségesebb, ezért sokaknál nem a legjobb.

 41. 41

  csak ezt ne

  Szóval a Steelers szerintem erősen túlértékelt. Jó nevekből áll, lehetne is jó, de nem elég hatékony. TB sérüléséig néztem vissza, 2008 után amikor két ponttal többet szerzett a Steelers támadó alakulat Matt Cassel vezette Pats O-nál, az azóta eltelt 9 évben egyszer sem sikerült több pontot elérni a szezonban. Nem írom le mekkora a különbség, de nagy. Az egymás elleni meccsek se azt támasztják alá, hogy a két O-ből az egyik 5. a másik első.

  Az NFC-s támadó alkulatokat még el tudom fogadni, de pont a Steelers, hát ezt tények nem támasztják alá.

  És ha nagyon akarod tudni, hogy mi a döntő különbség a kettő között, amiket te nem értékelsz, vagy nem jól, hogy egy sérülésekre, egyéb hátráltató körülményekre jobban reagáló rugalmasabb rendszert használó, szervezettebb, jobban vezetett, fegyelmezettebb, hatékonyabb támadó sora van a Patsnek.

  A másik a két QB közötti szintkülönbség. Már arra is lassan évtizedet kell várni, hogy egy meccs erejéig Big Ben felnőjön a feladathoz. Tavaly, jó sok idő után, az utolsó playig szépen sikerült, úgyhogy gyanús, hogy az idén ez nem jön össze, nemhogy egy hosszú szezonon keresztül. Ezért bátran le merem írni, hogy idén is több yardot, pontot, győzelmet szerez az 5. támadó sor (ha TB nem dől ki sérülés miatt), mint az elsőnek rangsorolt.

 42. 42

  P. Laci

  Sziasztok,

  Azoknak, akik hiányosságot éreznek a Saints támadó falában javaslom az alábbi videót az NFL-től (Ők biztosan nem értenek hozzá):
  https://www.facebook.com/NFL/videos/235821417093812/

  Az egyik legjobb a ligában!
  Laci

 43. 43

  sgtGiggsy

  Azért nagyon szemellenzős Brady fannak kell lenni, hogy valaki kétségbevonja, Rodgers legalább olyan jó, mint ő.

 44. 44

  DrBaji Mihály

  Akkor biztos szemellenzős vagyok. Két kérdés:.Rodgersnek mennyi gyűrűje is van? és TB-hez képest mennyit keres?

 45. 45

  sgtGiggsy

  Csapatsport, egyéni képességek kapcsán NEM mérvado, hogy kinek hány gyűrűje van. A te logikád alapján akkor Eli jobb, mint Rodgers, Brees, Wilson? Kettő, a fizetés mennyiben mérvadó azt tekintve, hogy ki mennyire jó? Képességükben, és csapatjátékhoz hozzáadott értékükben legalábbis megegyezik Brady és Rodgers. Az már más kérdés, hogy Brady körül mindig volt egy tisztességes támadósor (ami ugye pl az újonc Brissette-tel is tudott 3-1-et) Rodgers nélkül meg a Packers egy végül 0-16-ot menő Brownst is alig vert meg. Brady egy all-time top5 edző, és top OC keze alatt játszik, Rodgers meg… Szóval kábé ennyiről szól a gyűrűk száma közti különbség.

 46. 46

  katonadani

  Egyébként ha többet keres valaki, akkor elvileg többre értékelik, tehát jobb, nem? 🤔

Comments are closed.

2019 Fűzővel Kifelé! Impresszum     Infinety hirdetés   Kapcsolattartó: Veres Annamária

Honlapunk az élmény javítása érdekében sütiket használ. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás