Connect with us

Draft

Szerelmesedni ostobaság – Giants draftértékelő

A Giants kifejezetten jó helyzetből várta a draftot: 12 pickje volt, ami a legtöbb volt a ligában, ráadásul két első köröse is akadt, így minden adott volt arra, hogy feltöltődjön tehetségekkel a keret. A cserék miatt ebből végül 10 játékos lett három első körössel, de ez csak elsőre hangzik jól – abszolút megértem a draft után idegbajt kapó szurkolókat.

 

 

Első nap

 

A Giants saját jogon a 6. helyen pickelhetett, az Odell Beckhamért kapott első kör egy 1/17-et ért, illetve még felcserélt az első kör végén. A logika világos, csak az értékkel van baj.

 

1/6: Daniel Jones, QB, Duke – Értékelés: C-  

 

Én azon a véleményen vagyok, hogy soha nem baj, ha irányítót választ egy csapat, úgy is a pályán dől el, hogy valaki Blake Bortles vagy Patrick Mahomes lesz-e – a lényeg, hogy a döntés egy tudatos, előre megfontolt koncepció alapján szülessen meg (lásd a Chiefst Mahomesszal), akkor nagy baj nem lehet. Ha viszont valakit azért visznek ki, mert úgymond belé szerelmesedtek, na akkor lehet félni.

 

Annyira evidens volt, hogy a Giants kiviszi Jonest, akiben az új Peyton Manninget látta Dave Gettleman, hogy egy pillanatra nem lepett meg a kiválasztása. A gond ezzel az, hogy Jonesnak pont annyi köze van Manninghez, mint DK Metcalfnak volt Megatronhoz vagy Julio Joneshoz – elsőre mintha hasonlítanának, de közelebbről kiderül, hogy ég és föld a kettő.

 

Akárhogy nézem, Jones csak annyiban hasonlít valóban Manningre, hogy relatíve gyenge a karja, az agyon magasztalt futball-IQ pedig leginkább egy game manager QB-ként manifesztálódik nála. De még ha nem is így lenne, akkor sem látom azt a tudatosságot, ami ott volt például a Chiefsnél – nincs koncepció, Jones vagy az első naptól kezdhet, vagy az első éve után, vagy akár három szezont is ülhet a padon, mint Aaron Rodgers. Egy nagy katyvasz az egész, és én tényleg elhiszem, hogy az épületben fogalmuk sincs arról, mi lenne a legjobb, de mint minden szerelmes, bemagyarázták maguknak, hogy ő lesz az új Manning, és valahogy majd csak jól jönnek ki belőle.

 

 

Alapvetően nekem nincs bajom azzal, hogy Jones 1/6-ra ment ki, hisz az irányítók szinte mindig reachek. Az ugyanakkor nagyon zavaró, hogy a vak hiten és szerelmen kívül látszólag elképzelésük sincs a New York-iaknak, hogyan kellene őt felépíteni (a Chiefsnél, ha már vele példálóztam, az első perctől fogva egyértelmű volt a terv, amihez tartotta is magát). Így pedig ostobaság volt kiválasztani Josh Allen helyett, aki sokkal biztosabb prospect és sokkal jobb értéket képviselt. Ráadásul létezik olyan, hogy csere, és ha a csapat a paranoián kívül tényleg úgy érezte volna, hogy Jonest kiviszi valaki az 1/17 előtt, akkor nyugodtan feltrade-elhetett volna. Már csak azért is, mert az 1/17-es választásra sem lehetnek büszkék New Yorkban.

 

1/17: Dexter Lawrence, DT, Clemson – Értékelés: D

 

Ez a pick sem lepett meg, több mock drafton is láttam Lawrence-t a Giantshez, de ettől még ez sem tűnik egy jó választásnak. Lawrence alapvetően első körös tehetség, nagy és erős, aki néha oda is érhet az irányítóhoz, de elsősorban futás ellen igazán jó, amit egy sokadik körös, két downos falember is megold.

 

Továbbá ott van a tavalyi harmadik körös BJ Hill és a 2017-ben második körös Dalvin Tomlinson, akik kiválóan beváltak eddig, és melléjük pont semmi szükség nem volt egy első kör közepében kiválasztott DT-re. Arról nem is beszélve, hogy Lawrence azt az ötödik körért elpasszolt, abszolút ligaelit Damon Harrisont hivatott pótolni, aki az elkövetkező két évben nevetségesen keveset keresett volna a mai árakhoz képest (7 és 9 millió dollár). Magyarán a Giants 4,5 millió dollárnyi spórolásért (idén Lawrence 2,5 millió körül fog keresni) és egy ötödik körért cserébe beáldozott egy elsőt úgy, hogy Lawrence minőségileg garantált visszalépés. Bravó.

 

1/30: Deandre Baker, CB, Georgia – Értékelés: B+

 

A Giants a saját 2. körösét, illetve egy extra negyedik és ötödik körös picket adott fel Bakerért, de végre sikerült egy olyan játékost szerezni, aki nemcsak, hogy óriási needre jött, de értéken is abszolút rendben van. Illik a rendszerbe, remek labdaérzéke van, azonnal kezdő lesz és akár WR1-eket is képes lehet kivenni a játékból, ha sikerül megnevelni. Egyedül a feltrade miatt nem tökéletes a pick.

 

 

 

Az első nap háromszor választhatott a Giants, és az utolsó lett a legjobb. Irányító kellett, de úgy reachelni egyért, hogy nincs elképzelés, csak hit, az minimum fejvakarós, de Damon Harrison pótlása sem volt olyan sürgető, hogy az első kör közepét rááldozzák. Baker jó pick, de önmagában kevés. Az első nap értékelése: C-

 

Sok kicsi…

 

A második napon végül csak egy pickje volt a Giantsnek, az is a harmadik kör végén, így nem érdemes ketté venni a második és harmadik napot. Összesen hét játékost szerzett magának a csapat, és sokkal jobban dolgozott, mint az első nap.

 

3/95: Oshane Ximines, DE, Old Dominion – Értékelés: B+

4/108 overall: Julian Love, CB, Notre Dame – Értékelés: A+

5/143 overall: Ryan Connelly, LB, Wisconsin – Értékelés: C

5/171 overall: Darius Slayton, WR, Auburn – Értékelés: A

6/180 overall: Corey Ballentine, CB, Washburn – Értékelés: A

7/232 overall: George Asafo-Adjei, OT, Kentucky – Értékelés: C

7/245 overall: Chris Slayton, DT, Syracuse – Értékelés: B

 

A harmadik körös Ximines futás ellen gyenge, de szituációs pass rusherként már első évében sok snapet kaphat. Illik a rendszerbe, értékben is rendben van, hosszú távon kezdő lehet belőle. Ahogy jó eséllyel Julian Love is kezdő lehet, a Notre Dame cornerét sokan 2. körös tehetségnek is tartották, egyedül a sebessége miatt lehetnek aggályok, de ez a slotban nem feltétlenül fog meglátszani. A negyedk körben ajándék.

 

A két ötödik körös közül az elkapó Slayton tetszik jobban: gyors, kiváló route runner és igazi playmaker, 2017 óta hat 50+ yardos TD-t szerzett. Azonnal kezdő lehet WR3-ként Tate és Shepard mögött, akár a második nap végén is kimehetett volna. Conelly már annyira nem szimpatikus, egyszerre kicsi és lassú, jó esetben csere LB lehet belőle.

 

A hatodik körös Ballentine is jó fogásnak tűnik, remek atléta, gyors, fürge, különösen emberezésben jó, ami a vélhetően majd rengeteget blitzelő Giantsnél különösen előnyös tulajdonság. A rotációba már idén bekerülhet, de a speciális egységben mindenképp lesz majd helye. Kis szerencsével ő, Love és Baker is kezdő lehet idővel, nem lepne meg, ha Janoris Jenkinst jövőre kivágná a csapat (bár ezt talán akkor is megtenné, ha nem mindegyik újonc válna be, 11 milliót lehetne rajta spórolni).

 

 

A két hetedik körös választásról túl sokat nem lehet elmondani. George Asafo-Adjei szó szerint egy no name játékos, akiről egy szót nem írnak az nfl.comon, bár azt azért érdemes tudni, hogy az 1/8-as Josh Allen csapattársa volt az egyetemen és nap mint nap ellene kellett bizonyítania az edzéseken (nem mintha ez olyan sokat számítana). Slayton (igen, kettőt is draftolt a csapat) már jobban tetszik, kifejezetten jó az első lépése, belső pass rusherként elég nagy a potenciál benne, így akár a rosteren is megmaradhat, ami egy 7. köröstől nem rossz teljesítmény. A második és harmadik nap értékelése: B+

 

Összegzés

 

A Giants aktív volt a drafton, voltak is jó húzásai, de az első két pick csúnyán lehúzza az összképet. Jones nem azért problémás, mert reach 1/6-ra, hanem mert nem igazán látszik, hogyan akarnak húzóembert faragni belőle. Lawrence nem egy rossz játékos, de egyértelműen luxuspick, amit egy bottom 5 közeli csapat nem engedhet meg magának – már csak Jones miatt is a támadófalat kellett volna erősíteni, a jobboldali tackle poszt sem lett megoldva, pedig prioritásnak kellett volna lennie (az azóta leigazolt Mike Remmerstől nem lennék boldog). Baker rendben van, ahogy a másik két érkező corner is, a secondaryvel nem lesz baj, a pass rush viszont akkor is minimum kérdéses, ha Ximines beválik, Josh Allen hiányát még nagyon meg fogja érezni a csapat. Értékelés: C-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!