Connect with us

Hír

Éledező botrány az egyetemi fociban

A Florida State University rekordot jelentő harminchatodik Bowl-meccsén vesz részt 27-én. A Bowl-játékok egyfajta extra rájátszást jelentenek, ahová sportújságírók szavazatai alapján lehet bekerülni, így összecsaphatnak az egymással nem találkozó, de ígéretes csapatok. Régen elsősorban mutatványként kezelték, és a mai napig sokszor kihagyják őket a draft első körébe várt tehetségek, de manapság hemzsegnek a megfigyelők az ilyen eseményeken, ugyanis itt van rá az utolsó esély, hogy élesben mondjanak ítéletet a játékosokról.

A Bowl-bejutásnak nagyon szigorú feltételei vannak, ezért is döbbenetes, hogy az FSU úgy került be az Independence Bowlba a Souther Miss ellen, hogy nem teljesítette a feltételeket. A Division I-ben, ahol ezek a Bowl-meccsek elsősorban játszódnak, azok a mérkőzések számítanak bele a beválasztásnál is figyelt mérlegbe, amit olyan csapat ellen játszottak, aminek egyetemén az elmúlt két évben a futballösztöndíjak legalább kilencven százalékát kiosztották. Ez alapján kell legalább hat meccset nyerni, és nemnegatív mérleget felmutatni. A kritérium érthető: olyan meccsek alapján ítélnek meg, amit nem lehetséges tehetségen és létszámon aluli csapatok ellen játszottál.

A FSU 6-6-tal került beválasztásra, azonban a Delaware elleni győzelme nem számít. A Delaware-en azonban csak az ösztöndíjak 87%-át osztották ki, így az FSU csak 5-6-tal állna, amivel sem a hat győzelem, sem a pozitív mérleg nincs meg – ahogy ezt a Redditen bakonydraco szúrta ki.

A probléma ott van, hogy három másik csapatnak viszont meglenne, és ezt sem az FSU, sem az ACC (konferenciaszervezet), sem pedig az NCAA nem vette észre.

Mi történhet akkor? Az FSU benyújthat egy méltányossági kérelmet, hogy hadd játsszanak mégis. A Bowl-meccsekre hetekkel előtte megkezdődnek a meghívások, néhány nappal előtte lehetetlen változtatni, az egészet el kellene tolni. 2012-ben a Georgia Tech-kel szemben méltányosak voltak, és ők 6-7-es mérleggel mehettek a Sun Bowlba, de ott mások voltak a körülmények. Másodikként ki is zárhatnák őket, de ez valószínűtlen, még úgy is, hogy a Western Michigan, a Buffalo, és a UTSA is mehetne a Bowlra. A harmadik eshetőség, hogy az NCAA a különleges körülmények miatt soron kívül engedélyezi nekik a játékot, ami lényegében az első lehetőség, csak a másik irányból.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!