Connect with us

Playbook

A megoldás Shazier pótlására – A dollar defense

Ahogy tolódik a liga a passzjáték felé, úgy jelentek meg a nickel (Amerikában ez a szó jelenti az ötcentest), majd a dime (tízcentes) felállások, a Steelersnél pedig most az úgynevezett dollar formációval próbálkoznak. Egyértelmű tehát, hogy az infláció az amerikaifoci-pályákon is felütötte fejét.

 

[quote arrow=”yes”]A megnevezésre egy pár szóban kitérve: nincs hivatalos neve a Steelers 2-2-7 felállásának, de Chris Adamski dollarnak nevezte el és egyelőre ez ragadt meg, így ezt használom. Van, aki quarternek (25centes, ha már a pénzről beszéltünk) hívja a 7 DB-s formációkat és halfdollarnak a 8 DB-seket, de mivel a quarterback és a halfback is foglalt már a támadók oldalán, így ezek az elnevezések nem igazán ragadtak meg a köztudatban.[/quote]

 

Mit kell csinálnia egy védelemnek, ha második/harmadik és hosszú a szituáció, vagy ha két percen belül kell végigmasíroznia a támadóknak a pályán?

Meg kell állítaniuk a passzjátékot.

És milyen játékosok kellenek ehhez?

Akik

  • tudják siettetni az irányítót
  • jól teljesítenek coverage-ben.

Ha erre nem vagy képes, mehetsz is a kispadra.

Vedd le a két belső linebackered, aki olyan sokat nem segít ilyen helyzetben és vigyél fel helyette két DB-t, aki erősebb coverage-ben. A Steelersnél ilyenkor két védőfalember és 2 külső linebacker van a pályán, az ő feladatuk a passzsiettetés, illetve mögöttük 7 defensive back próbálja megakadályozni az elkapásokat. Ez az alapja a 2-2-7 felállásnak, a Steelers dollar defense-ének.

Honnan jött az ötlet?

Feltételezhetően nagyban közrejátszott a playbookba való beépítésben Ryan Shazier sérülése. Ő ugyanis olyan linebacker volt, aki nem csak futásban, hanem coverage-ben is jól teljesített, tehát őt egyértelmű passzszituációkban sem kellett levinni a pályáról, tehát fel sem kellett merülnie egy linebackermentes felállásnak. A Shazier karrierjét kettétörő sérülés után viszont megváltozott a helyzet.

Coverage-ben ugyanis sokkal jobb, ha egy defensive back fedezi a tight endet vagy a futót. Nem hiszem, hogy sok Steelers szurkoló örülne, ha egy jobb TE-t valamelyik linebackernek (Vince Williamsnek, Jon Bosticnak vagy Tyler Matakevichnek) kellene őriznie. Így viszont nem kell aggódniuk, mert ott fognak állni Keith Butler védőkoordinátor mellett az oldalvonalnál.

Elsőre egyébként kifejezetten furcsa volt, hogy a Steelers Ryan Shazier elvesztése után egyáltalán nem akart új középső linebackert szerezni. Nem hoztak nagyobb nevű szabadügynököt és a drafton sem húztak igazi ILB-t. Ezt nem nagyon értettük, ám ez az új felállás részben magyarázatot adhat erre. Főleg úgy, hogy egész sok használható DB-jük van, ráadásul leigazolták Morgan Burnettet, majd mindenki meglepetésére az első körben draftolták Terrell Edmundsot is. Mindketten safetyk, akik játszhatnak a boxban is, így jól használhatóak majd a dollar defense-ben.

Mire találták ki?

A dollar defense-t tehát elsődlegesen arra találták ki, hogy a passz ellen hatékony legyen. Alapvetően futásra akarják kényszeríteni az ellenfelet olyan helyzetekben, ahol muszáj lenne passzolni. Ezek nyilvánvalóan a harmadik és hosszú, vagy második és nagyon hosszú szituációk.

Igazából a kontrollált káoszelmélet az alapja az egésznek. Ilyen helyzetben van négy olyan játékos a pályán, akik bárhol felállhatnak és snap után is több felé mozoghatnak, az irányítónak pedig ki kell találnia, hogy ki mit fog csinálni. Lehet például Burnett a boxban és Edmunds hátul, vagy fordítva, vagy még sok más kombinációban a többiekkel együtt.

Az, hogy a Steelers egész sokat gyakorolja ezt a formációt arra enged következtetni, hogy úgy látják, nagyon jók lesznek futás ellen és sok ilyen szituációba tudják kényszeríteni az ellenfelet. Ha ez összejön, akkor nagyot nyerhet a Steelers. Viszont ha nem, akkor bukásra van ítélve ez a stratégia és a bele fektetett meglepően sok energia.

Hogy mennyit fogjuk látni 2018-ban? Nehéz megmondani. A Steelers összesen háromszor állt fel így tavaly, mindháromszor a szezonzáró Browns elleni összecsapás alkalmával. Idén persze jóval több idejük volt gyakorolni és az újságírók elmondásai alapján elég sokat is próbálgatták ezt a formációt, így érdemes lesz figyelni, mennyit fognak ilyen formációban felállni.

A háromból ez volt az egyik játék, amikor használta a Steelers a dollar defense-t tavaly. Láthatjuk, hogy nincs LB a pályán, a corner Cam Sutton van a boxban “kvázi-linebackerként”.

 

Milyen extra előnnyel bír?

Alapvetően azt gondoljuk, hogy ez a felállás a passzjáték ellen van kitalálva. Ez így is van, viszont van egy plusz hozzáadott értéke is. A Steelers védőkoordinátora, Keith Butler is megemlítette, hogy a formáció hatásos a futó irányítók ellen is, hiszen gyorsabb játékosok vannak a pályán, elsősorban a védelem második szintjén, akik egy esetleges megiramodás megállításáért lennének felelősek.

A Steelersnek tavaly nagyon meggyűlt a baja DeShone Kizer és Blake Bortles futásaival, miután Shazier megsérült. Bortles futásai konkrétan ahhoz vezettek, hogy a Steelers kiesett a rájátszásból. Arra is fel kell készülnie a pittsburghieknek, hogy idén a Browns és a Ravens is dual-threat irányítót szerzett Tyrod Taylor és Lamar Jackson személyében, így rájuk is fel kell készülniük.

Ez persze már csak egy bónusza a 2-2-7 felállásnak, az alapja továbbra is a harmadik és hosszú, illetve a nyilvánvaló passzszituációk levédekezése és a támadók futásra kényszerítése.

Így nézhet ki a Steelers dollar defense-e:

Minden bizonnyal négy cornerback és három safety alkotja majd ezt a védelmet és mindkét posztról egy mozog be a line of scrimmage környékére “kvázi-linebackernek”, elsősorban Sutton és Burnett lehet erre alkalmas.

  • Szélső CB-k: Joe Haden, Artie Burns
  • Nickel CB: Mike Hilton
  • Dime LB: Cam Sutton
  • Dollar LB: Morgan Burnett
  • FS: Sean Davis
  • SS: Terrell Edmunds

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!