Connect with us

Érdekességek

Ilyen százalékban alkotják az NFL rostereket a draftolt játékosok

Az NFL-be két úton tudsz bekerülni: vagy draftolnak téged, vagy draftolatlanul leigazolnak. Előbbire hét kör áll rendelkezésre, utóbbiból meg feltöltheted a nyári 90 fős rosteredet kényed-kedved szerint. Kis segítséggel megnéztük, milyen százalékban áll össze a 32 csapat rostere.

 

 

Az Over The Cap szerkesztője összeszedte mind a 32 csapat rosterének arányát adott körben draftolt játékosok szerint. Ez néhol csalóka lehet, hiszen sok olyan első körös játékos van, akitől később akár egy kondicionális pickért is szabadulnának, csak vigyék el őket, ez természetesen rontja kicsit az összképet. Ahogy az is, hogy sok draftolatlan, vagy hátsó körös játékost nem adott csapat nézett ki, mégis náluk lett akár sztár, akár jó kiegészítő játékos. Ilyen esetben nehéz eldönteni, hogy a draftolóé vagy a jól használóé az érdem, de most nem ezzel foglalkoznánk, csak nem ártott tisztázni a dolgokat.

 

Az első körös játékosok dominálnak a köröknél, a rosterek 14,3%-át teszik ki. Nincs ebben meglepetés, a bustok mellett azért többségében vagy így, vagy úgy, de használható játékosokat választanak itt ki, még ha nagy százalékban egy csapatnak csak egy első köre van, hiszen azokat ritkábban cserélik el a csapatok. Ahogy abban sincs túl nagy meglepetés, hogy minél lejjebb haladunk, annál kisebb százalékban ragadnak meg a rosteren a játékosok, hiszen a tehetségek is fogynak a draft vége felé.

 

  • 2. kör: 10,7%
  • 3. kör: 10,4%
  • 4. kör: 10%

 

Az első körösök után kisebb szakadék van, ami a 4. körig tart. Nem lehetetlen itt jó játékosokat találni, elég ha csak a tavalyi All-Pro keretre pillantunk.

 

  • 5. kör: 9%
  • 6. kör: 8,4%
  • 7. kör: 5,5%

 

A következő szakadék az 5-7. kör, bár a draft utolsó köre alaposan le van maradva a hatodiktól. Itt a csiszolatlan gyémántok száma egyre csökken, de azért csak sikerült egy Tom Bradyt, Jason Kelce-t vagy Antonio Brownt kihalászni a 6. körben anno, hogy csak a tavalyi All-Próknál maradjunk.

 

Ám ha azt hinnéd, hogy az első körösök uralják a csapatokat, akkor ki kell ábrándítsunk:

 

[quote]Az NFL rosterek 31,7%-át a draftolatlan játékosok alkotják.[/quote]

 

Ha belegondolunk, annyira nem meglepő adat ez, a special teamerek/cserejátékosok nagy része draftolatlan, hiszen be kell férni valahogy a salary capbe, ami 53 játékos esetén nem egyszerű. Ugyanakkor számos játékosnak sikerült a kezdőig eljutnia UDFA-ként, bár nyilván az ő számuk a kevesebb. A 2017-es All-Pro keretbe azért így is befért elsőcsapatosként Andrew Norwell, de Adam Thielen is nominálást kapott a második csapatba.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!