Connect with us

Minden ami NFL

5. éves opció figyelő – a 2018-as class

Május 3-ig dönthetnek arról a csapatok, hogy lehívják-e a 2018-os első körös pickjeik 5. éves opcióját. Ez azt jelenti, hogy az adott játékos még egy évig szerződés alatt állna viszonylag magas, immáron teljesen garantált fizetéssel. Utóbbi  különösen nehéz helyzetbe hoz pár csapatot, így összegyűjtöttük a 2018-as első körösöket és megnéztük, kinek az opcióját hívhatják le.

A szabályok szerint az első körben kiválasztott játékosok 4 éves szerződést kapnak, majd a harmadik szezonjuk után a csapatoknak lehetőségük van lehívni egy opciót, amellyel még egy extra évig magukhoz láncolhatják az adott játékost. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy:

  • Amennyiben a játékos kétszer Pro Bowlba jutott, akkor a posztjának franchise tag értékét kapja meg.
  • Amennyiben egyszeres Pro Bowler valaki, úgy a tansition tag értékét viheti haza.
  • Amennyiben a játékos legalább két szezonban is a snapek 75+ százalékán pályán volt VAGY a három szezont figyelembe véve az összes snap legalább 75 százalékán pályán volt VAGY mindhárom idényben legalább a snapek 50 százalékán pályán volt, akkor a posztján 3-20. legmagasabb fizetés átlagát kapja meg.
  • Amennyiben egyik fenti kitétel sem teljesül, úgy a játékos a posztján 3-25. legmagasabb fizetés átlagát kapja meg

1/1: Baker Mayfield, QB
5. éves fizetés: $18,858M
Opció: LEHÍVVA

Mayfield jól kezdett újoncként, majd egy gyenge második idény után tavaly rájátszásba juttatta a Brownst. Ez elég volt a csapatnak ahhoz, hogy lehívja a QB opcióját, ami mindössze 18,858 millió dollár annak köszönhetően, hogy egyszer sem lett Pro Bowler.

1/2: Saquon Barkley, RB
5. éves fizetés: $7,217M
Opció: 10/10

Az elmúlt évek egyik legnagyobb luxuspickje közel sem futott be akkora karriert, amekkorát vártak tőle a szakértők. A tavaly sérülés miatt csak 19 snapen pályára lépő futó karrierje során 2344 yardot és 17 TD-t szerzett a földön, ebből 1614 jött kontakt után, illetve volt 149 elkapása 1219 yardért és hat TD-ért. Nem lehet azt mondani, hogy rossz játékos, de egy futó esetében minden hosszú távú garantált tartalmon el kell gondolkozni.

Mivel ő Gettleman nagy kedvence (miatta nem választotta ki Sam Darnoldot vagy Josh Allent), így szinte garantáltan le lesz hívva az opciója. Nem mintha rossz döntés lenne, 7,217 millió dollárért egy hozzá hasonló tehetségű futó ajándék.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

1/3: Sam Darnold, QB
5. éves fizetés: $18,858M
Opció: 9/10

Darnoldot annak idején a Jets választotta ki, de idén többek között egy második körös pickért cserébe elcserélte a Panthershöz, így utóbbinak állt jogában dönteni az opcióról. A Carolina menedzsmentje azonnal jelezte, hogy minden bizodalmuk a még mindig csak 24 éves irányítóban van, így már olyan hírek is érkeztek, hogy lehívták az opcióját, azonban ez hivatalosan nem történt még meg. Várhatóan a draft után ezt megejtik majd, de egy kis esély van arra, hogy mégis QB-t húznak az első körben, ebben az esetben ez nem történne meg.

1/4: Denzel Ward, CB
5. éves fizetés: $13,294M
Opció: LEHÍVVA

Az egyszeres Pro Bowler Wardot néha eléggé megtudják égetni, de összességében egy nagyon jó emberezős cornerbacknek számít. A corner az elmúlt három évben ugyan hét INT mellett 11 TD-t is engedett, de a felé szálló labdákból csak átlag 51,6 százalékban lesz elkapás és az irányítóknak engedett 73,7-es passer rating is átlagon felüli.

1/5: Bradley Chubb, Edge
5. éves fizetés: $12,716M
Opció: 8/10

Chubb sem azt a karriert futotta be eddig, amit annak idején jósoltak be neki. Egyszeres Pro Bowler, de nem az a szint: minden ötödik szerelési kísérletét elrontja, emellett zavaróan inkonzisztens és egysíkú a játéka. Ma már egy középszerű pass rusher is könnyedén kap 14-16 millió dolláros szerződést, Chubb a tehetsége alapján elit is lehetne, de ilyen-olyan okokból nem sikerült kihoznia magából a maximumot. Pazarlás lenne elengedni, 12 millió dollárért nem egyszerű jobbat találni.

1/6: Quenton Nelson, G
5. éves fizetés: $13,754M
Opció: 10/10

Mióta a ligában van, Nelson nemhogy Pro Bowler, de All-Pro szinten teljesít, ráadásul mind a három évben az első csapatban kapott helyett. A piaci ára 16-18 millió dollár alsó hangon, garantáltan le lesz hívva az opciója.

1/7: Josh Allen, QB
5. éves fizetés: $23,106M
Opció: 10/10

A tavalyi MVP-forma és az ezzel járó Pro Bowler cím 5 millióval növelte meg Allen opciójának értékét, ezzel némi fejtörést okozva a Billsnek. Az vitán felül áll, hogy le lesz hívva az opció, mindössze annyi a kérdés, hogy idén vagy csak jövőre kap hosszú távú szerződést.

1/8: Roquan Smith, LB
5. éves fizetés: $9,735M
Opció: 8/10

Smith korrekt LB, tavaly második csapatos All-Pro lett a remek coverage teljesítményének hála, de futás ellen nagyon tud szenvedni annak ellenére, hogy kifejezetten magabiztos szerelő. Közel 10 millió dollár ár/érték arányban akár rendben is lehet, de a Bears már idén is hozott pénzügyi áldozatot a defense kárára, így van némi esély arra, hogy nem vállal be egy ekkora fix összeget egy linebacker esetében.

1/9: Mike McGlinchey, RT
5. éves fizetés: $10,88M
Opció: 8/10

Három év alatt 16 engedett sack, 104 engedett nyomás – nem túl impozáns számok. Futásblokkolásban ugyanakkor jól teljesít és nála rosszabb tackle-ök is kaptak hasonló összeget. Nehéz biztosra mondani, de meglepő lenne, ha nem láncolná magához a csapat.

1/10: Josh Rosen
5. éves fizetés: –
Opció: –

Rosent a Cardinals draftolta, majd egy év után elcserélte a Dolphinsba, jelenleg a 49ers tagja. Mivel kivágták, így ha akarná valaki, akkor sem tudná lehívni az opcióját a 2018-as draft legnagyobb bustjának.

1/11: Minkah Fitzpatrick, S
5. éves fizetés: $10,612M
Opció: 10/10

A Dolphins draftolta, majd első körös picket adott érte a Steelers. Már csak ezért is meglepő lenne, ha a csapat elengedné, de emellett a játékával is rászolgált a bizalomra. Az elmúlt két évben Pro Bowler és első csapatos All-Pro volt, öt engedett TD mellett volt 9 INT-je és 11 leütött labdája, tavaly a felé szálló labdák mindössze 45 százalékából lett elkapás. Kevés nála jobb free safety van a ligában.

1/12: Vita Vea, iDL
5. éves fizetés: $7,368M
Opció: LEHÍVVA

Sérülések miatt Vea egyik ötödik éves opció nagyságát növelő feltételt sem teljesítette, így a címvédőnek még könnyebb dolga volt. A 26 éves védő futásmegállításban és pass rush-ban is átlag feletti, ha egészséges tudna maradni, akkor 16-18 millió dollárt is kaphatna.

1/13: Daron Payne, iDL
5. éves fizetés: $8,529M
Opció: 10/10

Ahhoz képest, hogy kortársak, Payne két évvel idősebb Veánál. Emellett egészségesebb is, és bár nem annyira jó pass rush-ban, mint a kollégája, de összességében így is jó teljesítményt nyújt, különösen futás ellen. A 8,5 millió dollár jó ár érte.

1/14: Marcus Davenport, Edge
5. éves fizetés: $9,553M
Opció: 7/10

A Saints annyira win now módban volt, hogy egy extra első kört áldozott azért, hogy Davenportot behúzza. Egyáltalán nem érte meg: a fiatal védő nem tud egészséges maradni, teljes értékű kezdőnek sem lehet nevezni (soha nem volt 533 snapnél többje), leginkább egy jó szituációs pass rusher. A 9,5 millió nem különösebben sok érte, de a Saintsnek alaposan meg kell fontolnia, kire és mennyit költ, mert cap space az jövőre se nagyon lesz.

1/15: Kolton Miller, LT
5. éves fizetés: $9,553M
Opció: LEHÍVVA

Kolton Miller lett az első játékos a 2018-as draft classból, aki megkapta második szerződését csapatától. 3 évre 54 millió dollárért hosszabbított, de emellett a Raiders lehívta a 10,88 milliós opcióját is, vagyis az idein túl négy évre 64 millióért kötelezte el magát a gárda mellett.

Elit fizetést kapott Kolton Miller

1/16: Tremaine Edmunds, LB
5. éves fizetés: $12,716M
Opció: 4/10

Annak ellenére, hogy egyszeres Pro Bowlernek mondhatja magát, Edmunds nem egy kifejezetten jó játékos. Sokat volt a pályán, de semmiben nem emelkedik ki: az ellenfelek irányítói 79,5 százalékos pontossággal és 111-es passer ratinggel dobálnak felé, de futás ellen is sokat hibázik. A sérülésekkel nem volt eddig baja, de sok pénz ez.

1/17: Derwin James, S
5. éves fizetés: $9,052M
Opció: 6/10

James eddig 1468 snapen volt a pályán karrierje során és azokon elit teljesítményt nyújtott. Sajnos ebből 1169 snap újoncként jött össze, így óriási kockázat garantált tartalmat ígérni neki. Egészségesen nem lenne kérdés, de így nem kizárt, hogy hagyja a csapat kifutni az újonc szerződését, és ha idén pályán tud lenni, akkor a szezon végén jöhet egy hosszabbítás vagy franchise tag.

1/18: Jaire Alexander, CB
5. éves fizetés: $13,294M
Opció: 10/10

A Packers szereti elherdálni a top DB-it, de meglepő lenne, ha az All-Pro kaliberű Alexandert nem marasztalná. A 24 éves corner tavaly karrierévet tartott, a felé szálló labdák 48,7 százalékából lett elkapás és 54,3-as passer ratinget értek el az őt célba vevő irányítók. Egyetlen hiányossága, hogy kevés labdát szerez, de a piacon így is top körüli fizetést kapna.

1/19: Leighton Vander Esch, LB
5. éves fizetés: $9,145M
Opció: 4/10

Elit kezdés, minden téren kiemelkedő játék, de az elmúlt két évben kritikán aluli volt LVE játéka. Tavaly 91,7 százalékos pontossággal dobáltak rá az ellenfelek irányítói, futás ellen is sokat hibázott, emellett a sérülésekkel is hadilábon áll. Jelenleg nem nagyon ér 9 millió dollárt, de Jerry Jonesnál soha nem lehet tudni.

1/20: Frank Ragnow, C
5. éves fizetés: $12,657M
Opció: 7/10

Az utóbbi időben a Lions húzott már meglepőt OL-fronton, például amikor elengedte Graham Glasgow-t, így a tavaly All-Pro szinten játszó Ragnow távozása is benne van a pakliban. A 12,6 millió dollár rekord lenne a centerek között, és bár sehol nincs megtiltva egy jobb feltételekkel történő hosszabbítás, bőven van esély arra, hogy az új menedzsment többre értékeli az érte járó kompenzációs picket.

1/21: Billy Price, C
5. éves fizetés: $10,413M
Opció: 2/10

Miután a Jaguars franchise taget tett Cam Robinsonra, már óvatosabb vagyok a bustokkal, de az egyértelmű, hogy Price nem ér 10 millió dollárt. Már az öt is túlzás lenne a három év alatt 1354 snapen pályán lévő, semmiben sem jó falembernek.

1/22: Rashaan Evans, LB
5. éves fizetés: $9,735M
Opció: 2/10

Minden igaz rá, ami például Edmundsra, de neki még a sajtója se jó. A csapat az amúgy jó, de sérülékeny Jayon Brownnak is csak 5,3 milliós fizetést adott egy évre, meglepő lenne, ha nála gyengébb Evans közel duplaennyit kapna, ráadásul teljesen garantáltan.

1/23: Isaiah Wynn, OT
5. éves fizetés: $10,413M
Opció: 7/10

Wynn nem az egészségéről híres, 1204 snapje van három év alatt, de amikor a pályán volt, akkor korrekt teljesítményt nyújtott. Egy korrekt OT-nek nem sok a 10 millió dollár, a kérdés csak az, hogy mennyire tart a csapat az újabb sérülésektől.

1/24: DJ Moore, WR
5. éves fizetés: $11,116M
Opció: 10/10

Moore sorozatban másodjára lépte át az 1000 yardos határt, és bár nem egy red zone célpont, a hasznossága vitathatatlan. A piacon 16-18 millió dollárt is kapna, ehhez képest 11 millióért ajándék.

1/25: Hayden Hurst, TE
5. éves fizetés: $5,428M
Opció: 9/10

A Falcons tavaly egy második körös picket adott a tight endért a Ravensnek, aki bár semmilyen téren nem kiemelkedő, de 5,4 millió dollárért megéri megtartani. Arthur Smith talán kihozza belőle a tehetséget.

1/26: Calvin Ridley, WR
5. éves fizetés: $11,116M
Opció: 10/10

Ahogy Moore-nál, Ridley-nél sem kérdés az opció lehívása. All-Pro szintű játékossá nőtte ki magát, Julio Jones méltó utódja lehet, tavaly 1374 yardot és kilenc TD-t szerzett, három év alatt 3061 yardig és 26 TD-ig jutott.

1/27: Rashaad Penny, RB
5. éves fizetés: $4,523M
Opció: 1/10

Josh Rosen után a draft második legrosszabb pickje. A 25 éves futónak nem volt szerencséje a sérülésekkel, de egészségesen sem tudta kiszorítani Chris Carsont. Pete Carrollék állítólag szeretik és a 4,5 millió dollár nem sok, így van bennem bizonytalanság, de normál körülmények között még csak fontolóra sem szabadna venni az opciót.

1/28: Terrell Edmunds, S
5. éves fizetés: $6,753M
Opció: 6/10

Edmunds sem lett egy jó játékos, de ennek köszönhetően legalább az opciója is vállalható. Hozzá hasonló játékost sokat lehet találni, pláne 6-7 millióért, én nem hívnám le az opciót, de Pittsburgh-ben szeretik a saját draftoltakat.

1/29: Taven Bryan, iDL
5. éves fizetés: $7,638M
Opció: 3/10

Amikor a Jaguars top csapatnak tűnt. Saját jogon Taven Bryentet vitte el a gárda, akiből soha nem lett több, mint egy 2 downos, futás ellen vállalható DT. Nem ér 3-4 millió dollárnál többet, de Cam Robinson után és a rengeteg cap space birtokában megint húzhat egy merészet Urban Meyer.

1/30: Mike Hughes, CB
5. éves fizetés: $12,643M
Opció: 1/10

Borzalmas pick. Hughes 917 snapet volt pályán három év alatt, átlagosan 67,9 százalékos pontossággal és 102,1-es passer ratinggel passzolnak felé, illetve két INT mellett hat TD-t és 857 yardot engedett. Ha nem lenne első körös, már aligha lenne a csapatnál.

1/31: Sony Michel, RB
5. éves fizetés: $4,523M
Opció: 5/10

Nem lett akkora melléfogás, mint Penny, de Michel sem egy jó futó, hiába az újoncként szerzett 1267 yard és a 12 TD. Annyit tud, amennyit a támadófal enged, elkapásokban használhatatlan, egyedül az jó benne, hogy vigyáz a labdára. 4,5 millióért még erős jó indulattal megtartható egy újabb szezonra, de az sem elképzelhetetlen, hogy a piacon még ennyit sem kapna.

1/32: Lamar Jackson
5. éves fizetés: $23,106M
Opció: 10/10

Jacksonnak eddig volt egy nagyon rossz, egy korrekt és egy nagyon jó szezonja (ami egyébként jobb, mint Josh Allen két nagyon rossz és egy nagyon jó idénye). Az nem kérdés, hogy a 2019-es szezon MVP-jének opcióját lehívja a csapat, a Ravensnek azon kell erősen elgondolkodnia, hogy mennyit ér az a tavaly látott korrekt szint, amire jó eséllyel stabilan lehet számítani. A Billshez hasonlóan a Baltimore sem járna rosszul, ha sikerülne eltolni a hosszabbítást 2022-re.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!