Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Javonte Williams

Az idei futó class két húzónévról szólt, Travis Etienne-ről és Najee Harrisről, akik a Clemson és az Alabama üdvöskéiként könnyen vonták magukra a rivaldafényt. Az árnyékukban azonban szép lassan egyre nagyobb figyelmet kapott egy harmadik játékos is, aki szép lassan felcsúszott a boardokon és messziről indulva van egy kis esélye, hogy ő legyen az első kiválasztott running back idén. Ő Javonte Williams, a North Carolina futója.

Williams már egészen kicsi korától kezdve kiváló atlétának bizonyult, gyerekként linebackerként is játszott a futó poszt mellett, de a középiskolában az amerikai futball mellett síkfutóként is sikereket ért el. Azonban a fő célként végig az amerikai futball karrier lebegett a szeme előtt és itt is ragadt meg végzős korára. Jó atléta volt, de nem lehetett azt mondani, hogy ösztönösen kimagaslott volna a korosztályában. Az egyetemre jelentkezésénél például éppen, hogy befért a 100 legjobb futó közé a 94. helyen, ennek megfelelően nem is kapkodtak érte a nagy programok. Williams először a Yale felé kacsingatott, de végül a North Carolinához került. Valószínűleg nem bánta meg a döntését.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az első ami eszünkbe juthat a játékáról, az a hihetetlen egyensúly. Ebben a testalkata segíti, ugyanis egy tömzsibb, de jó felépítésű játékosról van szó, akinek erős lábai vannak, izmos csípője, így az alsótestére tudja összpontosítani a súlyát. Az utolsó évében nem véletlen, hogy ő kényszerítette ki a legtöbb elrontott szerelést az egész ligát tekintve. 75-ször rázta le magáról a szerelni vágyó védőket, amely meccsenként több, mint hatot jelent átlagban. Az első kontakt után pedig 834 yardot tett meg, ami a negyedik legjobb statisztika, pedig messze nem őt használták a legtöbbet a classban.

 

Az elrontott szerelések azonban nem csak abból eredtek, hogy jó az egyensúlya, hanem játékstílusából is. Williams ugyanis igazi szörny mentalitással fut. Nem ő a legnagyobb darab running back a classban, nem is ő a legizmosabb, de a mentalitásával mindent kompenzál. Nem ijed meg a legnagyobb védőktől sem, bátran áll bele az ütközésekbe. Vállait jól használja, megfelelő magasságba viszi ütközésnél, így nem könnyű ledönteni a talpáról. A testsúlyát végig alacsonyan tartja és lábai segítségével kezdeményezi az ütközést, amiket könnyedén hord ki.

 

Futóhoz képest a kezeit is sokat használja, szeret stiff armokat osztogatni, áthúzni magát blokkokon vagy lendületet venni tumultusban azzal, hogy ellöki magát. Mivel nehéz levinni, ezért nem meglepő, hogy sok hosszú futása volt karrierjében. Szám szerint csak tavaly 27 darab legalább 15 yardos futása, ami szintén top3-as statisztika.

Mivel a súlypontja mindig alacsonyan van, ezért nincs gondja az irányváltásokkal sem. Nem rendelkezik Etienne féle villám léptekkel, de ha be kell vágni egy lyukba vagy csak egy hirtelen cutot kell csinálni, akkor abban a jobbak közé tartozik.

A passzjátékban betöltött szerepe ugyan nem volt nagy, de rövidebb checkdownoknál, illetve swing útvonalaknál elég hasznos játékos. Ha lendületből kapja a labdát és úgy gyorsíthat fel, akkor nem sok védő viszi le egy az egyben egyetlen ütközéssel.

 

Rövid yardos szituációknál és goal line helyzeteknél kifejezetten hasznos lehet a harcossága, agresszivitása és hogy nehéz levinni még akkor is amikor egyszer már leütközted. A mentalitása szintén példa értékű. Nem csak megküzd minden egyes yardért, de a lelkét is beleadja a küzdelembe. Szintén jó csapattársnak nevezhető, biztatja társait és nem frusztrálja ha éppen nem lehet pályán.

Gyengeségek

A sebessége nem az igazi. Hosszú sprinteknél utol fogják érni, kevés home runja lesz a profik között. Nem egy igazán hirtelen léptű futó. Egy-két irányváltás benne van a játékában, de nem fogunk tőle látni olyat, hogy hosszú másodpercekig ugrál a védők között, majd hirtelen kilő.

 

Nem feltétlen a legjobbak az ösztönei sem és a látása sem mindig megbízható. Kevés igazi nagy helyzetet teremt meg magának. Várja a lyukakat, ahova aztán teljes erőből bezúdul, de nem olvassa ki előre, hogy mit kellene csinálnia.

Az utolsó évében teljes munkamegosztásban dolgozott társával, Michael Carterrel és szinte teljesen osztoztak a terheken, így nehéz megítélni milyen terhelést bírhat, mint bell cow back. A testfelépítése és izomzata ugyan megvan a nagy terheléshez, de élesben nem derült ki, hogy akár egész mérkőzéséken a nyakába veszi-e a teljes futójátékot.

Ezzel szorosan összefügg, hogy inkább Carter volt a passzjáték felelős RB, így itt is kérdések merülhetnek fel. Williams ugyan megmutatta, hogy képes elkapni a labdát (bár a labdaérzéke sem legendás) és meg tud egyszerűbb útvonalakat futni, de nem volt rákényszerítve hogy az útvonal fa teljes egészét használja.

A nagyobb mérkőzéseken az erős védelmek levették a pályáról és nehezen élt meg az agresszív stílusából. Ha az ellenfeleknek stabilabb védői vannak a futójáték semlegesítéséhez és főleg ha a támadófal által nyitott lyukakat limitálják, akkor Williams méregfogát is kihúzzák.

Összeségében

Williams egy agresszív futó, akinek kiváló egyensúlyérzéke van, ezért rengeteg kikényszerített szerelés fűződik a nevéhez. A harcos stílusa szimpatikus lehet a csapatok számára, de egyelőre Williams nem tűnik egy three down backnek a profik között. A passzjátékban betöltött szerepe erősen kérdéses és fejlesztésre szorul, illetve nem kapott nagy terhelést sem. Mindezek ellenére csak Etienne és Harris lehet versenytára a classban és bizonyos szempontokat figyelembe véve még náluk is jobb. Van rá némi esély, hogy ő lesz az első elkelő running back, de erre jó oddsokkal lehet jelenleg fogadni, mert a papírforma szerint inkább a második vagy a harmadik lehet a neve a poszton. Valószínűleg a második kör elejéig kell várnia, hogy elkeljen, de a második nap közepére már alighanem lesz csapata.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!