Connect with us

Draft

Andre Dillard

Az idei draft class elég jól néz ki támadófalemberekből, az egyik első körös tehetség pedig az az Andre Dillard, akit mintha a jelen, vagy a jövő NFL-jébe teremtettek volna, hiszen ugyan futójátéknál akadnak problémái, pass protectionben párját ritkítja.

Mivel a Washington State-en air raid rendszerben játszanak, így egyből sok kérdőjel kerülhet egy támadófalember neve mellé. Hiszen ebben a rendszerben rengeteget passzol a csapat (tehát egy tackle keveset blokkol futójátékhoz) és ezek szinte kivétel nélkül villámgyors passzok (tehát nem kell sok időt töltenie pass protectionben, nem kellett hosszan hátralépnie). És vannak is ilyen kérdőjelek Andre Dillard kapcsán, mégis egyértelműen az első körben fog elkelni és sokan a legjobb passzblokkoló játékosnak tartják az idei drafton.

Dillardnak prototípikus méretei vannak (196 centi magas, 143 kiló) és ugyan a karjai nem a leghosszabbak, megvannak a fizikai adottságai, hogy kiváló tackle legyen belőle a profik közt.

Passzblokkolás

A legnagyobb erőssége Dillardnak az, hogy borzasztóan könnyedén mozog. Nagyon könnyed a pass setje, erőlködés nélkül lép hátra pass protectionbe. Az oldalirányú mozgása is kiváló, nagyon jól tudja tükrözni a védők mozgását. Ebben a vonatkozásban meg kell említeni, hogy kick stepet nem nagyon kellett végrehajtania, amit meg kell majd tanulnia és az első lépését ki kell javítania, mert előfordul, hogy false stepeket hajt végre, amivel hátrányba kerülhet a profik közt. Passzblokkolás esetében nagyon jó a technikája is, jól használja a kezeit és így sok rush move ellen hatékony tud lenni.

Érdekes, hogy a mellkasát sokszor szabadon hagyja, így ide be tudnak támadni a pass rusherek, azonban nagyon türelmes és ezzel együtt nagyon jól “fogadja” a pass rushereket, jól le tud horgonyozni és kezeivel le tudja verni a támadást. Nagyon jó összhangban vannak a lábai és a kezei, ez sokat segít az ilyen támadások letörésében.

Ugyan jól “fogadja” a pass rushereket, nem ártana, ha kicsit agresszívabb lenne és néha ő próbálna meg előbb támadni. Az első ütése azonban nem elég erős és sokszor nem is megy jó helyre, így ezt kevésbé használta és ugyan az egyetemen nem jött ki belőle rosszul, jobb bull rusherekkel meggyűlhet a baja a nagyok közt.

Dillard nagyon magas futball IQ-val rendelkezik, stuntokkal nem lehet zavarba hozni, könnyedén adja át emberét a guardnak és veszi fel a keresztező védőt. Mint az alábbi játéknál:

 

Futásblokkolás

Mivel nagyon mobilis játékos, így könnyedén mozog térben. Jól találja meg a célpontját és mozgás közben is jól tud blokkolni. A második szintre felérve, outside zone futásoknál, screeneknél és húzásoknál is jól használható játékos.

Az erejével azonban akadnak problémák és ezek nyilvánvalóan elsősorban futójátéknál jönnek elő. A támadási ponton a védők általában el tudják nyomni és le tudnak jönni a blokkjairól. Pozitív tulajdonsága azonban, hogy ki tudja zárni a pass rushereket az útból a szélre, így lyukat nyitva középen a futónak. A technikája sem jó futójátékoknál, túlságosan előredől sokszor, így egyensúlyát veszti, illetve a kézhasználata sem ideális. A passzjátéknál említett jó ütés hiánya itt is kiütközik.

Összességében Dillard egy nagyon magas plafonnal rendelkező játékos, aki pass protectionben könnyedén a legjobbak közé kerülhet az NFL-ben is, hiszen annyira könnyed a mozgása, hogy azt nem lehet tanítani. Egy sokat passzoló csapat nagy hasznát veszi majd, ellenben egy főleg futásokkal operáló franchise-nál szinte szóba sem jöhet a draftolása, hiszen ez egyértelmű gyenge pontja a játékának. Erősödnie kell és fizikálisabban kell játszania, de a mai pass-heavy NFL-ben nagyon kelendő lesz az, amit ő hihetetlenül jól csinál.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!