Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Folytatódik a menetelés a Vikingeknél?

A Minnesota Vikings megcáfolva minden kétkedőt behúzta a saját csoportját a 2015-ös bajnokságban, és csak egy hajszálon múlt, hogy a rájátszásban nem mentek tovább. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, de nem eszik olyan forrón azt a kását.

 

Cap-helyzet

 

A Vikings jelenleg 24,8 millió dollárból gazdálkodhat, amivel az erős középmezőnyben vannak a ligában. Mivel olyan játékosuk, akinek számottevően magas fizetést kéne adni nem nagyon van, ezért nem olyan kevés ez a pénz. A három legmagasabb fizetésért játszó játékosuk közül Adrian Peterson maximálisan nyugodt lehet, a 2015-ös bajnokságban a legtöbb yardot tette meg a földön, alapköve a támadógépezetnek, akkor is, ha már 30 felett van. Ő jövőre 11 millió dollárt foglal majd el a Vikings sapkájából, se bár halott pénz nélkül elküldhető lenne, erre egészen biztosan nem fog sor kerülni.

 

mikewallace2-600x400

 

A másik két 10+ milliós éves átlaggal rendelkező játékos viszont nem érezheti magát ennyire stabil jövőképpel. Mike Wallace 2015-ben került a lilákhoz nagy reményekkel, éves átlagban 12 millió dolláros szerződéssel. Utolsó három éve alatt egyetlen egyszer sem lépte át az 1000 elkapott yardot, tavaly írd és mond 473 yardig és 2 TD-ig jutott. Jövőre 11,5 millió dollárt keresne, ezzel a nyolcadik legjobban fizetett elkapó lenne a ligában. Akárhonnan nézem, ez nem áll összhangba a teljesítményével, akkor sem, ha a Vikings főleg a futójátékra helyezi a hangsúlyt. Pechére semmilyen már kifizetett tartalom nem szerepel a könyvelésben a neve mellett, ezért halott pénz nélkül elküldhető, ezzel 11,5 millió dollár extra helyet felszabadítva.

 

A másik igen magas fizetéssel rendelkező játékos a vakoldali tackle, Matt Kalil. Az ő helyzete meglehetősen érdekes. Alapvetően nincs agyon fizetve, éves átlagban 4,9 millióért írta alá a szerződését, ami egy jó LT-ért nem egy egetverő összeg. Igen ám, de Kalil messze van a jó LT-től és a backloaded szerződése értelmében idén már 11 millió dollárt tehetne zsebre. Kalil tavaly 44-szer engedélyezte a szemben érkező védőnek, hogy nyomást helyezzen Bridgewaterre, ebből 5,5 sack született. A PFF kemény 46,9-es overall grade-del jutalmazta a tavalyi munkásságát, ami köbö annyit tesz, hogy cserejátékos cseréjének a vizesfiúja lehetne. Ez azért nyilvánvalóan túlzás, de Kalil játéka nem ér ennyi pénzt, az is biztos. Dead money nélkül elküldhető.

 

phil

 

A másik tackle, Phil Loadholt a tavalyi offseason alatt elszenvedett Achilles-ín szakadás miatt a teljes szezont kihagyni kényszerült. Szerződése utolsó évébe lép idén, gyógyulásától függően kivágásával 6 millió dollárt szabadíthat fel a csapat, 1,75 millió dead money mellett.

 

Mint látható a Vikings könnyedén meg tudná duplázni a rendelkezésére álló pénzt, kérdés kit, hogyan tudnának pótolni, de az biztos, hogy a fenti játékosokat sokkal olcsóbban is pótolni tudnák.

 

Szabadügynökök

 

A legnagyobb nevű szabadügynök játékosuk Chad Greenway. 9 szezont húzott le eddig a liláknál, két éves, 12,6 milliós szerződésének végére ért a linebacker. Tavaly 12 mérkőzésen volt kezdő, 56 tackle-t, 2,5 sacket és egy INT return TD-t szerzett, Barr mellett nem nagyon tudott érvényesülni. Kétségtelen, hogy lehetne nála jobb játékos a linebacker sorba, de nem feltétlen ez a prioritás most a csapatnál, ezért egy további rövidtávú szerződés kinézhet neki, persze olcsón, hiszen eléggé visszafogott játékot mutatott.

 

Minnesota Vikings v Oakland Raiders

 

A secondary két tagjának is lejár a szerződése, Terence Newman és Andrew Sendejo is szabadügynök lesz idén. Newman tavaly érkezett a Bengalstól, 13 szezont húzott le a ligában, túl van már a zeniten. Egy évre kapott 2,25 millió dollárt az idén 37 éves cornerback, ennyit bőven megér a játéka további egy évet a Minnesotának. Rutinja bőven megvan és ennyi idősen is tartja a lépést a fiatalokkal. Sendejo hosszabbítása már nem ennyire egyértelmű, Harrison Smith árnyékában mondjuk nem könnyű érvényesülni. Ez mondjuk nem elég indok a pályán nyújtott gyenge teljesítményre. Nem lehet biztos a folytatásban.

 

A holtszezon egyik legfontosabb feladata lesz az OL összetákolása. Számtalanszar láthattuk, ahogy Bridgewater az életéért fut, és ilyenkor hajlamos nagyon rossz döntéseket hozni. Gondoljunk csak a Packers ellen bemutatott balkezes löbbölésére. Teljesen feleslegesen vállalt kockázatot egy végtelenül gyengén eldobott labdával, aminek természetesen interception lett a vége. Peterson se lesz fiatalabb és ha Teddy kezébe kell majd adni a stafétát könnyen bajba lehet az offense ha nem védik meg eléggé. Valamint egy jó WR se ártana Diggs mellé, legalább egy olyan aki megéri a fizetését, nem mint Wallace.

 

A védelem oldaláról a linebackerek közé kéne egy olyan játékos akinek a játéktudása nem marad el fényévekkel Barrétól. Ugyanez a helyzet a safetyknél, csak ott Simth lóg ki felfelé, de nagyon. Valamint cornerback poszton is jó lenne már most gondolni a jövőre.

 

Nehéz lesz a tavalyi eredményt elérni ebben a csoportban, a Packers konstans PO csapat, a Bears töretlenül fejlődik, a Lionsban pedig akármelyik évben benne van, hogy elcsípnek egy helyet a rájátszásban. Tavaly elérték a maximumot, amit ebből a keretből ki lehet hozni, nehéz lesz a további előrelépés. Ahogy renningan kommentálta a Bears poszt alá, hiába van elkölthető pénzük, nagyon sok csapatnak van és az FA felhozatal nem közelíti meg a tavalyit. Ütőképes ajánlatot kell lerakniuk a kiszemeltek elé ha Minnesotába akarják őket csábítani.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!