Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Solomon Thomas

 

A 2017-es pass rusher class többi szereplőjét Myles Garrett teljesen elhomályosítja, pedig akadnak rajta kívül is igazi gyöngyszemek a tengerben. Ilyen a következő írás alanya is, Solomon Thomas, aki még nem is biztos, hogy igazi pass rushernek nevezhető. Ugyanis a profik között nagyon nehéz lesz neki posztot találni, de ha valaki felismeri, miben is veheti igazán hasznát a játékosnak, akkor könnyen aranyra lelhet.

 

 

Solomon Thomas, a Stanford védőjátékosa egy igen különleges játékos. Bemutatását azzal kell kezdeni, hogy megpróbáljuk meghatározni igazi posztját, de már itt bajba kerülünk. A legmegfelelőbb poszt számára a defensive tackle lenne 4-3-as rendszerben, de ehhez igen alulméretezett, ugyanis 120 kg körül mozog, ami a profik között nem éppen megfelelő. Igazából a 3 technique vagy 4i technique poszt lehetne a megfelelő számára, de ehhez egy jó 15kg-ot fel kéne szednie. Nem elképzelhetetlen persze sem 4-3-as defensive endként, sem 3-4 defensive endként, de kevésbé lenne hatékony jelenlegi tudása alapján. Sokak szerint az lenne ideális számára, ha 4-3 endként lenne fent az első két down alkalmával, majd a harmadik downra bemenne tackle-nek.

 

Ahhoz, hogy lássuk miért is ilyen nehéz elhelyezni nézzük meg kicsit, mik a főbb jellemzői játékának. Thomas se nem olyan gyors, mint az NFL legjobb defensive endjei, se nem olyan fürge az első lépése, mint az igazi pass rushereknek, de még csak nem is olyan nagydarab és erős, mint a legjobb defensive tackle-ök. Ezek ellenére mégis eredményes tud lenni. Igazi tudása a technikájában, ösztöneiben és reagálási idejében rejlik.

 

 

Az egyik legjobb technikával operáló játékos az elmúlt évek draftjait figyelembe véve. Kezeit nagyszerűen használja, már azelőtt leüti, kikerüli a blokkot, mielőtt a támadófalember fogást tudna találni rajta. Lábait és testét tökéletes egyensúlyban tudja mozgatni, átfér olyan blokkok közt is, ahol hely nem nagyon látszik. Elbír bármilyen blokkolási formával, mind ellen megvan az ellenszere. Reakcióideje nagyon gyors, így a játék elején ő üt először, ha pedig így melléd ért, nehéz szabályosan visszatartani.

 

Ösztönösen ismeri fel a játékokat, így főleg futás ellen hatékony, tudja melyik gapen keresztül érkezhet a futás, így meg tudja állítani a lyukak nyitását vagy az érkező futót. Nagy testéhez mérten könnyedebben mozog, a line of scrimmage vonalán furcsának tűnhet a sebessége defensive linemanhez képest.

 

Kiválóan alkalmazza a bull és a speed rusht is, a fal belsejéből indulva kevés guard tudja lereagálni a sebességét, de ha erőből kell megoldania a dolgot, az is sikerül neki. Sokoldalú a „támadási” repertoárja, nagy testéhez képest a spin move-ot is képes alkalmazni, de ha úgy észleli, hogy erőből kell felnyomni az irányítóra az emberét, azt is megteszi.

 

 

Sokoldalúságának hála a bevezetőben említetteknek megfelelően, három poszton, két különböző formációban is használható lehet az NFL-ben. Gyorsan tanul, így bármely csapat formációjában megtalálhatja a helyét.

 

Ez azonban elrettentő lehet. Mégpedig az, hogy nincs valódi posztja, helye, amely aggodalomra ad okot azon csapatok számára, akiknek nincs szilárd elképzelése arról, hol szeretnék őt alkalmazni. Egy defensive endhez képest kicsit lassú és kevésbé fürge az első pár lépése, egy tackle-höz képest pedig iszonyúan alulméretezett. Persze nem kizárt, hogy felszedjen pár kilót a hónapokban, de nem gondolom, hogy ez olyan zökkenőmentesen menne.

 

Szerencsére ezen az egy red flagen kívül (ha ez annak mondható), nem túl sok negatívumot lehet felsorolni nála. A double teamekkel gyakran megszenved, nem igazán találja ilyenkor, mit is kéne kezdeni, de a játékosok nagy része nehezen bír el double teammel, ráadásul ezzel másoknak nyit lehetőséget. Amit még kritika érhet, az a pass rusher hatékonysága. Rengetegszer töri át a blokkot, de ritkán váltja a siettetést sackre vagy akár hitre is. Hajlamos elszállni az irányító mellett, így pedig nem mindig ér sokat az erőfeszítése.

 

Összességében Thomas értéke a sokoldalúságának köszönhető, de ez egyben a legnagyobb gyengesége is. Egy olyan csapatnak, aki tudja esetleg előzőleg már, hogy hogyan és hol szeretné használni aranyat érhet, de ha kísérletezgetni kezdenek vele ötlet nélkül, annak nagy bust is lehet a vége. A top15-ben simán elkelhet, a főleg futásmegállításban hasznos játékos és több csapat boardján is előkelő helye lehet. Nem kizárt, hogy már igen korán a Jaguars vagy a Bears kirántja, de később egy Saints pick is lehet a dologból.

 

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!