Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2022 – V. rész

Zárjuk az uborkaszezon sorozatunkat, ahol az 50 általunk legjobbnak gondolt játékos listáját közöljük. Jöjjön a krémek krémje!

A listát 4 szerkesztő (Balázs, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. Az összpontszám megállapítása során nem szűrtük ki a szélsőséges értékeket, de a tie-breakerek eldöntésénél ez volt a döntő. 

50. Marlon Humphrey, CB, Ravens
49. Cameron Jordan, Edge, Saints
48. Tyron Smith, OT, Cowboys
47. Jeffery Simmons, iDL, Titans
46. Chase Young, Edge, Commanders
45. Tristan Wirfs, OT, Buccaneers
44. Jonathan Taylor, RB, Colts
43. JC Jackson, CB, Chargers
42. DeAndre Hopkins, WR, Cardinals
41. Tre White, CB, Bills
40. Ronnie Stanley, OT, Ravens
39. Von Miller, Edge, Bills
38. Mark Andrews, TE, Ravens
37. Derrick Henry, RB, Titans
36. Joel Bitonio, G, Browns
35. Terron Armstead, OT, Dolphins
34. Deebo Samuel, WR, 49ers
33. AJ Terrell, CB, Falcons
32. Derwin James, S, Chargers
31. Cameron Heyward, iDL, Steelers
30. Micah Parsons, LB, Cowboys
29. Kevin Byard, S, Titans
28. Fred Warner, LB, 49ers
27. AJ Brown, WR, Eagles
26. Quenton Nelson, G, Colts
25. Chris Jones, iDL, Chiefs
24. Deshaun Watson, QB, Browns
23. Ja’Marr Chase, WR, Bengals
22. Jaire Alexander, CB, Packers
21. George Kittle, TE, 49ers
20. Joey Bosa, Los Angeles Chargers
19. Zack Martin, G, Dallas Cowboys
18. Justin Jefferson, WR, Vikings
17. Travis Kelce, TE, Chiefs
16. David Bakhtiari, OT, Packers
15. Joe Burrow, QB, Bengals
14. Tyreek Hill, WR, Dolphins
13. Justin Herbert, QB, Chargers
12. Cooper Kupp, WR, Rams
11. Trent Williams, OT, 49ers

10. Nick Bosa, San Francisco, 49ers, 194 pont

Tavalyi helyezés: 34.
Idei helyezések: 9., 11., 13., 17.

Nagyot lépett előre Bosa tavalyhoz képest, és nem véletlenül. Rájátszással együtt 88 nyomást generált és 21-szer zsákolta be az ellenfelek irányítóit, volt két leütött passza, 46 stopja és öt kiharcolt fumble-je, ráadásul a tackle hatékonyságán is javított, mindössze öt elrontott szerelési kísérlete volt egész évben. Mindezt úgy, hogy a szélen folyamatosan duplázták és egyértelműen ő volt az a védő, akit az ellenfelek támadókoordinátorai ki akartak venni a játékból. Ráadásul nem csak agyonnyert meccseken, a legrosszabb támadófalak ellen dominált: a 49ers sorsdöntő, Rams elleni utolsó fordulós meccsén és a rájátszásban (Rams, Packers, Cowboys) összesen 17 nyomásgyakorlás és hat sack került a neve mellé. Röviden: elit.

9. Davante Adams, Las Vegas Raiders, 197 pont

Tavalyi helyezés: 11.
Idei helyezések: 10., 11., 12., 14.

Cooper Kuppnak történelmi idénye volt, de ez sem volt elég, hogy Adamst beelőzze. A Packers korábbi és a Raiders jelenlegi sztárja egyszerűen megállíthatatlan és konkrétan hiba nélkül játszik: tavaly csak Kuppnak és Deebo Samuelnek volt több yardja útvonalfutásonként (2,81), mindössze négy elejtett labdája volt 177 célbavételből, a 88 szerzett first down is a második legtöbb volt, de az 1643 yard és 11 TD is magáért beszél.

8. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers, 211 pont

Tavalyi helyezés: 4.
Idei helyezések: 1., 6., 8., 18.

Rodgers sorozatban másodszor lett MVP és abszolút lehet érvelni mellette: a TD/INT aránya (37/4) szokás szerint embertelen, és ugyan csak 4340 yardot passzolt 17 meccsen (rájátszással együtt), de ennek leginkább az volt az oka, hogy olyan hamar bucira vert mindenkit a Packers, hogy nem kellett erőlködni. Hogy mégis rontott négy helyett tavalyhoz képest, az leginkább az én szavazatomnak (18.) köszönhető: a Brady-Rodgers párost nálam beelőzte az Allen-Mahomes duó, illetve MVP-cím ide vagy oda, a rájátszásban mutatott sokadik leolvadás és gyenge játék után nem tudtam sokra értékelni, hogy az alapszakaszban 16-ból 13-szor kijön belőle az állat. Így is a negyedik legjobb QB nálam és a listán is, és talán Adams távozása is segít neki – hátha most megtalálja az üresen lévő elkapót a szezon legfontosabb drive-jában.

A 7 játékai – Zorro, Tomahawk és az űrlény

7. Jalen Ramsey, CB, Los Angeles Rams, 216pont

Tavalyi helyezés: 3.
Idei helyezések: 4., 5., 7., 12. 

Ramsey megítélésén ejtett némi csorbát a Bucs és a Bengals elleni PO-meccs, amikor is 117,2-es és 137,5-ös passer ratinget engedett az ellenfél irányítóinak (vissza is esett négy helyett tavalyhoz képest), de ezzel együtt is más szintet képvisel, mint a liga többi cornere. Őt nyugodtan el lehet küldeni blitzelni, rá lehet állítani a futóra vagy a tight endre a slotban, illetve az esetek döntő többségében a legjobb elkapókat is leszedi a pályáról. Nem volt nála nagyobb playmaker corner tavaly, és bár a nagy szája miatt szeretik felnagyobbítani minden egyes hibáját, még így is messze neki van a legkevesebb a poszton.

6. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers, 216 pont

Tavalyi helyezés: 5.
Idei helyezések: 3., 3., 9., 13. 

Tom Brady nem öregszik, a Rams ellen mutatott feltámadás miatt pedig majdnem elveszítettem az egyik ujjam (szó szerint): egyszerűen nem lehet a GOAT ellen fogadni semmilyen helyzetben és jó eséllyel idén is a Bucs lesz az a csapat, amit le kell győzni a bajnoki címért. Brady tavaly 5316 yardot és 43 TD-t passzolt, mindkettővel vezette a ligát, és bár a 12 INT-je soknak tűnik, de mindezt 15 turnovert érő passzból hozta össze, szóval extrém balszerencsés volt (Rodgers 12 rossz passzából csak négyet húztak le az ellenfelek védői). A szezon kezdetére már 45 éves lesz, a pesszimistábbak már 8-10 éve várják, hogy végre bezuhanjon, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez meg is történik.

5. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns, 218 pont

Tavalyi helyezés: 10.
Idei helyezések: 4., 5., 6., 11.

Végre egy korábbi 1/1-es pass rusher, aki abszolút hozta azt, amit elvártak tőle. Kiváló futás ellen, nem halmozza az elhibázott szereléseket és brutálisan hatékony pass rush-ban – Garrett tavaly 28 százalékos pass rush win rate-tel dolgozott, ami a legjobb volt az egész ligában. Emellett a nagy játékok is jöttek, a 16 sackje a harmadik legtöbb volt a ligában, miközben hiába volt ott Jadeveon Clowney a túloldalon, így is rá figyelt mindenki. Nem igazán van olyan pont Garrett játékában, amibe bele lehet kötni, hisz még zászlókat sem dobálnak rá – valahogy így néz ki egy tökéletes pass rusher.

4. TJ Watt, Edge, Pittsburgh Steelers, 219 pont

Tavalyi helyezés: 8.
Idei helyezések: 5., 5., 7., 8.

22,5 sack után nem csoda, hogy Watt lett a legjobb pass rusher a listán. Persze mondhatnánk, hogy 17 alapszakaszmeccses szezonban jött össze a csúcsbeállítás, de Watt mindössze 15 meccsen lépett pályára tavaly és 130 snappel kevesebbszer támadhatta az irányítót, mint mondjuk Garrett. A hatékonysága tehát lehengerlő, emellett futás ellen is kiváló volt, leütött hat labdát és kiharcolt öt fumble-t is. Kicsit sok szerelést ront el (19,6 százalék), de ez legyen a legnagyobb baj egy olyan játékos esetében, aki az elmúlt négy évben 65 sacket szerzett.

3. Josh Allen, QB, Buffalo Bills, 230 pont

Tavalyi helyezés: 38.
Idei helyezések: 2., 2., 3., 7.

Az egy dolog, hogy az alapszakaszban MVP szinten játszott, de amit a rájátszásban leművelt, arra nincsenek szavak és a világ igazságtalansága, hogy 77,4 százalékos pontossággal, 10,3 yard/passzkísérlettel, kilenc TD-vel és nulla INT-vel, 149-es passer ratinggel még AFC-döntőbe sem jutott be. Allen végérvényesen bebizonyította, hogy egy elit játékos (meg is látszik a 35 helyes felmozgásán), akiből minden további nélkül Hall of Famer lehet és ő az elsődleges oka, hogy az AFC-ben talán a Bills az a csapat, amit le kell győzni a Super Bowlhoz.

2. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs, 232 pont

Tavalyi helyezés: 1.
Idei helyezések: 1., 2., 3., 6.

Gyakorlatilag bevághatnám ide azt, amit Allenről írtam. Nem nagyon lehet ezt tovább ragozni: Mahomes egy elit pontossággal, karerővel, atletikussággal és játékintelligenciával rendelkező fiatal irányító, aki mindenre is képes. Érdekes lesz látni, mire megy majd Tyreek Hill nélkül (ahogy Aaron Rodgers Davante Adams nélkül), de nincs kétségünk afelől, hogy Mahomes továbbra is tartani fogja a szintet.

1. Aaron Donald, iDL, Los Angeles Rams, 236 pont

Tavalyi helyezés: 2.
Idei helyezések: 1., 1., 2., 4.

Nem igazán van mit mondani a Super Bowl igaz MVP-jéről, elég csak megnézni ezt az ábrát:

Donaldot szinte folyamatosan duplázták tavaly (is), és mégis a második legjobb pass rush win rate-et produkálta a ligában. A szezont 86 nyomással és 15 sackkel zárta, ebből 23 nyomásgyakorlás és négy sack a rájátszásban jött, többek között eldöntve a 49ers és a Bengals elleni meccseket is. Azt sem túlzás kijelenteni, hogy ő minden idők talán legjobb védőjátékosa, konkrétan bajnoki címet ért a Ramsnek a jelenléte.

Az egyéni listáink pedig így néznek ki:

fk top 50

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!