Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – David Njoku

David Njoku a mai passzorientált ligában a tökéletes tight end prototípus lehet: gyors, magas, felmegy az egekig is a labdákért, a szélen és középen is hatásos fegyver lehet, valamint tökéletes red zone célpont. Sok irányító csak álmodozik hasonló fegyverről, de természetesen nála is igaz, hogy a jó dolgoknak vannak árnyoldalai is. Utoljára a 2006-os NFL Drafton került két tight end is az első körbe, hosszú idő után most 2017-ben is nagy esély van erre.

 

 

A mindössze 20 éves Njoku kiválóan teljesített a februári Scouting Combine során, ahol az első körre is esélyes játékos csak még feljebb tornászta magát sokak szemében. Középiskolában magasugró bajnok lett egy országos versenyen, így nem lepődünk meg azon, hogy ebben a számban a legjobbak közé tartozott a tight endek közül. Hurricanes tight endként nem kerülheti el a Greg Olsennel való összehasonlításokat sem, és a combine-on mutatott teljesítménye sem tér el sokban a Panthers klasszisának számaitól.

 

Képes az egekbe is felmenni 1-1 labdáért, és rendre meg is nyeri a légi párharcokat, melyeket a Hurricanes irányítója, Brad Kaaya nagyon tudott díjazni. Emiatt nagyon jó red zone célpont lehet az NFL-ben, de nem csak itt használható a passzjátékok során.

 

 

Njokut még elkapóként hozta el a Hurricanes 2014-ben, viszont redshirt freshmanként nem lépett pályára ebben az évben, de nem unatkozott ez idő alatt. A csapatot akkor edző Al Golden nem elkapóként, hanem inkább tight endként tekintett a 18 éves Njokura, ezért meg is kezdte a padon töltött éve alatt a játékos átképzését, amiért már nem ő, hanem Mark Richt aratta le a babérokat. Njoku lett az egyik legveszélyesebb fegyver az egész ligában, a tight endek közül messze neki volt a legjobb YAC száma, mely az elkapás utáni yardokat jelenti, és utolsó szezonjában 8 TD-t is szerzett, közel 17 yardos átlagot hozva elkapásonként.

 

 

Néha olyan a játéka, mintha egy X elkapó állna rendelkezésünkre tight end poszton és ez nem a véletlen műve. Njoku a méretei ellenére rendkívül gyors, sok védő nem is tud vele lépést tartani, ráadásul a feldöntése sem egyszerű feladat. Az elkapó múltja miatt ráadásul kellően jól futja meg az útvonalakat is a pályán, emiatt nem lennék meglepve, ha sokszor látnánk őt a szélen a játék elindításának pillanatában. Nem olyan felépítésű, mint Rob Gronkowski, de legalább olyan hatékony miután megkapta a labdát.

 

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy hozzá hasonló szuper atléta milyen gyengeségekkel rendelkezhet? Először is, a tapasztalat. Njoku mindössze két szezont játszott az egyetemen, azon belül 22 meccset, vagyis kevesebb, mint két tucat meccsnyi tapasztalata van tight endként, ami sok gyengeségére magyarázatot ad.

 

Az első és egyben a legnagyobb hiánycikk: a blokkolás. Njoku nem képes hatékonyan támogatni a futójátékot blokkokkal, a pass rusherek ellen pedig gyakran alulmarad, ha az irányítót kell esetleg védenie. Van benne egy természetes őserő, azonban mindenképp kell még egy kis izmot magára pakolni, ha hatékony akar lenni a játék ezen aspektusában is.

 

 

A sok nagy játék ellenére a dropok is szép számmal megjelenhetnek a játékában (tavaly 8 is összejött neki), ráadásul akár a legegyszerűbb elkapásoknál is, ami egy tight endnél nagy red flag lehet. Az NFL-ben inkább elkapó tight endként lehet jövője, de nagyon sok munka kell még a jövőbeli edzőitől és saját magától is, hogy a profik között is olyan kimagaslóan jó játékot produkáljon, mint az egyetemen.

 

 

Ha jó képzést kap a profik között, egy Jordan Reed féle játékos lehet belőle. Reed kisebb és gyengébb volt nála, mégis a Redskins egyik legveszélyesebb fegyvere manapság (már ha játszik), akit egy ember képtelen földre vinni. Njoku hasonló utat járhat majd be, de még elég nyers ahhoz, hogy rögtön az első szezonjában odapakoljon a kétkedők arcába. 20 évesen még fejlődőképes a szervezete, szóval akár a nyár folyamán alakíthatnak a testfelépítésén, ami a blokkolásokban lenne nagy hasznára. Egymaga nem tudni, mennyire tudna feljavítani egy gyengébb támadósort, de egy jól működő gépezetben nagy pluszt nyújthat az ő játékstílusa. Az első kör második felébe várják a szakértők, sokak szerint inkább a második napon találhat magának csapatot, kíváncsian várom, hogy ki lát majd benne fantáziát.

 

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

DeShone Kizer

Jabrill Peppers

Derek Barnett

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!