Connect with us

Szabadügynök

Mi marad így Pittsburghben? – Steelers FA-kitekintő

Két év alatt kis túlzással darabjaira hullott a Pitshburgh Steelers. Elveszítette többek között egyik legjobb védőjét (Ryan Shazier), a liga legjobb elkapója (Antonio Brown) épp Twitteren rúg bele mindenkibe a csapatból, a liga legjobb futója (Le’Veon Bell) kiülte a tavalyi évet és most óriási pénzek reményében jó eséllyel másik franchise-hoz ír alá, a liga egyik legjobb OLine-edzőjét (Mike Munchak) pedig lenyúlta a Broncos.

 

 

A Steelersnek jelenleg 19 millió dollárnyi költőpénze van, ami a 12. legkevesebb a ligában. Nagyon nem is tudnak variálni a szerződésekkel, mindössze a Joe Haden (CB)-Bud Dupree (OLB)-Maurkice Pouncey (C) hármas elküldésével lehetne komolyabb pénzösszeget felszabadítani.

 

Haden elküldése 10 millió dollárt szabadítana fel a sapka alól, míg Pouncey cutolása 7 milliót. Mindkét játékosnak egy évig érvényes a szerződése, ugyanakkor mindketten kezdők a csapatban, és nem is játszottak rosszul. Dupree kivágásában sokkal nagyobb potenciál lenne, hisz első körös létére átlag alatti teljesítményre képes, és amennyiben március 13. előtt elküldik, akkor 9,2 millió dollárt lehetne rajta spórolni.

 

Illetve persze ott van Antonio Brown, akinek az elcserélése 1 millió dollárt szabadítana fel. Szerintem Pouncey és Haden is marad, így az aprót nem számolva 9-10 millió dollárt (Dupree+Brown) tud felszabadítani a csapat és 29-30 millió dollárral vág neki a piacnak.

 

Fontosabb szabadügynökök

 

Elég sok szabadügynöke lesz a Steelersnek, de a legtöbbjük nem nagyon látott pályát, vagy olyan kiegészítő emberek, mint Eli Rogers (WR), Darrius Heyward-Bey (WR), Anthony Chickillo (OLB), Jesse James (TE) vagy Tyson Alualu (DL). Valamennyiük mellett és ellen is lehet érvelni, de egy biztos: egyikük sem fog bankot robbantani és akkor sem történne semmi tragédia, ha nem tartaná meg őket a Steelers. Már csak azért sem, mert akad olyan, akit érdemes lenne újraigazolni:

 

  • Le’Veon Bell (RB)
  • Ramon Foster (OL)
  • L.J. Fort (LB)
  • Jordan Berry (P)

 

Természetesen Bell jelenti a legnagyobb kérdést. A Steelers elég jól elboldogult nélküle, de azért nyilván nem tudta maradéktalanul pótolni és állítólag a csapat gondolkodik azon, hogy transition taget tegyen rá. Így Bell szabadon tárgyalhat bárkivel, alá is írhat, a Steelers pedig eldönti, hogy ilyen feltételek mellett megtartja vagy sem. Elvileg Bellnek sincs különösebb problémája a csapattal, csak szeretne sok pénzt szerezni, így ez egy elképzelhető, bár nem valószínű forgatókönyv.

 

Foster már 33 éves, de így is nagy szerepe volt abban, hogy a Steelers támadófala ennyire jól szerepelt. Nem ártana megtartani, ráadásul a kora miatt jó eséllyel olcsóbb is lenne, mint a piacról pótolni. LJ Fort helyzete már nem ilyen egyszerű, hisz csak 300 snapen játszott tavaly, de így is volt 48 tackle-je, egy nagyon jó futás elleni ILB. Ő sem lenne drága, cserébe viszont hasznos kiegészítő ember lenne a védelembe.

 

 

A végére egy punter maradt: Berry négy éve a Steelers játékosa, egy elképesztően jó rúgóerejű punter, 79 yard a rekordja. Nyilván nem egy punteren múlik alapvetően egy csapat sikeressége, de ha már van egy jól bejáratott ember, akit 2 millió környékén meg lehetne tartani, akkor miért ne? Persze arra is jó esély van, hogy a Steelers a rossz anyagi helyzete miatt inkább egy újoncot fog játszatni 500 ezerért.

 

Hiányposztok

 

Bellt sikerült érdemben pótolni, James Conner és Jaylen Samuels mellé nem kell újabb futó, még ha nem is érnek fel a Steelers 26-osához. A futóposzton kívül azonban így is rengeteg lyuk van a csapatban.

 

 

Shazierrel ugyan hosszabbított a csapat, de egyáltalán nem biztos, hogy a játékos még visszatérhet a pályára, és ha vissza is tér, tudja-e hozni a korábbi jó játékát. Jon Bostic nem megoldás, Vince Williams is inkább csak közpes, Fort szerződése pedig lejár, nagyon vékony a poszton a csapat.

 

Lehetséges érkező: Denzel Perryman, 3 év, 21 millió dollár

 

 

Ha Brownnal nem lenne gond, akkor a poszt abszolút megoldott lenne, legrosszabb esetben a harmadik számú WR miatt kellene aggódni. JuJu Smith-Schuster mögött nincs senki, mindenképpen kell egy új elkapó, akár a piacról, akár a draftról.

 

Lehetséges érkező: Golden Tate, 2 év, 22 millió dollár

 

 

 

Dupree 9 millióját gyakorlatilag csak jobban lehetne elkölteni, draftról vagy akár FA-ról is könnyen pótolható. Főleg utóbbi nagyon mély, 4-5 millióért is lehet olyan játékost találni, aki tudná azt hozni, mint a korábbi első körös OLB.

 

Lehetséges érkező: Bruce Irvin, 2 év, 10 millió dollár

 

 

Haden kivágása ugyan sok pénzt hozna, de akkor kapásból elveszíteni a legjobb cornerét a csapat. Rajta és Mike Hiltonon kívül nem nagyon van minőségi játékos a poszton, ráadásul Haden már nem fiatal, Hilton pedig egyelőre messze nem tartozik a posztja krémjéhez. Legalább egy jó CB kellene, bár mivel a gyenge piacon vélhetően elszállnak az árak, jó eséllyel ezt csak a draftról tudja orvosolni a csapat.

 

Lehetséges érkező: draftról

 

 

Ramon Foster a liga jobb guardjai közé tartozik, elnyűhetetlen, őt 1-2 évig még mindig érdemes lenne megtartani. Eddig évi 3 millió körül keresett, most akár még egy kis emelést is lehetne neki adni, kiérdemelte.

 

Lehetséges érkező: Ramon Foster, 2 év, 12 millió dollár

 

 

Berry szabadügynök, őt is érdemes lenne megtartani, de a Steelers pénzügyeit látva közel sem biztos, hogy pont punterre fognak költeni. Jó eséllyel a draftról vagy utána fog érkezni egy olcsó fiatal.

 

Lehetséges érkező: draftról

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!