Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Forrest Lamp

Az idei class nem a támadófalemberekről szól, sokan azt is megkérdőjelezik, hogy van-e tisztán elsőkörös tehetség az újoncok között, de olyan sok az O-line problémás csapat, hogy meg lennék lepve, ha minimum két falember nem kelne-e el az első napon. A mai cikkünk alanya egy a legjobb képességű játékosok közül, noha ő is könnyen posztcserére kényszerülhet a profik között.

 

 

Forrest Lamp, a Western Kentucky egyetem tackle-jét ugyanis többen is úgy emlegetik, mint aki az egyik legtehetségesebb guard lehet a classból, pedig iskolai évei alatt tackle volt. Erre több oka is van a szakértőknek, de nézzük előbb meg, mit várhatunk Lamptól.

 

Lamp felépítésre nem egy igazán elrettentő falember. Nem kimondottan magas, nem kimondottan nagydarab, a kezei pedig extrém rövidek egy tackle-höz képest. Ezért gyorsan kitalálható, hogy a nehéz helyzeteket jó technikájának és mozgáskoordinációjának köszönhetően oldja meg. Nagyon jó egyensúlyérzéke van, lábaival pedig jól támaszt ki, amivel a nagyobb erőkifejtések ellen is stabilan tud tartani. Kezeit kiválóan használja, technikájának köszönhetően nehéz elnyomni. Jól üti le a pass rusherek kezeit, akik ennek következtében elvesztik az egyensúlyukat, így Lamp nyert helyzetbe kerül velük szembe.

 

 

Koordinációja mellett fejben is rendben van. Ritkán hoz elhamarkodott döntést, türelmesen fürkészi ki a pass rusherek szándékait. Lábával kiválóan követi az ellenfél mozgását, folyamatosan szemben tud maradni vele, akinek így nehezebb dolga van, ha ki akarja dönteni az egyensúlyából. Ha megveti lábait a talajon, akkor nagyon könnyedén tartja meg a blokkot nagyobb ellenféllel szemben is.

 

Lábmunkájának köszönhetőn a második szintre is felér, így a futást hatékonyan segíti a linebacker sorban is. Mozgáskoordinációjának kifinomultsága egyébként lehetővé teszi a csapatok számára, hogy zone és power blocking scheme-ben is a használják. Elsősorban zone-blocking scheme a hazai terepe, de nem elképzelhetetlen számára a power futball sem. Szintén sokoldalúsága miatt a tackle posztról, könnyedén átválhat (sőt ajánlott) guardba, de akár centerbe is.

 

 

Legnagyobb negatívum vele kapcsolatban a testi adottságaihoz kapcsolódik. Nem az az igazi termetes OT, de ami a legnagyobb probléma, hogy a karjai iszonyú rövidek és kicsik is. Így NFL szinten nagyon nehéz lesz boldogulnia, ezért is prognosztizálják sokan guardba. Minden testi hátrányát kiváló lábmunkájával kéne, hogy kompenzálja, de ez hibákra kényszerítheti.

 

Szintén probléma lehet nála, hogy nem elég erős. Ez főleg power sémában lehet kimondottan gond nála. Hiába mozog kiválóan, ha az erőből érkező ellenfeleket nem tudja megfelelően blokkolni. A felépítésbeli hátránya tehát egyaránt a futó és passzjáték rovására mehetnek, főleg ha tackle-ként képzelik el.

 

Összességében Lamp nem egy tökéletes támadófalember, de ha guard posztra be tud tanulni, akkor stabil kezdő lehet. Láttunk már példákat a közelmúltból, hogy egy tackle átmozgott és guardként is kiválóra vizsgázott, de a kockázat kétségkívül hatalmas. Ha pedig valaki tackle-ként akarja használni, akkor jobb, ha nagyon felkészíti, mert az első pár sikertelen mérkőzés könnyen összetörheti a fiatal játékos önbizalmát. A lábmunkája és technikája kivételes tehetséget takar, de hiába a tehetség, ha a felépítése nem engedi a fejlődést.

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

DeShone Kizer

Jabrill Peppers

Derek Barnett

David Njoku

Quincy Wilson

Corey Davis

Gareon Conley

Garett Bolles

Sidney Jones

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!