Connect with us

Draft

Előszezon bizonyítvány – első körös újoncok / 1. rész

Véget ért az előszezon, így ideje kiosztani a bizonyítványt az elsőseinknek! 

1/1 Jacksonville Jaguars
Trevor Lawrence
QB, Clemson

Lawrence-nek kicsit lassan indult az előszezonja (hogy miért kellett Minshew-nak első csapatos snapeket adni az edzéseken, az rejtély), az első két meccsen elég közepes volt. Tegyük hozzá, hogy a fala és az elkapói inkább hátráltatták, mintsem segítették: a Saints ellen például a snapjei felén nyomás alatt volt, üres elkapót pedig közel s távol nem talált. Nem mindig tűnt teljesen komfortosnak a zsebben, és a Jags offense sem tudott haladni. A harmadik mérkőzésre azonban minden megváltozott és Lawrence kiválóan teljesített. Pontos volt, határozott volt, gyors és jó döntéseket hozott, minden ami kell, és amit várunk tőle. Persze a Cowboys cseréi ellen volt ez, de akkor is, nyugodtabb körülmények közt remek volt és az offense is jól tudott haladni a vezetésével. Reméljük, az alapszakaszban a társai kicsit jobban segítik a munkáját az 1/1-esnek. Összességében 31/44, 323 yard (7,3 YPA), 2 TD, 0 INT mutatóval zárt, a PFF chartolása alapján 2 Big-Time dobás mellé becsúszott két turnovert érő passz is.

Értékelés: B+

1/2 New York Jets
Zach Wilson
QB, BYU

Kiváló. A statisztikai lapon 15/20, 191 yard, 2 TD szerepel 9,6 yardos passzonkénti átlaggal, a PFF pedig 2 úgynevezett Big-Time dobást és 0 darab turnovert érő passzt jegyzett fel a Jets újonca mellé, tehát hiba nélkül, magas arányú extra játékkal hívta fel magára a figyelmet Wilson. Nem volt akkora a highlight reelje, mint Lance-nek vagy Fieldsnek, de nagyon hatékonyan, nagyon pontosan játszott, kifejezetten tetszett, hogy rendszeren belül milyen jó volt (ez kérdőjel volt nála prospectként). Nagyon magabiztos volt, látszott, hogy jól érzi magát az offense-ben, és a védelmeket is jól olvasta, gyorsan dolgozta fel az információkat, jó döntéseket hozott. Emellett olyan fejlett dolgokat is mutatott, amit nem feltétlen várunk egy BYU-ról érkező irányítótól, például hogy elmozgatja a safetyt a passzsávból, vagy hogy nem a tight end elé, hanem kicsit mögé dobja a labdát, hogy ne legyen kórházpassz (vagy interception). A kis minta az egyetlen, ami eltántorít a tökéletes osztályzattól.

Értékelés: A

A 7 játékai – Így teljesítenek a fiatal irányítók az előszezonban

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

1/3 San Francisco 49ers
Trey Lance
North Dakota State

Elérkeztünk az első igazán felemás teljesítményhez. Egyrészről Lance szállított egészen parádés játékokat, másrészt viszont csúnya hibákat is. A PFF szerint előbbiből kettő (szerintem inkább 3-4, de nem ugyanabból a definícióból dolgozunk), utóbbiból 5 jött össze a 49ers újoncának, a statisztikai lapján pedig 19/41, 276 yard (6,7 YPA), 3 TD, 1 INT szerepel, plusz egy futott TD, és ne feledkezzünk meg a 9 dropról sem, amivel az elkapók hátráltatták. Nem volt tűpontos, ahogy azt várni lehetett, hozott rossz döntéseket is és volt, amikor kicsit tovább tartotta a labdát a kelleténél, de időnként annyira gyenge volt a fal előtte (az első meccsen kifejezetten), hogy egész egyszerűen nem tudott ritmusba jönni. Pozitív oldalra evezve viszont megmutatta hihetetlen karerősségét, atletikusságát és jó szellemi képességeit is, szóval van még mit csiszolni rajta, de látszik, hogy ki lehet hozni belőle egy jó irányítót. Ráadásul az első két meccsen még csak nem is használhatta a lábait, és a harmadikon is úgy tűnt, ki van adva neki, hogy ha lehet ne tartsa meg a labdát futáshoz. A harmadik meccsen viszont Shanahan már elővette a Lance-csomagot, ami halálosnak tűnik a védőkoordinátorok és védelmek számára, én nagyon izgalomba jöttem ennek láttán (erről ha lesz időm, külön is írok még jövő héten, de legrosszabb esetben a szezonban biztos jövök elemzéssel).

Értékelés: B-

(Lehet egy C+ igazságosabb lenne a tényleges játéka alapján, de nagyon is látszik, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne és mit lehet kihozni belőle, ezért kap egy fokkal jobb osztályzatot tőlem. Azt gondolom, hogy San Franciscóban is örülhetnek az új irányítójuknak.) 

1/4 Atlanta Falcons
Kyle Pitts
TE, Florida

Pittsnek kettő, azaz kettő snap jutott az előszezonban, de abból behúzott egy elkapást 27 yardért, amiből 28 jött elkapás után. Ebből leginkább azt tudjuk levonni következtetésképp, hogy már most betonbiztos kezdőként számolnak vele Atlantában és semmit sem kellett bizonyítania az előszezonban.

Értékelés: –

1/5 Cincinnati Bengals
Ja’Marr Chase
WR, LSU

18 snap, 5 target, 4 drop, és az az egy elkapás is az első meccsen jött. Ráadásul a terhes barátnője még meg is vádolta Instán azzal, hogy megütötte őt az elkapó (hogy ebből mennyi igaz, nem tudni). Nehéz ennél rosszabb bemutatkozást elképzelni. Persze óriási pánikra azért még nincs ok, inkább most jöjjenek az elejtett labdák, mint élesben, de azért egy kis aggódás megengedett. Tegyük hozzá azt is, hogy a dropok általában nem konzisztensek (lásd Amari Cooper, aki újoncként 18 labdát ejtett el, az utóbbi három évben meg összesen nem droppolt ennyit), sokkal fontosabb, hogy valaki mindig üresre játssza magát és megjátszható legyen.

Értékelés: F

1/6 Miami Dolphins
Jaylen Waddle
WR, Alabama

Waddle nem mutatott semmi maradandót, de lefelé sem lógott ki. Az első két meccsen játszott, 22 útvonalat futott meg, 4 targetből húzott le hármat 21 yardért, a negyediket elejtette. Nem tudott extra játékot összehozni, de azért jó volt látni, hogy egy jet sweep játéknál és punt visszahordásnál is használták, emellett az edzőtáborból is elég sok highlight videó érkezett róla. A rossz hír vele kapcsolatban az, hogy kisebb sérülést is összeszedett és nem tudott mindig 100 százalékosan edzeni.

Értékelés: B-

1/7 Detroit Lions
Penei Sewell
OT, Oregon

Huh, hát Chase mellett egy másik generációs tehetségnek sem megy a játék. A PFF értékelése szerint 2015 óta ez volt a 9. legrosszabb előszezon egy újonc tackle-től (a 183-ból), első körösök közt pedig a legrosszabb. Nagyon nem tett jót neki az oldalváltás, egyáltalán nem érzi magát kényelmesen a jobb oldalon és láthatóan nincs meg ezen az oldalon a technikája, még nem sikerült tükröznie a lépéseket. Nem megy elég hátra pass setekben és erőlködésnek tűnik az egész. Mondják a támadófalemberek, hogy nehéz az átállás a túloldalra, de azért majdnem mindenkinek sikerül rövid időn belül. Sewellnek ez egyelőre nagyon nem jött össze. Nyilván nem segít, hogy kihagyta a tavalyi évet, és valószínűleg csak a bal oldalas pass setekre koncentrált, meg egyébként sem volt a legkifejlettebb játékos még 20 évesen, de azért ennél mindenképp többet vártunk. Ahogy Chase-nél, úgy nála sem kell pánikolni természetesen, de kicsit aggódni már lehet. Elképzelhető, hogy jót tenne neki, ha a bal oldalon játszana, de ez persze csak találgatás most. Azért az nagyon meglepő lenne, ha a szezon közben nem fejlődne a mostani állapothoz képest.

Értékelés: F

1/8 Carolina Panthers
Jaycee Horn
CB, North Carolina

Tavaly az újonc cornereket nagyon csúnyán megégették az alapszakaszban, mindenki gyengén teljesített. Idén két CB-t is húztak a top10-ben és egyelőre mindketten nagyon jól néznek ki a pályán (és jól is játszanak). Igen, ez még csak előszezon, várjuk ki a végét, de akkor is. Horn nem játszott egyébként olyan sokat, mindössze 13 coverage snap jutott neki (meg ugyanennyi futás elleni), ez alatt viszont kiváló volt. Ötször vették célba, azonban egyikből sem született elkapás, az egyik labdát pedig ő ütötte ki Chase Claypool kezéből (és a többinél is szoros őrizetben volt).

Értékelés: A-

1/9 Denver Broncos
Patrick Surtain II
CB, Alabama

Surtain egy pick-6-szel kezdte az előszezont, ami megalapozta a kiváló teljesítményét. Négyszer vették célba 34 coverage snap alatt, ebből lett ugyebár egy interception, egy leütött labda és egy elkapás 12 yardért. Az engedett 0.0-s passer rating nyilván nagyon jól mutat, de azért ilyen kis mintából egy interceptionnel ebből nem érdemes következtetést levonni, az viszont kétségtelen, hogy nagyon jól mutatott a Broncos újonca az előszezonban. Az jó kérdés, hogy milyen szerep jut neki a tömött CB-sorban, de a teljesítményével pályázik az egyik kezdő posztra, főleg ha túladnak mondjuk Callahanen. Most abba ne menjünk bele, hogy lehetett volna Justin Fieldset vagy Mac Jonest választani, Surtain kiváló játékosnak néz ki már most.

Értékelés: A

1/10 Philadelphia Eagles
DeVonta Smith
WR, Alabama

Smith csak a Patriots ellen játszott az előszezonban, négy felé menő labdából két elkapás, 19 yard és egy drop jött össze. Ez nem mutat különösebben jól, de nagyon jól üresre tudta játszani magát, vékony termete ellenére jól indult el press coverage ellen is, irányváltásain és útvonalfutásain pedig most is látszott, hogy magas színvonalúak. Sérülésekkel viszont neki is volt gondja, amitől sokan tartottak a termete miatt. Nem magas a léc, de ő az Eagles első számú elkapója ennyi alapján.

Értékelés: B-

1/11 Chicago Bears
Justin Fields
QB, Ohio State

Nagyon érdekes Fields megítélése az előszezon végén, mert a Twitteren és a médiában leginkább pozitív hangokat hallani, ellenben itt a kommentek közt főleg negatív szavakat olvasni. Az igazság nyilván odaát valahol a kettő közt van. A statisztikai lapjára 30/49, 276 yard (5,6 YPA), 2 TD, 0 INT került, a PFF chartolása szerint 3 Big-Time dobása és 2 turnovert érő játéka volt. Valamennyire Lance-hez hasonlítanám, mert Fieldsnek is voltak nagyon pozitív és negatív játékai, bár kicsit másképp, mint a 49ers irányítójának. A fala és az elkapói őt sem segítették, a Bearsnek a kezdő támadófala is a liga aljához tartozik, nem hogy a cseresor… Mindenesetre az újonc QB megmutatta hihetetlen atletikusságát, a profik közt is minden védő előtt jár ilyen téren, tehát megvan az a magabiztossága, hogy meghosszabbítsa a játékot, hiszen itt is képes rá. Viszont nagyon hosszan tartogatta a labdát, amit az alapszakaszban jobban megbüntetnek majd a védők. Ez szerintem elsősorban azért van, mert lassan megy át a következő célpontjára és próbál várni, hogy az első üresre játssza magát, és mikor kiderül, hogy nem így lesz, akkor már a másodiknak is eltűnt az ablaka, így improvizálnia kell. Amit nagyon jól csinál, de természetesen jobb lenne, ha gyorsabban menne tovább az első olvasásáról a másodikra (amit pl. Lawrence parádésan csinál). És persze tegyük hozzá azt, hogy a harmadik meccsen jóval az első kettő alatt volt a “time to throw” mutatója, már simán tűréshatáron belül.

Azon jót lehetne vitázni, hogy neki kellene-e kezdenie, mert vannak pro és kontra érvek. Szerintem onnantól kell őt kezdetni, ahonnan az edzői stáb megítélése szerint nem hátráltatja a fejlődését a játék. Mert alapesetben segít, ha játszol, de ha fejben nem vagy még készen a gyors játékra, vagy ha olyan rossz a támadófal, hogy csak menekülnöd kell és nem tudsz végigmenni az olvasásokon, szétvernek és még a mechanikádra sem tudsz odafigyelni, akkor nincs értelme bedobni a mély vízbe.

Értékelés: B-

(Lehet egy C+ igazságosabb lenne a tényleges játéka alapján, de nagyon is látszik, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne és mit lehet kihozni belőle, ezért kap egy fokkal jobb osztályzatot tőlem. Azt gondolom, hogy Chicagóban is örülhetnek az új irányítójuknak.) 

1/12 Dallas Cowboys
Micah Parsons
LB, Penn State

Egy állat a srác. A PFF konkrétan a legjobb értékelést adta neki evör újonc linebackerek közt az előszezonban, ilyen játékkal megtörheti az utóbbi évek újonc LB szenvedéssorozatot. Egyszerűen repül a pályán, jól nyomta futás ellen és blitzelőként is, amit vártunk tőle, de coverage-ben is jól dolgozott, ami kérdőjel volt nála az egyetemen. Több poszton is használták, és így lesz ez az alapszakaszban, ritkán fog lejönni a pályáról. Én kicsit szkeptikus voltam vele kapcsolatban, leginkább coverage-ben, de eddig szuper.

Értékelés: A

1/13 Los Angeles Chargers
Rashawn Slater
OT, Northwestern

Slater az első meccsen kapott szerepet és kiválóan teljesített, egyből úgy nézett ki, mint egy stabil left tackle (ahogy vártuk is tőle prospectként). Utána volt egy kisebb sérülése és nem akarták kockáztatni a nagyobb problémákat, így kiülte a másik két találkozót. Nem is biztos, hogy szüksége lett volna rá, mert az edzésekről is csak pozitív dolgokat hallani felőle.

Értékelés: A-

1/14 New York Jets
Alijah Vera-Tucker
iOL, USC

Vera-Tucker sérülés miatt nem tudott pályára lépni az előszezonban.

Értékelés: –

1/15 New England Patriots
Mac Jones
QB, Alabama

Jones annyira jól játszott, hogy már a keretszűkítés előtt kiütötte Cam Newtont a kezdőből, amit azért nem igazán vártunk előzetesen. Rá is szolgált erre, 36/52, 389 yard (7,5 YPA), 1 TD statisztikai lappal dolgozott, és 4 labdáját ejtették el a társak – a PFF egyébként 4 Big-Time passzt és 0 turnovert érő dobást írt fel mellé, és az értékelésük szerint megverte Patrick Mahomest a fennállásuk alatt mutatott legjobb előszezon-teljesítményben. Jones hatékony volt, pontos volt, jól vezette a támadósort és a McDaniels által elé rakott kihívásokat (no huddle, 2 minute offense) is jól vette. A tökéletes értékelést csak azért nem kapja meg tőlem, mert cserék, sokszor harmadik sorok ellen dolgozott (oké, nagyrészt ő is cserékkel volt a pályán), illetve mert a pontos, jó döntéseket hozó, de rendszeren kívül nem kreatív irányítók általában jobban néznek ki az előszezonban, amikor vanilla védelmek ellen kell játszani és nyomás sincs igazán rajtuk, így nem jöhetnek ki a vélt gyengeségeik.

Értékelés: A

*Lábjegyzetként itt jegyezném meg, hogy igazából mind az öt újonc irányítót draftoló csapat elégedett lehet az eddig látottak alapján. Emellett mind az öt QB nagyjából azt hozza, amit az egyetemen is láttunk tőle (Wilson jobban dolgozik rendszerben a kis minta alapján), olyan erényeket és hiányosságokat mutattak az előszezonban is, mint korábban, szóval csak van valami értelme ennek a scouting dolognak, meg annak, amiről beszéltünk folyamatosan februártól májusig.*

1/16 Arizona Cardinals
Zaven Collins
LB, Tulsa

Collins már sokkal inkább hullámzó teljesítményt nyújt, ahogy azt egy újonc linebackertől várjuk is. A Cowboys ellen jól mutatkozott be, a meccs első játékán negatív yardos szerelést ért el, egyszer az irányítóra is odaért (megütötte) és az egy felé menő labdából nem lett elkapás. A Chiefs ellen többet játszott (egy félidőt), de közel sem ilyen jól, itt többször is sikerült komolyan zavarba hozni. Volt ugyan két stopja, azonban két elhibázott szerelést is felírhattunk neki és engedett egy 40 yardos elkapást is – tegyük hozzá, hogy nem volt egyszerű dolga olyan messzire hátraérni coverage-ben.

Értékelés: C+

*A hétvégén érkezik a második rész is a 17-32. pickekről és pár hátsóbb körös játékosról.*

Kiemelt kép: TheRinger

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!